Pantera - The Great Southern Trendkill

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΜΙΑΣ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ

Οι Pantera πάντα, σε όλες τους τις φάσεις έπαιζαν και υπηρετούσαν το American power. Ή απλά κατά καιρούς του έδιναν νέα πνοή ή αν θέτε νέα χαριστική βολή. Και στην τελική του έδιναν να καταλάβει Και έτσι έχουμε από την μία το power metal των 80ς με τα ‘’Metal Magic’’ του 1983, ‘’Projects in the Jungle’’ του 1984, ‘’I Am The Nigth’’ του 1985 και το αναγεννησιακό ‘’Power Metal’’ του 1988. Τι άλλαξε στην μπάντα και έφερε αυτήν την αναγεννησιακή περίοδο? Μαζί με τον τιτάνα κιθαρίστα και συνθέτη Dimebag Darrell (r.i.p. 2004), τον ιστορικό μπασίστα Rex Brown, τον γίγαντα ντράμερ Vinnie Paul (r.i.p. 2018), είχε σκάσει μύτη από το ‘’Power Metal’’ ο ψυχάκιας front man Philip Anselmo. Και έτσι έχουμε την τιτάνια ομορφιά του ‘’Cowboys From Hell’’, εκεί που άλλαξαν ουσιαστικά τον ήχο τους, την επίπονη σφαλιάρα ‘’Vulgar Display Of Power’’ του 1992, την βαθιά ανάσα του ‘’Far Beyond Driven’’, του 1994, την thrashometalική grooveα του ‘’The Great Southern Trendkill’’ του 1996 και την ατσαλένια φωτιά του ‘’Revatinng The Steel’’ που έσβησε άσχημα, του 2000.

Το τιμώμενο εδώ ‘’The Great Southern Trendkill’’ κυκλοφόρησε στις 7 του Μάη του 1996. Από την EastWest και έχει επανακυκλοφορήσει έκτοτε πολλές φορές σε όλα τα υπάρχοντα format. Και έχει το απόλυτο southern εξώφυλλο με το φίδι που βγάζει γλώσσα. Όπως και οι Pantera τους άρεσε να βγάζουν γλώσσα. Και η μουσική εδώ και σίγουρα μετά το ‘’Cowboys From Hell’’ βγάζει γλώσσα. Και δίνει μια thrash μια groove μια πιο μοντέρνα αίσθηση αλλά παντού και πάντα με metalική χροιά. Μετά από riffικές παροτρύνσεις του Dimebag Darrell ξεκινούν να φτιάχνουν τα κομμάτια πάνω σε αυτά τα Dimebag riff. Με υλικά thrash οργή, nu metal τσαχπινιές, groove metal όσο δεν πάει και φυσικά τις σκοτεινές αλλά άκρως δημιουργικά φωτεινές προσωπικότητες τους. Και όλα αυτά σε ένα στούντιο που έφτιαξαν για αυτόν και μόνο τον δίσκο που είχε πολλές ιδιαιτερότητες και αυτές μπήκαν χωρίς σίελο και ντροπή μέσα στο ‘’The Great Southern Trendkill’’. Έτσι αγριεμένα και τσαμπουκαλεμένα με thrash riffs μπαίνουν τα ‘’The Great Southern Trendkill’’ και ‘’War Nerve’’. Έχουν και τα μεγαλειώδη solo τους φυσικά. Η σκληρή δουλειά έγινε βασικά από τους τρεις, Dimebag Darrell, Rex Brown, Vinnie Paul, με τον Philip Anselmo να βρίσκεται αλλού και να δίνει τα ‘’φώτα’’ και την γλυκιά φωνούλα του στο τέλος. Οπότε όλοι είχαν αγωνία για το αποτέλεσμα. Το clip ‘’Drag The Waters’’ είναι ένα από τα πολύ καλά κομμάτια εδώ, με τους όλους να βάζουν κάτι από την τρέλα τους και με το αρχικό riff να θυμίζει κάπως με την μορφή του το εκπληκτικό ‘’Walk’’ από το ‘’Vulgar Display Of Power’’. Στα ‘’10s’’ και ‘’13 Steps To Nowhere’’, συν υπάρχουν άναρχα μελωδία, οργή και modern metal ιδέες, ενώ τα ‘’Suicide Note Part I & II’’ είναι δυο μέρη μιας Panteraικής ραψωδίας με Sabbathικές ανησυχίες που φτάνουν ως το aggressive thrash. Σε αυτήν την τρέλα τους και την πολυμορφική τους μουσική χρωστούν πολλά μπάντες σαν τους Gojira και στην δημιουργική οργή τους οι Lamb Of God. Στο thrashάτο ‘’Living Through Me (Hells' Wrath)’’ και στο πολύ συλλεκτικό ‘’Floods’’, καθαρίζει από το λαρύγγι του την χολή ο Anselmo και έτσι τα ‘’The Underground in America’’ και ‘’(Reprise) Sandblasted Skin’’ είναι οι οδοστροτήρες στο τέλος αυτής της ‘’The Great Southern Trendkill’’ των Pantera. Και με κρυμμένο τραγουδάκι σαράντα δευτερόλεπτα μετά το τέλος.

Το ‘’The Great Southern Trendkill’’ είναι το πιο συλλεκτικό ηχητικά αλλά και αντισυμβατικό δημιούργημα των Pantera. Αυτοί είσαν άλλωστε οι αυτοαποκαλούμενοι ‘’Cowboys From Hell’’.

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.