Pain of Salvation - Be

Pain of Salvation - Dea Pecuniae

TO BE METAL OR NOT TO BE

Τι είναι στα αλήθεια metal? Μην είναι οι κιθάρες και τα άλλα metalοόργανα? Μην είναι το distortion? Ο θόρυβος που λένε οι εξωσχολικοί εχθροί ή οι fanatics με το noice? Οι Σουηδοί Pain Of Salvation prog metallers έχουν βάλει στον εαυτό τους αυτά τα ερωτήματα και απαντούν κάθε φορά και με διαφορετικό τρόπο. Ο δίσκος ‘’Be’’ κυκλοφόρησε και ταρακούνησε τα metalικά νερά και όχι μόνο, στις 12 του Οκτώβρη του 2012. Από την προοδευτική εταιρία Inside Out Music. Στις 26 του Απρίλη το κυκλοφόρησαν ζωντανά κινηματογραφημένο και ηχογραφημένο σε μια πολύ καλή κυκλοφορία dvd/cd, καθώς το έπαιξαν ολάκερο στο Locomotive στις 12 του Σεπτέμβρη του 2003. Ναι το έπαιξαν ολάκερο live, πριν το ηχογραφήσουν στο στούντιο. Σπάνια όσο και σπουδαία μπάντα.

Ο Daniel Gildenlow πέρα από κιθάρες, φωνές και άλλα όργανα, έφτιαξε και ανέπτυξε μουσικά μια ιστορία ύπαρξης, για την ανθρωπότητα, την ύπαρξη και χρησιμότητα του Θεού. Μια ιστορία σε πέντε μέρη συν τον πρόλογο Μια ανάσα και I am...και αρχίζει το πρώτο μέρος "I. Animae Partus - All in the Image Of" με το ’’Animae Partus (I Am) και ένας διάλογος αναζήτησης που ξεκινάει την ιστορία. Παράξενοι ήχοι, ειδικά για μια metal μπάντα. Αλλά εδώ έχουμε μια progressive μπάντα, που το προοδευτικό στον επιθετικό της προσδιορισμό ξέρει να το τιμά. Έτσι περνά το ‘’Deus Nova’’ και έρχεται με επιθετική μελωδία το ‘’Imago (Homines Partus’’ θυμίζοντας ακόμα και κέλτικες μουσικές. Τα πλήκτρα του ‘’Pluvius Aestinus – Of Summer Rain (Hominess Fabula Intium) κλείνουν μαγευτικά το πρώτο μέρος. Αναζητήστε τον πληκτρά Fredik Hermansson για αυτό. Το δεύτερο μέρος ‘’II Machinassiah – Of Gods And Slaves - Dea Pecuniae’’ ανοίγει την δική του αυλαία πιο ζωηρά. Με το ζωηρότατο ‘’Lilium Cruentus (Deus Nova) – On The Loss Of Innocence’’ και το gospel ‘’Nauticus (Drifting)”. O Kristoffer Gildenlow βάζει εκεί που του πρέπει ένα ιδιαίτερο όγκο με το μπάσο του. Επικουρικά βοηθάει σε αυτό ο τυμπανιστής Johan Langen. Και έρχεται το ‘’Dea Pecuniae’’ που πρωτοστατεί η ιδιαίτερη ερμηνεία του Daniel, μαζί με γυναικεία φωνητικά.. Το τρίτο μέρος "III. Machinageddon Nemo Idoneus Aderat qui Responderet" δηλώνει μελωδικά την παρουσία του με τα πλήκτρα να συνοδεύουν συνομιλίες σε διάφορες γλώσσες, ακόμα μκαι στα Ελληνικά με το ‘’Vocari Dei – Sorbes Aestas – Mess Age’’ και αποκτά μια heavy βαρύτητα μοντέρνας και προοδευτικής αισθητικής με το ‘’Diffidentia (Breaching The Core) – Exitus – Drifting II’’. Εδώ να εξάρουμε την διακριτική αλλά σημαντική παρουσία της κιθάρας και του Halgren που η στα ηλεκτρικά σημεία ή στα ακουστικά έχει κάνει φανταστική δουλειά. Στο ‘’Nihil Morari - (Homines Fabula Finis’’ η μελωδία απογειώνεται, καθώς και η ερμηνεία. Εδώ πια αφού σχεδόν το μισό έργο ‘’Be’’ έχει παρουσιαστεί πρέπει να δούμε την διαφορετικότητα, ακόμα και σε βασικά χαρακτηριστικά των Σουηδών και τον εναλλακτικό τρόπο που παρουσιάζεται, θα είναι μια καινούρια μορφή των Pain Of Salvation που θα είναι η βάση για κάθε διαφορετική προσέγγιση που θα έχουν σε κάθε μελλοντικό έργο τους, κάνοντας φίλους εχθρούς ή ακόμα πιο φανατικά πιστούς φίλους. Πάντα δημιουργούσαν και έπαιζαν εναλλακτικά, αλλά από δω και πέρα αυτό απογειώθηκε. Στο τέταρτο μέρος "IV. Machinauticus - Of the Ones with No Hope" με τo ακουστικό ‘’Latericius Valete’’, το ‘’Omni – Pernavere’’, το ‘’Iter Imbius – Martius – Son Of Mars – Obitus Diotinus’’ και το ‘’Martius – Nauticus II’’ με τα περιπαικτικά πλήκτρα και την κιθάρα να παίρνει εδώ την ρεβάνς, πηγαίνουν τα πάντα προς το τέλος. Προς τον επίλογο που είναι το "V. Deus Nova Mobile - ... and a God Is Born" και το κομμάτι ‘’Animae Partus II’’ που βάζει μια τελεία στο ‘’Be’’ χωρίς όμως την σαφή απάντηση στο περιβόητο ερώτημα.

Το ‘’Be’’ είναι ένας δίσκος ακατάλληλος για απλή μουσική κατανάλωση. Θέλει μοναχικές και πολύ προσεκτικές ακροάσεις. Θα αποζημιώσει τον ακροατή με τις πανέμορφες μελωδίες, με τις εναλλαγές στον ρυθμό, το στυλ και τις προοδευτικές του ιδέες. Τώρα κατά πόσον το ‘’Be’’ ή οι Pain Of Salvation είναι μια metal μπάντα, για μένα είναι. Γιατί το metal δεν είναι μόνο οι κιθάρες και τα distortions που λέγαμε στον πρόλογο, αλλά και ο αντικομφορμισμός και φυσικά οι προοδευτικές μουσικές και όχι μόνο ιδέες, δοσμένες με metal πώρωση και ψυχή. Και αυτά οι Pain Of Salvation τα έχουν από την αρχή τους μέχρι και σήμερα.

Copyright 2023. All Right Reserved.