ΜΕΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ : ROYAL HUNT & SOUL CAGES ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Royal Hunt - Message To God (Official Video)

Στον συναυλιακό  ‘’μεσαίωνα’’ που ζούμε τα τελευταία χρόνια, πολλά μεγάλα ονόματα θα σκάσουν μύτη μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού και όχι μόνο κάνοντας πολλούς metalhead στην χώρα μας να σκορπούν δάκρυα χαράς και προσμονής. Υπάρχουν όμως και κάποια liveπου είναι να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες – μήνες που περιλαμβάνουν εκπληκτικά μεν, πιο υπόγεια δε, σχήματα με μπάντες που όσοι γνωρίζουν τις αγαπούν και μετρούν τις μέρες ανάποδα για να έρθουν οι μέρες για τα συγκεκριμένα events. Σε ένα από αυτά την Παρασκευή 20 Απριλίου στο Κύτταρο παίζουν δυο μπάντες διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά έχοντας και αρκετά κοινά σημεία. Και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι καθώς στο παρών κείμενο θα πρέπει να βρω και να τονίσω τις διαφορές τους, αλλά και τις ομοιότητες τους. Και αυτό πέρα από δύσκολο είναι και αρκετά όμορφο καθώς για ακόμα μια φορά για τουςSoulCages, αλλά και για μια από τις λίγες φορές για τους Royal Hunt, θα βουτήξω μέσα στην δισκογραφία τους.

ΟιSoul Cages progressive metal σχήμα από την Γερμανία, υπάρχει από το 1990. Καλλιτεχνικό όραμα νέων τότε ανθρώπων που μουσικά υπήρχαν σε speedmetalμπάντες. Ο ντράμερ JörgNitschke, ο κιθαρίστας KnutNitschke, ο τραγουδιστής – κιθαρίστας ThorstenStaroske η τραγουδίστρια και κυρίως στα πλήκτραBeateKuhbier. Τότε μαζί τους και ο μπασίστας – δεύτερη φωνή StephanTigges. Αλλά και μόνο για το ντεμπούτο σε δεύτερη γυναικεία φωνή, πρωτοτυπία τότε, ήPatriciaTrautmann.  Από το 2013 στο μπάσο ο IngoVieten.

Το progressivemetal τους είναι μοναδικό και σαν ήχος και σαν προσωπικό στίγμα, το songwriting άψογο και εμπνευσμένο, και το προφίλ τους χαμηλότερο της μεγάλης αξίας τους. Τέσσερα υπέροχα δημιουργήματα – διαμάντια έχουν οι SoulCages: ‘’SoulCagesτο 1994,‘’Moment’’ το 1996,υπερδίσκαρος διαμάντι άφθαστο και για μεγάλες μπάντες του ήχου, ‘’Craft’’ το 1999,μεγάλη παύση και Moonτο 2013.

Στις ζωντανές τους εμφανίσεις η μουσική, ως επικοινωνία, ως έκφραση αλλά και ως καλλιτεχνική δημιουργία, απογειώνεται. Η έννοια διασκέδαση πάει προς την έννοια ψυχαγωγία, αλλά και όλα αυτά προς την όλη ένταση και έξαψη που προσφέρει απλόχερα μια metalσυναυλία. 

Οι RoyalHunt, melodicprogressivemetalσχήμα από την Δανία, πάντα τους είχα συνυφασμένους με τον τραγουδιστή D.C. Cooper. Και όμως είναι ο τραγουδιστής πολύ καιρό πια, αλλά από το 1995 μέχρι το 1998, και μετά επέστρεψε το 2011 και είναι μαζί τους μέχρι σήμερα. Τα ‘’MovingTarget’’ (1995) και ‘’Paradox’’ 1997 είναι από τα δύο καλύτερα δείγματα με αυτόν τραγουδιστή να δίνει ρέστα και μελωμένα λόγια. Τον Φεβρουάριο του 2018, πριν λίγες μέρες δηλαδή οι RoyalHuntκυκλοφόρησαν ένα ακόμα δίσκο με μπροστάρη για ακόμα μια φορά τον D.C. Cooper. Τίτλοςτουδίσκου, ‘’CastInStone’’.Μετο ‘’CastInStone’’ στιςαποσκευέςτουςμαςέρχονται. Άλλοιδίσκοιτουςμε D.C. Cooperοι :’’ Show Me How to Live’’ (2011), A Life to Die For (2013), και Devil's Dozen (2015). Άλλοιδίσκοιτουςείναιοι:’’Fear’’ (1999), ‘’The Mission’’ (2001), ‘’Eyewitness’’ (2003), ‘’Paper Blood’’ (2005), ‘’Paradox II: Collision Course’’ (2008) και‘’X’’ (2010). Το μελωδικό και ταυτόχρονα προοδευτικό metalτους κυλάει με τέτοιο τρόπο σε όλα τα κομμάτια τους, σε όλους τους δίσκους τους, που κάνει τον ήχο τους γλυκόπιοτο και την ακρόαση ευχάριστη εώς και άκρως διασκεδαστική.

Αυτό το διακριτικό και μελωμένο τους στίγμα, τους δίνει στις ζωντανές τους εμφανίσεις, , πάθος, ζωντάνια και άφθονα συναισθήματα που πηγάζουν από τις μελωδίες και τα λόγια, και με τον τρόπο που και οι μελωδίες και τα λόγια εκφέρονται από την φωνάρα του D.C. Cooper να τα κάνει όλα πιο εμφατικά.

Στις 20 του Απρίλη μας έρχονται πακέτο στο Κύτταρο οι RoyalHuntκαι οι Soulcagesκαι εμείς που αγαπάμε το metalσε αυτήν την μελωδική αλλά και προοδευτική μορφή του τιμούμε και πάμε στις συναυλίες με τα μεγάλα συγκροτήματα, που ευτυχώς ακόμα έρχονται, αλλά και σε αυτές με τα άλλα, τα πιο υπόγεια συγκροτήματα, που πάντα θα μας δίνουν αξιομνημόνευτες βραδιές, αλλά και βαθιές ανάσες για το μέλλον στην μουσική που λατρεύουμε να ακούμε και να βλέπουμε.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Στέφανος Στεφανίδης 

Copyright 2024. All Right Reserved.