Bastille - Electric Animation

Bastille (US) - Victory

Bastille - Electric Animation

~~                Μην αρχίσουμε πάλι να λέμε για αδικημένες μπάντες και άλμπουμς. Για κάποιο λόγο πολλές μπάντες δεν τα κατάφεραν, είτε έφταιγαν οι εποχές, είτε το είδος, είτε η εταιρία, είτε τα μέλη είτε στην τελική η ίδια η μουσική τους. Δεν ξέρω τι έφταιξε στην περίπτωση των Αμερικανών Bastille και δεν κατάφεραν ποτέ να υπογράψουν κάποιο συμβόλαιο με μια εταιρία και έτσι έμειναν με κάποιες demoκασέτες να βασανίζουν τα όνειρα και τις ψυχές μας.  Ξεκίνησαν το 1987 και κάθε τραγούδι τους εύκολα λατρεύεται από οποιοδήποτε οπαδό του Power/Progressive Metal. Η μπάντα δεν άντεξε πολύ και κάπου στα μέσα των 90ς διαλύθηκαν. Η Ελληνική No Remorse Records συνέλεξε το περισσότερο υλικό τους και σε μια συλλογή του 2013 με τίτλο Electric Animation (όπως και το ένα demo τους) μας εναποθέτει το μεγαλύτερο κομμάτι του θησαυρού τους.
\r\n                    Η συλλογή ξεκινά με τρία από τα καλύτερα τους τραγούδια. Τίποτα δεν μπορεί να περιγραφεί σωστά, μόνο σκέψεις και συναισθήματα. Αγγελική φωνή, κιθάρες που ψαλιδίζουν και ρυθμοί που σε έχουν σε εγρήγορση και ένταση κάθε στιγμή. Όσο επίπονες προσπάθειες και να κάνω για να μην παραδοθώ ολοκληρωτικά στις μελωδίες τους, αποτυγχάνω. Κάθε φορά. Η φωνή μεγαλειώδης, δεν διστάζει να ανεβεί στα σύννεφα και να παραμείνει εκεί όσο αυτή θελήσει. Και από κάτω γήινες μυστηριακές αρμονίες να σε καταλαμβάνουν .  Μεθοδικά riffs χτενίζουν κάθε ηχητικό δευτερόλεπτο και ομορφαίνουν την ζωή μας ενώ μας χαλούν την κόμη. Ενθουσιώδεις, κινητικότατοι. Και όταν ρίχνουν ταχύτητες….ααχχχχ. Σπαραχτικές μελωδίες στο ‘’Share With Me’’, σε κάνει να νιώθεις αδυναμία και πόνο ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει. Με μοναδικά όπλα μια αισθαντική φωνή και κιθαριστικά μάγια. Ένα μεσαίο τέμπο, ακουστικές κιθάρες, πλήκτρα, αρμονικά πολυφωνικά και εύστοχοι στίχοι από τον Strauss (όλοι οι στίχοι είναι δικοί του και του First, κιθαρίστας ο πρώτος, τραγουδιστής της μπάντας ο δεύτερος).
\r\n                   Στην συνέχεια ξεκινούν τραγούδια από το ομώνυμο ντέμο του Electric Animation με διαφορετική σειρά. Εδώ στιχουργικά προλογίζουν το μέλλον (1991 τότε) με την δύναμη που θα αποκτούσαν οι μηχανές (από εκεί και το εξώφυλλο). Ο ήχος-παραγωγή αρκετά βελτιωμένος (όχι ότι θα μπορούσε να μας χαλάει με τέτοιους ύμνους). Η τετραλογία δίνει το έναυσμα για άμεσες και βιαίες αντιδράσεις του σβέρκου ενώ η προσπάθεια να ανεβάσω τόνους στην φωνή φέρνει τραγελαφικά αποτελέσματα αλλά και ακόμα περισσότερο σεβασμό στο πρόσωπο του frontman. Αλυσιδωμένος στους ρυθμούς τους, γεύομαι τρομερές συνθέσεις . Νιώθω τον ηλεκτρισμό τους να περνά το κορμί μου, την δύναμη των δημιουργικών τους ικανοτήτων να εγκαθίστανται μόνιμα στο μυαλό και στην καρδιά μου.
\r\n                    Και ακόμα να ακούσω τα δυο αγαπημένα μου από το συγκεκριμένο demo. Η ώρα του ‘’Victory’’ φτάνει. Πιο επικό, στιχουργικά και μουσικά. Θα έλεγα ότι μου ερχόντουσαν συγκεκριμένες μπάντες του χώρου στο μυαλό αλλά δεν είναι δίκαιο μιας και οι Bastille δεν θυμίζουν καμιά άλλη μπάντα. Το τραγούδι ξεκινά με το ρυθμικό ντουέτο να πρωτοστατεί.  Η χροιά πλέον νιώθει το καθήκον να ακουστεί όσο πιο δυναμική γίνεται και τραβά όσο εσύ μπορείς να κρατήσεις την ανάσα σου. Σύνθεση μοναδική, σε κερνάει όγκο και μεταλλοσύνη. Ένα πηγάδι γεμάτο ιδέες που και να πέσεις μέσα δεν θα πνιγείς αλλά θα επιπλέεις επ’ αόριστα. Το άλλο θεικό τραγούδι είναι το ‘’Economy Line’’. Πιο μελωδικό , πιο αεράτο αλλά πάντοτε με τα riffs να σε στροβιλίζουν στην δίνη του πάθους τους. Με μια μεθυστική επωδό που δεν με αφήνει από το να το βροντοφωνάζω ή να το σιγοτραγουδώ ώρες αφότου τελειώσει ο δίσκος. Ένας σοφός είπε κάποτε ‘’καλύτερα να είσαι παρά να φαίνεσαι΄΄ και εδώ παίρνεις αυτό ακριβώς που είναι. Μπορείτε να αναμοχλεύσετε παλιές τους ιστορίες παρακολουθώντας οπτικοακουστικό τους υλικό.
\r\n                   Κάθε τραγούδι είναι ένας λόγος να λατρέψετε τους Bastille. Η μπαλάντα-στενοχώρια του ‘’Fighting Bad Weather’’ με εκπληκτικές ακουστικές κιθάρες με την ικετική φωνή, το πιο Powerάδικο ‘’Revenge’’ με τα κρυστάλλινα δίχτυα που σε παγιδεύουν, το ελαφρώς πιο Hard Rock ‘’Crazed’’ με την αβαρή του διάθεση,  το…το…το….  Ακόμα και στο ζωντανά ηχογραφημένο ‘’Dream Winner’’ ξεχωρίζει το ποιόν τους και εσύ αναλογίζεσαι πόσα και τι θα μπορούσες να αποχωριστείς από την ζωή σου για να τους είχες παρακολουθήσει ζωντανά στην εποχή τους. Ανασκαφείς ή μη, ακούστε το όπου και όποτε θέλετε και χαρίστε ευχάριστες στιγμές στην ζωή σας.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.