Skepticism - Lead and Aether

ΜIA ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΧΤΙΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΗΧΟ

Οι Skepticism μέσα σε αυτά τα τριάντα χρόνια που υπάρχουν εκεί στην παγωμένη μα πάντα με ζεστές και ελκυστικές εικόνες Φιλανδία, περπατούν τον δύσκολο και λιγότερο περπατημένο δρόμο του funeral doom. Ένας ήχος, μια μουσική που έχει και την άγρια μορφή του black και τον πεσιμισμό του doom και την ρομαντική και αισθαντική ατμόσφαιρα του doom/death. Μετά από κανά δυο μικρές κυκλοφορίες το 1995 έσκασε το ντεμπούτο ‘’Stormcrowfleet’’ το 1997 το πολύ σπουδαίο ep ‘’Ethere’’ και την επόμενη χρονιά, χωρίς να διευκρινίζεται το πότε ακριβώς κυκλοφορούν το δεύτερο full length τους με τον τίτλο ‘’Lead And Aether’’. Το κυκλοφόρησε η Red Stream, Inc. σε δυο εκδόσεις cd και μετά από τέσσερα χρόνια το επανακυκλοφόρησε σε cd η Irond Records.

Οι Skepticism συνεχίζοντας την δουλειά από το ‘’Stormcrowfleet’’ συνεχίζουν αυτήν την θρηνητική μουσική, σε αυτό το σκοτεινό μοτίβο. Για να εκτιμήσεις το φως πρέπει να βιώσεις ένα βαθύ και ατέρμονο σκοτάδι. Αν δεν το έχεις δει, βιώσει στην ζωή σου, δημιούργησε το. Μέσα από την μουσική αυτό το σκότος μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα άπλετο φως. Θα είναι λυτρωτικό, θα είναι μια ώθηση σε πιο βαθύ σκότος, ή απλά θα είναι μια ώρα ψυχαγωγίας και μάθηση, εξαρτάται από το ψυχικό πρίσμα του κάθε ακροατή. Και οι Skepticism είναι αυτός ο πομπός που θα πέμψει αυτά τα μηνύματα στον καθένα μας. Εδώ στο "Lead And Aether" δίνουν έξι ισχυρά μηνύματα, καθώς αυτός είναι ο βασικός τους ρόλος που φέρνουν εις πέρας σε κάθε δίσκο τους ως και σήμερα. Με organ και θλιμμένες κιθάρες ξεκινάει το ‘’The Organium’’. Με αυτόν τον αργό ρυθμό, την μελαγχολική ατμόσφαιρα απλώνεται μέσα στο δεκάλεπτο το ‘’The March and the Stream’’, μια πολύ όμορφη σύνθεση που σχεδόν ψιθυρίζει μέσα σε υπνωτιστικά τέμπο. Το ‘’The Falls’’ είναι μια εκπληκτική σύνθεση με μια ιδιαίτερη μίξη από organ, synth και κιθάρα,δίνοντας την μυστικιστική και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα του αύρα, βάζοντας τον νου σε διάφορα ταξίδια σκέψης και ονείρου. Έτσι το ‘’Forge’’ έρχεται με ένα metalικό μανδύα που παίρνει σάρκα και οστά από τα διακριτικά αλλά καταλυτικά τύμπανα που ντύνουν την μελωδία. Το ‘’-Edges-’’ συνεχίζει αυτήν την μουντή, αλλά εθιστική ατμόσφαιρα βαθύνντας αυτήν την εσωτερική αναζήτηση που ξεκίνησε με αυτήν την ακρόαση και το ‘’Aether’’, η δεύτερη μεγαλύτερη σύνθεση εδώ, φέρνει το τέλος σε αυτό το εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης με τον ήρεμο σχεδόν καθησυχαστικό τρόπο του.

Οι Skepticism είναι μια σπουδαία μπάντα και μας το δείχνουν με τα έργα τους ως και σήμερα. To ‘’Lead And Aether’’ είναι ένα κλασικό και επιδραστικό για αυτόν τον όχι τόσο δημοφιλή και αρκετά περίεργο και δύσκολο στην ακρόαση του ήχο. Δεν είναι αυτό που έτσι χωρίς σκέψη θα βάλουμε – βάλω να ακούσουμε – ακούσω σε μια χαλαρή στιγμή πνιγμένη σε μπύρες ή φραπέδες. Θέλει την απόλυτη αφοσίωση του μοναχικού ως επί το πλείστον ακροατή του. Δεν ανεβάζει διάθεση, ανεβάζει ή αν θέλεται οδηγεί ψυχή και μυαλό σε τόπους δύσβατους και διδακτικούς. Όποιος θέλει το επιλέγει, πατάει το play και συνεχίζει μονάχος του.

 

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.