WHIRLWIND - 1714

WHIRLWIND – 1714

Ειλικρινά δεν μπορώ να έχω κανένα παράπονο από το μήνα Σεπτέμβριο σε σχέση με την heavy metal μουσική. Ως οπαδός που μεγάλωσα κυρίως με συγκροτήματα της Γερμανικής metal σκηνής δεν μπορώ να μην είμαι ευχαριστημένος με τον πολύ καλό νέο δίσκο των GRAVE DIGGER με τον οποίο αγγίζουν κάτι από το μεγαλείο του παρελθόντος τους. Βέβαια ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο η κυκλοφορία τους αυτή θα σταθεί στο ύψος των προηγούμενων μεγάλων δημιουργιών τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό μου ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα από την fighter records το promo του ντεμπούτου των Ισπανών WHIRLWIND.

Βεβαίως, με το που είδα το όνομα του συγκροτήματος ήταν αδύνατο το μυαλό μου να μην πάει στους RUNNING WILD. Και φυσικά είχα δίκαιο αφού το συγκρότημα με την παρούσα κυκλοφορία του τιμά τους metal πειρατές με το να δημιουργήσει συνθέσεις που έχουν σαφέστατες επιρροές από αυτούς. Εικάζω ότι και το όνομά του το συγκρότημα το έλαβε από την σύνθεση των RUNNING WILD με τον τίτλο "Whirlwind" που βρίσκεται στον δίσκο με τίτλο «Pile of Skulls».

Το ως άνω συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2012 από τον ρυθμικό κιθαρίστα του black/thrash metal συγκροτήματος KÖRGULL THE EXTERMINATOR, Mark Wild. Προφανώς και το όνομα τους το έχουν πάρει από την ομώνυμη σύνθεση των VOIVOD. Και φυσικά όπως ο ίδιος δηλώνει κι αποδεικνύεται κι από τις ίδιες τις συνθέσεις που υπάρχουν στο «1714» θέλησε να δημιουργήσει μουσική που θα αντλεί έμπνευση από την χρυσή εποχή των RUNNING WILD. Κι ενώ το συγκρότημα υπήρχε τόσο χρόνια λόγω πολλών αναποδιών μόλις πρόσφατα κατάφερε να γίνει πλήρης και κανονική μπάντα και να δημιουργήσει το ως άνω ντεμπούτο του που θα κυκλοφορήσει στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Η παρούσα κυκλοφορία φέρει τον τίτλο 1714 και μετά από μικρή έρευνα που έκανα αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στο έτος αυτό και επηρέασαν την Ισπανική ιστορία. Συγκεκριμένα θα ενσωματώσω εδώ ότι αναφέρει η Βικιπαίδεια: «Στο τέλος του Πολέμου της ισπανικής Διαδοχής (στον οποίο οι Καταλανοί και ο στρατός τους, μαζί με τα άλλα βασίλεια του Στέμματος της Αραγωνίας, υποστήριξαν ανεπιτυχώς τη διεκδίκηση του θρόνου από τον Αρχιδούκα Κάρολο της Αυστρίας, ως Κάρολο Γ´ της Ισπανίας) ο νικητής του Οίκου των Βουρβόνων, Δούκας του Ανζού, πλέον Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας, κατέλαβε την πρωτεύουσα της Καταλωνίας στις 11 Σεπτεμβρίου 1714, ύστερα από μια μακρά πολιορκία, και το 1716 υπέγραψε τα διατάγματα Nueva Planta, με τα οποία καταργήθηκε το Στέμμα της Αραγωνίας και όλοι οι υπόλοιποι καταλανικοί θεσμοί και νόμοι (εκτός από το αστικό δίκαιο) και απαγορεύτηκε η χρήση της καταλανικής γλώσσας σε διοικητικό επίπεδο». Μάλιστα στον πόλεμο αυτό η Καταλονία κατάφερε να παρατείνει την αντίσταση της μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 1714.

Η επιλογή μιας ιστορικής περιόδου και μουσικής εμπνευσμένης από τους RUNNING WILD κρίνεται από εμένα άκρως επιτυχημένη κι ας μην αναφέρεται σε ανδραγαθήματα πειρατών και στον πειρατικό τρόπο ζωής. Επίσης οι συνθέσεις στον δίσκο ακούγονται γνώριμες στον ακροατή χωρίς, όμως, να δημιουργούν την εντύπωση ότι το συγκρότημα μιμείται τους Γερμανούς πειρατές. Αντίθετα οι συνθέσεις τους έχουν μια καλή δόση φρεσκάδας και ιδέες που όχι μόνο σε ενθουσιάζουν με την πρώτη ακρόαση, αλλά σε κάνουν να τις ακούσεις ξανά και ξανά. Επίσης μου άρεσε πολύ και η ερμηνεία του τραγουδιστή του συγκροτήματος Héctor Llauradó, του οποίου το ύφος μου έφερε στο νου κάτι από Piet Sielck των IRON SAVIOR.

Μια δουλειά πρέπει να κρίνεται με βάση του τι θέλει να πετύχει ο δημιουργός της και κατά πόσο αυτό μπορεί να το επικοινωνήσει στο κοινό. Κι εδώ η προσπάθεια των WHIRLWIND κρίνεται από μένα ως πετυχημένη αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθέσεις που φέρνουν στο νου την χρυσή εποχή των RUNNING WILD χωρίς όμως να την κοπιάρουν αφού δίνουν την δική τους οπτική στις επιρροές τους με αποτέλεσμα εγώ ως ακροατής να περνάω καλά ακούγοντας τες και φυσικά να μου δημιουργούν την επιθυμία να τις ακούσω ξανά.

Θα κάνω λίγη υπομονή μέχρι το Νοέμβριο….

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.