ROTTING CHRIST: O ΣΑΚΗΣ ΤΟΛΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΟ METALZONE ΚΑΙ ΤΟΥΣ 3ΚΑΤΑΡΑΤΟΥΣ

M: Ξεκινήσατε το ’87 – ’88, θεωρείς ότι σήμερα έχετε ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες;

Σάκης: Ξεκινήσαμε για να πάιξουμε την μουσική μας, ούτε για να κάνουμε καριέρα (μία λέξη που δεν μου αρέσει), ούτε για κάτι τέτοιο. Προφανώς τότε δεν φανταζόμασταν ότι θα φτάναμε μέχρι έδω, αλλά να που φτάσαμε.

Μ: Μετά από τόσο καιρό, το όνομα σας εξακολουθεί να προκαλέι;

Σ: Αρχικά να πω ότι το όνομα μας είναι όντως ακραίο και σίγουρα κάποιους τους προκαλεί. Είναι κάτι όμως το όποίο σέβομαι, διότι κάθε άποψη είναι σεβαστή, είτε συμφωνώ είτε όχι. Αν θες την γνώμη μου έτσι θα έπρεπε να είναι και η κοινωνία, ανοιχτή δηλαδή στο διαφορετικό, παρ’όλο που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά αυτόν τον τομέα.

Μ: Με 13ο άλμπουμ τι γίνεται; Ξεκίνησες να το συνθέτεις; Πως το οραμτίζεσαι, θα είναι στα μονοπάτια του Rituals;

Σ: Θα είναι όπως νιώσω ότι πρέπει να είναι. Εννοώ, ότι σε κάθε album θέλω να πω την καλλιτεχνική μου αλήθεια, αυτό που βγαίνει από μέσα μου, αυτό που θα προκύψει μετά από έναν διάλογο με τον εαυτό μου. Έχω κάποιες ιδέες στο μυαλό μου, αλλά ακόμα δεν είμαι σε φάση να σας το περιγράψω. Γενικά θέλω οι δουλειές μας να είναι αληθινές, όχι να βγάλουμε δίσκο γιατί το λέει η εταιρία ή για να κάνουμε tour. Όταν μπαίνω σε διαδικασία σύνθεσης, κάθομαι και μιλάω με τον εαυτό μου, ψάχνω να καταλάβω σε τι φάση είμαι, γι αυτό μετά από κάθε άλμπουμ νιώθω καλύτερος άνθρωπος. Το τελευταίο που θέλω να προσθέσω είναι ότι όταν συνθέτω ένα άλμπουμ δεν με νοιάζει η προσδοκία κανενός, μπορεί κάποιος να περιμένει να βγάλω ένα album σαν το “Thy Mighty Contract”, αλλά σκέψου το εξής τότε ήμουν 21 σήμερα είμαι 45, είναι δυνατόν να έχω να πω τα ίδια πράγματα;

Μ: Ελλάδα 2017, οικονομική κρίση, πόσο επιρρεάζει τους Rotting Christ, από απλά τεχνικά θέματα μέχρι και σε αμιγώς καλλιτεχνικά.

Σ: Πολύ, κι εμείς εδώ ζούμε. Το βασικό δεν είναι το οικονομικό, αλλά αυτό που είπα και πιο πριν, ότι η κοινωνία σε ορισμένα θέματα κινείται σε μεσαιωνικές λογικές. Καλλιτεχνικά προσπαθώ να μην με επηρρεάζει, προσπαθώ να το αφήνω απ’έξω ώστε όταν θα ακούσεις Rotting Christ να μπορέσεις να ξεφύγεις για λίγο από τα καθημερινά προβλήματα που κυριαρχούν στην ζωή σου.

Μ: Οι τελευταίοι σας δίσκοι κινούνται σε πιο πνευματικά μονοπάτια, αυτή η «στροφή» ωφείλεται καθόλου στο γεγονός ότι ο Σάκης πλέον είναι πατέρας;

Σ: Σίγουρα, πλεόν δεν είμαι μόνος μου, πρέπει να κάνω πίσω τους εγωισμούς μου γιατί πια δεν είμαι ο κύριος άξονας στην ζωή μου. Αυτό με κάνει και πιο πνευματικό άνθρωπο, ή για να το πω καλύτερα, πρέπει να με κάνει πιο πνευματικό άνθρωπο. Τον ελευθέρο χρόνο μου τον περνάω βλέποντας τα παιδιά μου να μεγαλώνουν, αυτό περιλαμβάνει χαρά, νεύρα, αγωνιά αλλά κυρίως, δεν γίνεται δηλαδή να μην με αλλάξει.

Μ: Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα; Μπαίνεις σε τέτοια διαδικασία;

Σ: Εδώ που είμαι και τώρα, στην πρωτή γραμμή να παλεύω για το metal και την ελληνική σκήνη. Αυτό θα κάνω μέχρι τέλους, όσο είναι εφικτό βιολογικά, θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή.

Μ: Αν και σαν μπάντα έχετε «ξεφύγει» από τα στενά όρια της ελληνικής σκηνής, δεν σταματάς ποτέ να καλέις τον κόσμο να την στηρίζει, που ακριβώς ωφείλεται αυτό;

Σ: Αυτή είναι η φάση μας. Θα σου πω τι εννοώ, ξεκινήσαμε εμείς οι πιο παλιοί το ’90 να φτιάχνουμε όλο αυτό που υπάρχει εδώ, ήμασταν από τις πρώτες μπάντες που αρχίσμαε να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα προς τα έξω, να προσπαθούμε να δείξουμε και σε άλλους ότι παίζουμε ωραία μουσική κι εμείς εδώ. Ακόμα και τώρα, που έχουμε ένα όνομα, μικρό-μεγάλο δεν έχει να κάνει, όταν παίζουμε είμαστε μία μπάντα της ελληνικής σκηνής. Σκέψου ότι δεν έχει να κάνει μόνο με την μουσική, αλλά και με την συμπεριφορά. Οι νέοι συνεργάτες μας από το εξωτερικό μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία στην αρχή λόγω του ότι είμαστε Έλληνες, με όλα αυτά που ακόυν αριστερά και δεξία. Όμως με τον τρόπο που λειτουργούμε τους αλλάζουμε την εικόνα που έχουν για μας. Στην τελική είμαι και fan της ελληνικής σκηνής, δεν θέλω να πω ονόματα μπαντών, γιατί σίγουρα θα ξεχάσω κάποιες, οπότε θα την στηρίζω όσο μπορώ.

Μ: Είσαι επαγγελματίας μουσικός, πληρώνεσαι για να κάνεις αυτό που αγαπάς, για κάποιους αυτός είναι ο απόλυτος συνδυασμός, είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Σ: Από την μία ισχύει αυτό που λές, ότι κάνω το χόμπυ μου και πληρώνομαι, αλλά όταν αρχίζω να πληρώνομαι από το χόμπι μου, παραμένει χόμπι; Το ’90 καθόμουν κι έπαιζα 12ωρα κιθάρα απλά για να ταξιδεύω με αυτόν τον τρόπο, σήμερα δεν έχω τον χρόνο να το κάνω αυτό, σήμερα όποτε παίζω κιθάρα είναι για «επαγγελματικούς» λόγους. Καθόμουν και σκεφτόμουν προχθές πόσες ώρες πέρσι πέρασα σε αεροδρόμια και με έπιασε τρέλα. Θέλω να πω ότι όλα στην ζωή έχουν δύο όψεις. Από την άλλη θα σου πω ότι έχω δει τόσες χώρες, έχω έρθει σε επαφή με τόσες κουλτούρες, που είναι κάτι μοναδικό κάτι το όποιο δεν θα το αντάλλαζα με τίποτα.

Μ: Σακη οι Rotting Christ έχουν αλλάξει αρκετά μέλη κατά καιρούς, πέραν από εσένα, σταθερός παραμένει ο Θεμης, ποσό σημαντική είναι η παρουσία του;

Σ: Σημαντικότατη, σκέψου ότι έχω έναν άνθρωπο που μπορώ να εμπιστευτώ 100%, που θα με βρίσει, θα μου σταθεί όταν πρέπει. Μπορεί να τσακωνόμαστε αλλά πάντα στο τέλος ξέρω και ξέρει ότι o ένας θέλει το καλό του άλλου.

M: Τι θα συμβούλευες τις νέες μπάντες που σε έχουν πρότυπο;

Σ: Αν και δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές, δηλαδή τί είμαι για να συμβουλεύω. Θα πω ότι αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο, για την μετέπειτα πορεία των Rotting Christ, ήταν η αγάπη μας για αυτό που κάναμε. Έτσι, το μόνο που μπορώ να πω, είναι να παίξουν την μουσική τους, να πουν τις «αλήθειες» τους και όπου τους βγάλει και πάνω απ’όλα να περάσουν καλά παίζοντας την μουσική τους.

Μ: Ποιο τραγούδι σας θα ήθελες να «αφιερώσεις» στον κόσμο;

Σ: Το Αθάνατοι Έστε, μπορεί να ακούγεται ματαιόδοξο γιατί κανείς μας δεν είναι αθάνατος, αλλά το πνεύμα μας είναι, άρα θα πρέπει όλοι μας θα πρέπει να παλέψουμε για την υστεροφημία μας, είτε θα θυμάται ένας είτε 1000, δεν έχει σημασία, έγω θέλω να με θυμούνται ως έναν πολεμιστή του metal και ιδιαίτερα της ελληνικής σκηνής.

M: Σάκη, να σε ευχαριστήσουμε για αυτό το απολαυστικό δίωρο που ήσουν μαζί μας, να ξέρεις ότι η πόρτα της εκπομπής μας είναι πάντα ανοιχτή για ‘σενα και να σου ευχηθούμε καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνεις.

Σ: Εγώ σας ευχαριστώ, εννοείται ότι θα ξαναπούμε, συνεχίστε αυτό που κάνετε με την ίδια όρεξη και μεράκι, γιατί κι εσείς, όπως όλοι σαν κι εσάς, το κάνετε για το κέφι σας, που το κάνει αληθινό και σημαντικό. Non Serviam

Εδώ να προσθέσω το εξής, ότι όσες φορές και αν έχω συναντήσει τον Σάκη, που είναι πολλές είναι αλήθεια, πάντα μα πάντα θα με σοκάρει ευχάριστα η αμεσότηττα και η ευθύτητα του.

Για το Metalzone και τους Τρεις...Κατάρατους

Geørge Xifårås

Copyright 2023. All Right Reserved.