Tim Buckley - Goodbye and Hello

Πικραμένα λόγια…μελαγχολικές μελωδίες…γλυκό χαμόγελο

  Προσοχή ακολουθεί έξωσχολικό – εξωmetalικό κείμενο.

  Για τον Tim Buckley ο λόγος, έναν από τους σημαντικότερους και συμπαθέστερους τραγουδοποιούς στα 60ς και 70ς. Timothy Charles Buckley III. Γεννημένος στις 14 Φλεβάρη του 1947 στην Αμερική.

  Εγώ θα πάω πίσω στις μνήμες μου τέλη 80ς, μια ζεστή μέρα στο Μετρόπολις,  γεμάτο βινύλια τότε, βλέπω ένα διαφορετικό, με ένα χαμογελαστό τύπο, να μας κλείνει το μάτι με τρόπο, και στο άλλο να έχει μια κονκάρδα. Tim Buckley, λεγόταν και ο δίσκος είχε τον περιπαιχτικό τίτλο Goodbye And Hello. Τον ακούσαμε στο σπίτι φίλου και ολόκληρος ο δίσκος, στα σαράντα και κάτι λεπτά του μάγευε με την απλότητα και ομορφιά των συνθέσεων, και με ταξίδευε με τις μελωδίες, τον τρόπο που ακουγόταν η κιθάρα, και η περίεργη μου φάνηκε τότε, αλλά ξεχωριστή φωνή του Tim Buckley.

  Μια παγωμένη νύχτα, μετά από κάμποσα χρόνια, σε μια παμπ στα Ταμπούρια, βλέπω το γνωστό αυτό εξώφυλλο, και ζητώ, έτσι αφηρημένα να μου βάλουν το δεύτερο κομμάτι από την δεύτερη πλευρά…ήταν το συγκλονιστικό Phantasmagoria In Two, με ένα τύπο να παρακαλεί την αγαπημένη του, να μην φύγει, και στο ρεφρέν να της λέει ‘’everywhere there’s  rain my love…everywhere there’s fear’’

  Γυρνώντας σπίτι βάζω το cd πια να παίζει και για να ξανά θυμηθώ όλες αυτές τις μελωδίες. Ξεκινάει με τα πιο κοντά στον rock, όσο και στον jazz ήχο, No Man Can Find The War, και Carnival Song Ο Tim Buckley ήταν ένας χαμογελαστός τύπος με μελαγχολικές εκρήξεις, καθώς τα λόγια του πριν ξεψυχήσουν βγαίνοντας από το στόμα του, το κάνουν να χαμογελάσει…άκου προσεκτικά το Pleasant Street.  Οι μελωδίες έβγαιναν απλά από φυσικά όργανα, όπως ακουστικές κιθάρες, tambourine, πιάνο, και κρουστά…άκου τα ταξιδιάρικο Hallucinations και το συναισθηματικό  I Never Asked To Be Your Mountain. Και κάπως έτσι τελειώνει η πρώτη πλευρά.

  Η δεύτερη πλευρά αρχίζει πιο Αμερικάνικα, με την harmonica και το Once I Was. Για το Phantasmagoria In Two τα είπα και πριν, και μάλλον αυτό είναι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι του. Μελωδίες που βγήκαν κυρίως από το πιάνο, για να παίξουν με την φωνούλα του Tim Buckley στo Knight – Errant. Kαι Goodbye And Hello και εδώ αποχαιρετά όμορφα χαμογελώντας, αλλά και εκρηγνυόμενος σε σημεία, στραβά κα στραβούς, παράλογα και παραλόγους, μικρά παιδιά που παίζουν, θέλοντας να νιώσει και αυτός ακόμα νέος, και φρέσκος. Το φωτεινά μελαγχολικό Morning Glory κλείνει τον δίσκο που μας αφήνει γεμάτους με πολλά χρώματα και συναισθήματα.

  Ο Tim Buckley κυκλοφόρησε συνολικά εννιά δίσκους, το Goodbye And Hello ήταν ο δεύτερος, και βγήκε τον Αύγουστο του 1969. Ο θάνατος τον βρήκε ξαφνικά σε ένα περίεργο βράδυ, στις 28 Ιουνίου του 1976 μετά από μια  sold out συναυλία στο Dallas.

  Αυτό το κείμενο αφιερώνεται σε όσους θέλουν να αποδράσουν,  παίρνουν μια ‘’μικρή βαλίτσα’’, βάζουν μέσα ότι απέμεινε από τo όνειρο, που σέρνουν μάταια μαζί τους ‘’σαν σκυλί που πέθανε’’ και εμείς τους αποχαιρετούμε με ένα ‘’goodbye and hello’’ και με την φράση ‘’everywhere there’s  rain my love…everywhere there’s fear.

Copyright 2024. All Right Reserved.