TUNES IN PROGRESS FESTIVAL @ Kookoo Live Bar

Την Κυριακή 20 Μαΐου οι φίλοι του progressive metal είχαν κάθε λόγο να χαίρονται αφού θα παρακολουθούσαν ένα φεστιβάλ που απαρτίζονταν από ελληνικές μπάντες του χώρου. Φτάνοντας στο ΚΟΟ ΚΟΟ club στο Γκάζι, περίπου στις 7:30 που ήταν και η προκαθορισμένη ώρα έναρξης της συναυλίας, αντικρίσαμε έναν καινούριο συναυλιακό χώρο ο οποίος δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και ασφυκτικά γεμάτος παρά τη μικρή του χωρητικότητα.
\r\n
\r\nΓύρω στις 8, τη συναυλία άνοιξαν οι power metallers «The Silent Rage», οι οποίοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να ζεστάνουν τον κόσμο με το κλασσικό heavy/power που έπαιξαν για περίπου 30 λεπτά κομμάτια από την προσωπική τους δουλειά. Ο κιθαρίστας της μπάντας, ο οποίος φαίνεται να είναι και ιδρυτικό μέλος, έδειξε σε κάποιες στιγμές να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του αναλαμβάνοντας, πέραν των εξαιρετικών κιθαριστικών του ικανοτήτων, και μέρος από τα πιο brutal φωνητικά των τραγουδιών.
\r\n
\r\nΣτη συνέχεια εμφανίστηκαν στη σκηνή οι «Heathendom», οι οποίοι το 2008 είχαν κάνει αρκετή αίσθηση με το άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει και είχαν αποσπάσει καλά σχόλια και στις συναυλιακές τους εμφανίσεις, κάτι που δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν εξίσου καλά και σε αυτή την παρουσία τους. Το στυλ τους δεν είναι αμιγώς progressive αφού περιλαμβάνει doom metal στοιχεία μαζί με δόσεις θεατρικότητας στην εκτέλεσή τους. Μετά από περίπου 35 λεπτά, και με μια διασκευή των Judas Priest στο τέλος, η οποία ξεσήκωσε το ελαφρώς μουδιασμένο κοινό, παρέδωσαν τη σκυτάλη στους Θεσσαλονικείς «Until Rain».
\r\n
\r\nΗ τρίτη στη σειρά μπάντα, κατά γενική ομολογία, έδειξε να είναι η καλύτερη της βραδιάς. Με αρκετή όρεξη και πολύ καλά προβαρισμένοι ανέβηκαν στη σκηνή και παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή progressive metal από τις δυο δισκογραφικές δουλειές τους, δείχνοντας επαγγελματισμό αλλά και μεγάλη αγάπη για τη μουσική που υπηρετούν. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο τραγουδιστής της μπάντας ο οποίος έδειχνε να ερμηνεύει με μεγάλη άνεση ακόμα και δύσκολα κομμάτια, όπως το “Kashmir” των Led Zeppelin στο οποίο ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Η εμφάνιση των «Until Rain» ήταν τόσο καλή που πραγματικά δεν καταλάβαμε πότε πέρασε μια ώρα και έπρεπε να κλείσουν το πρόγραμμά τους δίνοντας τη θέση τους στου «Fortress under siege».
\r\n
\r\nΟι «Fortress under siege», παρά τη μακρόχρονη ιστορία τους στον χώρο του progressive/power, τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά, δεν κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον του κοινού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του τραγουδιστή αλλά και την, ομολογουμένως, πολύ καλή εκτελεστική απόδοσή τους. Αφού μας παρουσίασαν κομμάτια απ’ όλη τους τη δισκογραφική πορεία για περίπου μια ώρα, κατέβηκαν από τη σκηνή δίνοντας τη θέση τους στους headliners της βραδιάς, τους «Agnosia”.
\r\n
\r\nΚατά την εμφάνιση των «Agnosia» ο ήχος ήταν πεντακάθαρος, η μπάντα βγήκε με μεγάλη όρεξη στη σκηνή, με έναν υπερκινητικό τραγουδιστή κυριολεκτικά να την οργώνει. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σχετικά νεοσύστατη μπάντα, έδειξαν ότι μπορούν να σταθούν άνετα στη σκηνή και να αποδώσουν τα κομμάτια τους με όρεξη και επαγγελματισμό. Μοναδικό μελανό σημείο της εμφάνισής του, τα δεύτερα φωνητικά του κιθαρίστα ο οποίος – από άγχος ίσως; - λίγο το έχανε και ακουγόταν πολύ χαμηλά και παράταιρα. Σε γενικές γραμμές όμως, και για τους λάτρεις του είδους, η εμφάνισή τους ήταν πάρα πολύ καλή, όπως και το υλικό που παρουσίασαν σε αυτή την πρώτη μας επαφή μαζί τους και
\r\n
\r\nπιστεύουμε ότι είναι από τις μπάντες που αξίζει να τσεκάρουν οι φαν του είδους αφού δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από μεγάλα συγκροτήματα του χώρου, ούτε συνθετικά, ούτε εκτελεστικά.
\r\n
\r\nΗ γενική εντύπωση που αποκομίσαμε είναι ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι μια πάρα πολύ καλή κίνηση για το χώρο του progressive metal στην Ελλάδα αφού έτσι δίνεται η ευκαιρία σε αρκετά συγκροτήματα να παρουσιάσουν το υλικό τους και να έρθουν, ίσως, σε μια πρώτη επαφή με τον κόσμο. Παρ’όλο πάντως που δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση, έδειξε να εξυπηρετεί το σκοπό του. Ελπίζουμε το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, να έχει καλύτερα αποτελέσματα.
\r\n
\r\nReporting Live
\r\n
\r\nΔημήτρης «Stormdrifter» Καραντούνιας
\r\n
\r\nΑναστασία « Magica»\r\n

Copyright 2022. All Right Reserved.