Entombed - Left Hand Path

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ENTOMBED

Σαν συνέχεια των Nihilist που κράτησαν για δυο χρόνια, ήρθε εκεί στην Στοκχόλμη της Σουηδίας η μετάλλαξη με το όνομα Entombed. Και άμεσα έδρασε στον οργανισμό metal, κέντραρε στο death metal και έτσι δημιούργησε και έναν death metal άλλο εαυτό. Το όνομα της πρώτης δραστικής ‘’παρενέργειας’’ ονομάστηκε ‘’Left Hand Path’’ και κυκλοφόρησε στις 4 του Ιούνη του 1990 μέσω της Earache Records.

Μια παρέα απλών αλλά και ατίθασων παιδιών αποτελούσαν την μπάντα. Ο L. G. Petrov, τύμπανα στους Morbid, φωνητικά εδώ. Ο κιθαρίστας Ulf "Uffe" Cederlund. Και αυτός στους Morbid. Ο επίσης κιθαρίστας Alex Hellid. Και ο ντράμερ, μπασίστας και κατά ένα μέρος στο songwriting, ειδικά στα δυνατά λόγια, Nicke Andersson. Και λέω μέρος γιατί στο songwriting συμμετείχε ενεργά και το πρώην μέλος των Nihilist Leif "Leffe" Cuzner (r.i.p.2006). Το υλικό είχε φτιαχτεί μεταξύ του 1987 και 1990. Στην Nihilist περίοδο δηλαδή. Το εξώφυλλο, φιλοτεχνημένο από τον Daniel Seagrave, είναι ταιριαστό για ταινίες ακραίου τρόμου. Εδώ έχουμε death metal ατόφιο και ατσαλένιο με ρυθμό που πότε τρέχει και πότε δείχνει και αυτός ενταφιασμένος. Όλοι τους βάζουν την γκρίζα πινελιά τους, Οι κιθάρες παράγουν απόκοσμα riffs και solos, το rhythm section βάζει τον ήχο, με τέτοια στιβαρότητα, βαθιά να χτυπά τα στήθια, αλλά η φωνή, αυτή η φωνή βγάζει στάχτες και λάσπες από το στόμα, κάνοντας το χώμα να είναι τόσο βαρύ, death και απόκοσμα brutal και να σκεπάζει τα πάντα και τους πάντες. Τα κομμάτια ρέουν σαν χείμαρρος που αποτελείται από όλα αυτά τα brutal στοιχεία, riffs, solos, χτυπήματα του rhythm section και τις στάχτες με τις λάσπες τις φωνής και αφήνουν τα βαριά σκιά στο άγγιγμα τους. Τα ‘’Left Hand Path’’, ‘’Drowned’’, ‘’Revel in Flesh’’, ‘’When Life Has Ceased’’, ‘’Supposed to Rot’’ βγάζουν death λύσσα αλλά και ένα περίεργο λυρισμό, ειδικά όταν οι ταχύτητες πέφτουν. Έτσι όσο brutal μας τα λένε, με το ‘’Bud Life Goes On’’, τόσο με την ίδια death λύσσα συνεχίζουν με το ‘’Bitter Loss’’ και το ‘’Morbid Devourment’’. Και με ‘’Abnormally Deceased’’ φτάνουμε μέσα από μια φλεγόμενη death metal διαδρομή στην πολυπόθητη αλήθεια, ‘’True Beyond’’.

Το να αποκαλέσεις το ‘’Left Hand Path’’ των Entombed, απλά μια ακόμα death metal δισκάρα είναι απλά η αλήθεια. Αλλά όχι η μόνη. Ακόμα πρέπει να τονίσουμε το τρομερό songwriting, το αβυσσαλέο παίξιμο από όλους. Και ακόμα ότι οι Entombed μπαίνουν από τα πρώτα δευτερόλεπτα στο θέμα και χωρίς πολλά κορδελάκια, μελωδίες και πολλά προοδευτικά, δίνουν ανελέητα σε όλους, άπιστους και πιστούς δέκα γροθιές. Το ‘’Left Hand Path’’των Entombed είναι από αυτούς τους δίσκους που έβαλε αυτήν την σκηνή, εμφατικά στον metal χάρτη, κερδίζοντας οπαδούς και κριτικούς, κάτι που κρατάει ακόμα και στις μέρες μας.

Που πάει αυτό των Entombed το μονοπάτι? Τσεκάρετε το εξώφυλλο!!!

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.