Within Progress - Inner

Within Progress-Inner

Οι Within Progress είναι μια νέα πενταμελής progressive/alternative metal μπάντα από τη Θεσσαλονίκη. Σχηματίστηκε το 2017 και αποτελείται από τους Γιώργο (μπάσο), Πολύδωρο (τύμπανα), Βαγγέλη (κιθάρα), Ευθύμη (φωνητικά) και Τάσο (πιάνο/κιθάρα). Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει το ΕΡ “Oceans of  Time” (2018) εμπνευσμένο από κλασικά prog ακούσματα και το prog/pop single “Need More” (2019), το σχήμα εξερευνεί ακόμη παραπέρα τον ήχο του αναμιγνύοντας την prog με alternative, pop και ηλεκτρονική μουσική στην 1η full-length κυκλοφορία του “INNER” η οποία είναι διαθέσιμη από τις 21 Οκτωβρίου 2021. Ο δίσκος ετοιμαζόταν για πάνω από 1 χρόνο και αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πιο ώριμη μουσική και στιχουργική δουλειά τους μέχρι τώρα. Το συγκρότημα συνδυάζει τις prog επιρροές του με catchy φωνητικές γραμμές & μελωδίες δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δομή των 12 συναρπαστικών κομματιών που αποτέλεσαν το άλμπουμ. Η ηχογράφηση και παραγωγή του “INNER” έγινε στη Θεσσαλονίκη από τον Νίκο Γεωργιτσόπουλο στα Fireball Music Studio/Red House Studios ενώ η μίξη και το mastering πραγματοποιήθηκαν από τους Ricardo Borges και Tony Lindgren στα Fascination Street Studios (Örebro, Σουηδία). Υπεύθυνος για τις γραφιστικές απεικονίσεις του δίσκου ήταν ο καλλιτέχνης Pedro Mooniz από τη Βραζιλία.

Οι επιρροές των μελών του συγκροτήματος είναι πολλές και διαφορετικές. Οι περισσότερες από αυτές δεν έρχονται από το metal χώρο, άσε που νιώθω από το δελτίο τύπου ότι γενικότερα δεν τους αρέσουν οι ταμπέλες, πόσο μάλλον της metal μουσικής. Επειδή όμως το συγκεκριμένο κείμενο πιθανότατα να διαβαστεί απο μεταλλάδες, οι μοναδικές συγκρίσεις που μπορούν να γίνουν είναι με νεότερους Pain Of Salvation, Dream Theater και Leprous. Ότι και να υποστηρίζουν οι ίδιοι, ακούγοντας το ‘’ Absolute Circle’’ τέτοιες μπάντες μου ήρθαν στο μυαλό και ΟΧΙ Deftones και Korn, ήμαρτον. Αυτό αυτόματα σημαίνει προοδευτικός ήχος, τεχνική, απρόσμενα περάσματα, άφθονα riffs, ωραία καθαρά φωνητικά. Και τα έχουν όλα αυτά. Κάποια folk περάσματα (‘’Sky We Want’’…)  ή ηλεκτρονικά στοιχεία (‘’Hidden Wound’’, ‘’ Us, the Constellations’’)  είναι ενσωματωμένα στη μουσική τους και τα έχουν φιλτράρει πολύ όμορφα και έξυπνα. Διπλές κιθάρες για δυναμικό ήχο, ποικίλοι ρυθμοί με πολλά γυρίσματα, ωραία, κρυστάλλινα φωνητικά, μελωδίες και ατμόσφαιρα από πλήκτρα.

Τα θέματα του δίσκου κυμαίνονται γύρω από την ανθρώπινη συμπεριφορά, πνευματικότητα και ψυχολογία όπως για παράδειγμα τα τραύματα στο “Hidden Wound”, η ευρύτερη έννοια της αγάπης στο “Absolute Circle” και η εκτίμηση του πραγματικού μας εαυτού στο “True Colours”. Το γκρουπ επικεντρώνεται και σε παγκόσμιας κλίμακας θέματα όπως η κλιματική αλλαγή στο animated clip του “Destructional” και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία στο “Sky We Want, Sky We Love”. Τι καλύτερο από ενδιαφερόντες στίχους και τροφή για σκέψη στη σημερινή εποχή που άλλα είδη μουσικής αναλώνονται απλα σε χαζομάρες. Όλα τα τραγούδια έχουν ένα μέσο όρο διάρκειας κοντά στα πέντε λεπτα αφήνοντας τα να ξεδιπλωθούν αλλά όχι να χάσουν το δρόμο τους και να γίνουν βαρετά. Κάθε σύνθεση θυμίζει την προηγούμενη και όμως ακούγεται ΤΟΣΟ μα τόσο διαφορετική. Δηλαδή καμιά σχέση το ‘’Destructional’’ με τα προηγούμενα τραγούδια ακόμα και αν τα συστατικά παραμένουν τα ίδια.  Πλούτος σε ιδέες αλλά και αντίστοιχη εκτελεστική δεινότητα για να πραγματοποιηθούν οι δυνατότητες σε ικανότητες. Τα φωνητικά φέρνουν πολύ στις νέες, μοντέρνες prog rock μπάντες σαν τους Caligula’s Horse, πράγμα που σημαίνει υπερβολικά μελωδικά σε όλη τη διάρκεια του δίσκου. Αυτό σίγουρα δεν είναι αρνητικό αλλά καμιά φορά, ειδικά όταν υποστηρίζεται στιχουργικά, θα ήταν καλύτερο να ακούγονται πιο νευριασμένα. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική, προτιμάται η ατμόσφαιρα και το συναίσθημα παρά το πάθος και η οργή. Αυτό τους δίνει το δικό τους χαρακτήρα και αν οι μουσικές επιλογές σας συμπεριλαμβάνουν περισσότερα τέτοια ακούσματα, μιλάμε για ένα ηχητικό καρντασιανό θησαυρό. Ένας δίσκος που δεν μπορώ να διαλέξω το καλύτερο μιας και έχει πολλά εξαιρετικά τραγούδια γι αυτό και θα γράψω για τα μοναδικά που δεν θα χαλιόμουν αν δεν υπήρχαν. Τα  ‘’True Colours’’ και ‘’ Of a Ruminant’’.

 

 

Copyright 2022. All Right Reserved.