Bal-Sagoth - Starfire Burning upon the Ice-Veiled Throne of Ultima Thule

Bal-Sagoth-Starfire Burning upon the Ice-Veiled Throne of Ultima Thule

ΜΟΝΟ σε περίπτωση που δεν έχεις ακούσει ποτε το ‘’Starfire Burning upon the Ice-Veiled Throne of Ultima Thule’’ των Bal Sagoth θα αδυνατούσες να απαντήσεις τάχιστα στη ερώτηση ποιος δίσκος έχει τους μεγαλύτερους τίτλους. Βέβαια, θα ήταν πολύ κρίμα μια τέτοια δισκάρα να παρέμενε στις μνήμες μας μόνο γι αυτό το λόγο. Ο(ι) Bal Sagoth είναι το πνευματικό παιδί του Byron Roberts ο οποίος αποφάσισε το 1989 να συνδυάσει δυο αγαπημένες του ασχολίες.  Την επική, φανταστική λογοτεχνία και την (ακραία) μουσική. Το όνομα της μπάντας πάρθηκε από την ιστορία του Robert E. Howard, το ‘’The Gods Of Bal Sagoth’’ και το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε. Χρειάστηκε να φράσουμε στο 1993 ώστε ο Byron Roberts να βρει συνεργάτες ώστε να μελοποιήσει τις σκέψεις και φαντασία του. Υπογράφουν με την ανερχόμενη (τότε) Αγγλική εταιρία, Cacophonous Records και κυκλοφορούν το ντεμπούτο ‘’ A Black Moon Broods over Lemuria’’ (1995) . Δίσκαρος από τους λίγους. Συμφωνικό/επικότατο μεν, με black metal υπόβαθρο δε. Το θαύμα θα επαναληφθεί ένα χρόνο αργότερα και με εξώφυλλο του Joe Petagno (Motorhead) παρακαλώ. Το καταπληκτικό ‘’ Battle Magic’’ ακολουθεί το 1998 με τη μπάντα να μειώνει όλο και περισσότερο το ακραίο στοιχείο της παραμένοντας όμως πάντοτε επικοί όσο δεν πάει. Υπογράφουν με τη Nulear Blast και βγάζουν μαζί τα ‘’The Power Cosmic’’ ,‘’ Atlantis Ascendant’’ και ‘’The Chthonic Chronicles’’  αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να γίνουν όσο γνωστό θα έπρεπε. Κάπου στο 2013 έπεσαν τίτλοι τέλους της μπάντας συνεχίζοντας μόνο με την άλλη του αγάπη, τη συγγραφή και μάλιστα έχει εκδόσει πολλά βιβλία μέχρι τώρα. Ας είναι...

Οι Bal Sagoth έχουν τόσους καλούς δίσκους που αν ρωτήσεις δέκα άτομα διαφορετικών ηλικιών, προφανέστατα τα πάρεις διαφορετικές απαντήσεις. Συγκρότημα που δεν έβγαλε ποτέ μετριότητα, που εξελίχτηκε, που έχει φανατικούς οπαδούς. Και ας έμεινε σχετικά άγνωστη μιας και ο συνδυασμός του επικού με την ακραία μουσική πιθανότα να φάνηκε αποκρουστική και για τις δυο αυτές ομάδες. Διαλέγω  και γράφω για το ‘’ Starfire Burning upon the Ice-Veiled Throne of Ultima Thule’’ μόνο και μόνο επειδή τους έμαθα με αυτό το δίσκο και το στοιχείο του σοκαρίσματος το πρωτόνιωσα με το συγκεκριμένο άκουσμα.

Ορχηστρική, συμφωνική εισαγωγή. Θα μπορούσε να είναι soundtrack σε μια από τις ταινίες του Conan, χωρίς καμιά υπερβολή. Εξάλλου η αγάπη του προς τον Robert E. Howard είναι άρρητη. Πρώτο κανονικό τραγούδι. Πρώτη παρατήρηση. Δεν τραγουδά, αφηγείται (βαθιά, επιβλητική φωνή). Η μουσική παίρνει φωτιά.  Γρήγορες ταχύτητες, ξύσιμο στις κιθάρες και πλέον παραμορφωμένα φωνητικά. Μελωδίες, ρυθμοί, ενορχηστρώσεις, τα πάντα βασίζονται στη διήγηση. Τα πάντα υπάρχουν για να μελοποιηθούν οι στίχοι. Δυο ξεχωριστοί κόσμοι γίνονται ένα. Σαν να διαβάζεις στο μέλλον ένα βιβλίο επικής φαντασίας το οποίο πλέον έχει και μουσική υπόκρουση. Τα πάντα αλλάζουν μορφή και φορά σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ισχυρές ρυθμικές δυνάμεις σχηματίζουν το κουκούλι από το οποίο θα ξεπηδήσουν μελωδικές, συμφωνικές μελωδίες. Τίποτα δεν ακούγεται καθιερωμένο ή κοινότυπο. Το τι κάζο σας περιμένει, δεν λέγεται/περιγράφεται. Επικές ενορχηστώσεις πλεγμένες με μεταλλικά riffs.  Τυμπανιστικοί κρότοι που δίνουν το εύνασμα μιας μάχης ή τον χαμό μιας ψυχής. Στιχουργικές περιγραφές που ανταγωνίζονται τις ηχητικές. Μελάνι ενάντια σε νότες. Πολλαπλοί ήχοι πλυμμηρίζουν τα ηχεία χωρίς να χάνεσαι σε κάποιο χαοτικό κυκεώνα. Το αντίθετο μάλιστα, περισσότερα αισθητήρια νεύρα βρίσκονται σε εγρήγορση και σε κατάσταση πλήρης λειτουργικότητας.

Σχεδόν όποια μπάντα και να ακούμε, κάνουμε συγκρίσεις. Αυτή μοιάζει με την τάδε, αυτή ακούγεται σαν τη δείνα. Ε λοιπόν οι Bal Sagoth δεν μοιάζουν με κάνενα. Και δεν έχουν βγει και πολλές μπάντες που να τους θυμίζουν καν, άρα μιλάμε ίσως και για μοναδική περίπτωση. Εκεί που θα ακούτε το ομώνυμο τραγούδι και θα επιταχύνει επικίνδυνα θυσιάζοντας την μελωδία, θα βρεθείτε στο τρίτο λεπτό και θα μπεί αυτό το επικό κρεσέντο που θα σας στοιχειώνει για πάντα. Άντε βρείτε παρόμοια ακούσματα. Αφεθείτε στο ‘’ And Lo, When the Imperium Marches Against Gul-Kothoth, Then Dark Sorceries Shall Enshroud the Citadel of the Obsidian Crown ‘’ (ένας τίτλος είναι μόνο) και αποστραγγίστε κάθε ήχο που ασύδοτα δημιουργούν και χαρίζουν. Για 100% ευχαρίστηση το ακούς ΜΟΝΟ διαβάζοντας και τους στίχους παράλληλα. ΔΕΝ είναι απλά μουσική αυτό με το οποίο θα έρθεις αντιμέτωπος.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.