NEW WAVE OF TRADITIONAL HEAVY METAL...

Συνέχεια με την καθιερωμένη στήλη της Δευτέρας που αφορά την φρέσκια σκηνή του NWOTHM.
Αν δεν έχετε διαβάσει τις προηγούμενες δύο σχετικές αναρτήσεις σας παραπέμπω ,
Αυτό που πρέπει να σημειώσω είναι ότι εμφανίζονται όλο και καινούργια συγκροτήματα από όλες τις χώρες του πλανήτη, που σημαίνει ότι αυτός ο ήχος κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς, κάτι που το κάνει εξαιρετικά ελπιδοφόρο και όπως φαίνεται έχει προσπεράσει την εντύπωση που είχαν αρκετοί εξ αρχής, ότι επρόκειτο για μία νέα μόδα.

Το ενδιαφέρον με τις μπάντες που χαρακτηρίζονται ως NWOTHM είναι ότι μπορεί η τεχνοτροπία τους να ακούγεται οικεία (80s Heavy Metal), παρόλα αυτά όπως ακούμε συμβάλουν με νέες ιδέες που διανθίζουν αυτή την σύνδεση… του σήμερα σα να ήταν χθες.

Θα ξεκινήσουμε με τους Σουηδούς VIRAL οι οποίοι έγιναν γνωστοί στους περισσότερους, τυχαία μέσω του youtube. 
Η μπάντα έχει κυκλοφορήσει 2 τραγούδια το Machine και το Going Down

Θα παραμείνουμε στη Σουηδία για να συναντήσουμε τους Portrait. Ενδιαφέρουσα μπάντα, που έκαναν ξεκίνημα πριν από το ξέσπασμα του NWOTHM, το 2008 με το ομώνυμο LP. 
Οι Portrait παίζουν Heavy Metal, βέβαια κατά την άποψη μου εκ παραδρομής έχουν ανέβει στο άρμα του NWOTHM καθώς η μουσική τους είναι ιδιαίτερη, και επικρατούν περισσότερο το δικά τους στοιχεία παρά τα χαρακτηριστικά που θα τους έκαναν ένα από τα συγκροτήματα του νέου μουσικού ρεύματος. Το συγκρότημα κέρδισε τις εντυπώσεις από τις πρώτες του κυκλοφορίες χωρίς να έχει ιδιαίτερη υποστήριξη από promotion. To 2o LP των Portrait ήταν το Crimen Laesae Majestatis Divinae του 2011. Τρία χρόνια αργότερα το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τρίτο άλμπου με τίτλο Crossroads. 
Η τελευταία κυκλοφορία της μπάντας είναι το Burn the World που κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου.

Περνάμε στην άλλη πλευρά του αντλαντικού και πιο συγκεκριμένα στην Βόρεια Καρολίνα, για να ασχοληθούμε με τους WIDOW. Το συγκρότημα στα τρία πρώτα άλμπουμς (λιγότερο στο τρίτο) επιχείρησε να κάνει ένα πάντρεμα 80s Heavy Metal με διάσπαρτα Brutal φωνητικά, το αποτέλεσμα ήταν άκρως ξενερωτικό αφού εκεί που φτιαχνόσουν με τον ήχο και τις μελωδικές γραμμές των συνθέσεων, έσκαγε από το πουθενά ένας βόθρος που κατάστρεφε το τραγούδι άλλα και την ατμόσφαιρα. Αυτό το ατυχές εγχείρημα αφορά τα άλμπουμ Midnight Strikes 2003, On Fire 2005 και Nightlife 2007. 
Από την επόμενη κυκλοφορία η μπάντα δεν ξαναχρησιμοποίησε άκυρα φωνητικά. Life's Blood ήταν ο τίτλος του τέταρτου LP των WIDOW. Η δισκογραφία της μπάντας καταγράφει 5 άλμπουμ με τελευταία κυκλοφορία το Carved in Stone του 2016

Οι IRON CURTAIN είναι συγκρότημα από την Ισπανία, που έκανε ντεμπούτο το 2012 με το Road to Hell. Οι συνθέσεις του συγκροτήματος έχουν ένα ευρύ φάσμα από Heavy Metal / Speed Metal / Thrash Metal, με βασικό συστατικό το άρωμα της δεκαετίας του 80
Οι Ισπανοί κυκλοφόρησαν το δεύτερο LP ένα χρόνο αργότερα, με τίτλο Jaguar Spirit, και το 2016 ήρθε το τρίτο άλμπουμ με τίτλο Guilty As Charged. Εκτός από τα 3 ολοκληρωμένα άλμπουμ οι IRON CURTAIN έχουν κυκλοφορήσει και 2 EP το 2012 και 2015.

Οι WHITE WIZZARD είναι μία από τις πρώτες μπάντες που τόλμησαν να παίξουν 80s Heavy Metal το 2008, όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο τους δισκάκι (EP) White Wizzard. Ακολούθησε ένα ακόμα EP το Speed GTO το 2009. 
Το πρώτο άλμπουμ των WHITE WIZZARD ήταν το Over the Top του 2010, που ήταν αρκετό να κάνει την μπάντα ευρύτερα γνωστή. Το Flying Tigers ήταν το δεύτερο LP της μπάντας που πλέον έπαιζε με άλλον αέρα. Η τρίτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία ήταν το The Devil's Cut του 2013 και ήμαστε σε αναμονή του νέου τους LP Infernal Overdrive που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιανουαρίου.

Πάμε μία και στην Γερμανία για τους ALPHA TIGER. Πολύ ιδιαίτερη μπάντα, ακούγοντας τους μου φέρνουν στο μυαλό τα πρώτα άλμπουμ των Βραζιλιάνων Viper!
Όλα καλά με τους ALPHA TIGER, μέχρι το iDentity, το τρίτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησαν το 2015, τωρά τι έγινε, τι στράβωσε... η μπάντα άλλαξε τραγουδιστή... Ήταν πολύ δυσάρεστη έκπληξη η ακρόαση του τελευταίου τους ομώνυμου άλμπουμ που κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο. 
Οι συνθέσεις των ALPHA TIGER ήταν προσαρμοσμένες στα δεδομένα του νέου τους τραγουδιστή, και ακόμα χειρότερα, άλλαξε όλη η ατμόσφαιρα που πήγαζε από τις συνθέσεις της μπάντας στα προηγούμενα άλμπουμ. 
Ότι έγινε έγινε, αυτό που κρατάω από τους Γερμανούς είναι τα 3 πρώτα LP Man or Machine 2011, Beneath the Surface 2013, iDentity 2015. 

Επιστροφή στην άλλη πλευρά του αντλαντικού και στον Τορόντο του Καναδά, που είναι η έδρα των CAULDRON. Μία από τις μπάντες που ηγήθηκαν της σκηνής του NWOTHM καθώς είναι στην δισκογραφία από το 2006 με το EP Live 7", ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησαν το EP Into the Cauldron
To Chained to the Nite ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Καναδών το 2009, με το οποίο άρχισε να δημιουργείται θόρυβος γύρω από το όνομα τους. Το 2011 έρχεται το δεύτερο LP Burning Fortune με το οποίο το συγκρότημα εδραιώνει το αρχικό ενδιαφέρον των ακροατών που τους εντόπισαν στις προηγούμενες κυκλοφορίες τους. Το Tomorrow's Lost του 2012 ήταν το τρίτο άλμπουμ της μπάντας, η οποία βρίσκεται στα 4 LP με τελευταία κυκλοφορία το In Ruin του 2016

Συνέχεια με τους Σουηδούς BLACK TRIP. Συγκρότημα που θα τολμούσα να πω ότι με το παίξιμο του δημιουργεί ατμόσφαιρα που θυμίζει Thin Lizzy. Οι BLACK TRIP έκαναν ντεμπούτο το 2013 με το Goin' Under με το οποίο κέρδισαν τις εντυπώσεις, αλλά το LP που τους καθιέρωσε στην σκηνή ήταν το Shadowline του 2015.

Παραμένουμε στην Σουηδία για τους HORISONT. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία περίεργη μπάντα που μάλλον αποτελεί παράδειγμα για μία νέα τάση που αυθαίρετα την ονομάζω Heavy Rock. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό?
Αισθητική και ήχοι που παραπέμπουν στην δεκαετία του 70, με ήχο κιθάρας που καθιερώθηκε με το Heavy Metal στην δεκαετία του 80. Οι HORISONT έχουν πολλά χαρακτηριστικά στις συνθέσεις τους που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε μερικά από αυτά ως ετερόκλητα, όμως ο τρόπος που είναι δομημένα τα κάνει να ακούγονται συγγενικά. Αυτό νομίζω ότι είναι και το ξεχωριστό προσόν της μπάντας. 

Οι HORISONT έχουν κυκλοφορήσει έξι LP από το 2009, με τελευταία κυκλοφορία το φετινό About Time... 

Η τελευταία για μπάντα για αυτή την εβδομάδα είναι οι NIGHT DEMON, από την Καλιφόρνια. Από την πρώτη τους κυκλοφορία το EP Night Demon του 2012 το συγκρότημα κέντρισε το ενδιαφέρον των οπαδών, που το διατήρησαν σε καλό επίπεδο με το πρώτο τους LP Curse Of The Damned το 2015, η τελευταία κυκλοφορία των NIGHT DEMON είναι το Darkness Remains που είναι διαθέσιμο από τις 21 Απριλίου.

Ραντεβού του χρόνου την Δευτέρα... Καλή χρονιά να έχουμε...

Copyright 2024. All Right Reserved.