Bitches Sin - Invaders

Bitches Sin-Invaders

Τους Bitches Sin τους έμαθα σε μεγάλη ηλικία. Κανείς δεν μους τους πρότεινε, δεν διάβασα σχεδόν πουθενά για αυτούς, είχαν διαλυθεί και από το 1986. Άσε που γενικότερα πιτσιρικάς δεν είμουν μεγάλος οπαδός του N.W.O.B.H.M., γνωρίζοντας μόνο 10-20 βασικές μπάντες. Τελικά το λάθος διορθώθηκε, πολλές  μπάντες του κινήματος έφτασαν στα αυτιά μου, κάποιες πιο ενδιαφέρουσες από άλλες και οι Bitches Sin πιστεύω ότι ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να υπάρχει και κάποιο κείμενο για αυτή τη μπάντα μπας και κάποιοι τους γνωρίσουν πιο σύντομα αν και πλέον τα πάντα είναι πιο εύκολα και προσβάσιμα. Στην εξαετία 1980-86 κυκλοφόρησαν δυο δίσκους, αμφότεροι ενδιαφέροντες. Και αν το ντεμπούτο ‘’Predator’’ (1982) έπασχε στις λεπτομέρεις και όχι στο συνθετικό κομμάτι, το επόμενο άλμπουμ τους ‘’Invaders’’ (1986) είναι βελτιωμένο σε όλα τα επίπεδα. Τα μέλη της μπάντας θα συνεχίσουν με το όνομα FlashPoint (μιας και το Bitches Sin είναι άσχημο αλλά και αποπροσανατολικό. Έγινε και ακόμα μελωδικότερος ο ήχος τους. Τρεις δίσκους σαν Flashpoint, τα δυο πρώτα άξια ακράσεων-αγοράς. Το 2008 το όνομα των Bitches Sin ξαναζωντανεύει έχοντας μόνο ένα αυθεντικό μέλος, τον Ian Toomey ενώ μαζί του συνέχισε και ο τραγουδιστής Tony Tomkinson και το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο και ονομάζεται Uduvudu (2008). Ένας τελευταίος δίσκος κυκλοφόρησε το 2011 (The Rapture) με τον Ian Toomey να είναι πλέον μόνος του από την παλιά φουρνιά  αλλά στο πλευρό του σαν δεύτερη κιθάρα έπαιξε ο Chris Tsangarides (όπως και στον προηγούμενο). Οι Bitches Sin είναι η μοναδική metal μπάντα που έπαιξε σαν κανονικό μέλος ο αείμνηστος.

Μπορεί οι Toomeys να ήταν οι riffmasters και συνθέτες της μπάντας αλλά ο ερχομός του Frank Quegan το 1983 έκανε το θαύμα του. Για το 1986, ήταν ακόμα αρκετά μελωδικοί, ειδικά στα φωνητικά. Αν όμως το δείς από τη σκοπιά των κιθάρων, ε φίλε μου, παίρνουν φωτιά. Πραγματική επίθεση και μάλιστα διαρκείας. Οι κιθάρες καπνίζουν ασταμάτητα. Παίζουν γρήγορα, μανιωδώς και βίαια. Δάκτυλα ματώνουν πάνω σε ταστιέρες και χορδές.  Εμ, αν τραγουδάς ‘’ Ain't Life a Bitch’’ και ξέρεις πόσο δίκιο έχεις με αυτά τα λεγόμενα, δεν γίνεται παρά να παίζεις τσατισμένα. Ένα κατεβατό από riffs που διαμορφώνουν κάθε σύνθεση. Μπορεί η παραγωγή να μην λειτουργεί σαν φίλος βοηθείας αλλά και πάλι η ορμή και η επιθετικότητα μεταδίδεται. Οι ρυθμοί είναι αρκετά αλαλιασμένοι και θορυβώδεις χτίζοντας τον χώρο στον οποίο θα ξεδώσουν οι κιθάρες με riffs και σόλος. Απίστευτο πράγμα. Τόσο οργανικός ήχος, τόσο παραδεισένια αφθονία σε έγχορδες νυχιές, δεν θυμάμαι σε άλλη n.w.o.n.h.m. μπάντα. Βέβαια είμαστε ήδη στο 1986 και είναι άδικο να θεωρούνται ακόμα έτσι....

 Δεν είναι όλα τα τραγούδια εξαγριωμένα. Το ‘’ No More Chances’’ έρχεται από το 1983 και από το demo ‘’Out of My Mind’’ (το οποίο έχει εξώφυλλο κομμάτι που θα υπάρχει και στο αντίστοιχο του Invaders. Καθαρόαιμο n.w.o.b.h.m. ύμνος. Από την ίδια εποχή έρχεται και το ‘’Day In, Day Out’’, βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στα πλήκτρα και τη φωνή. Πραγματικά διαφορετικό σαν άκουσμα. Βέβαια τα αδέρφια δεν θα κρατηθούν για πολύ και θα αρχίσουν να ξεσπούν με μελωδικά σόλος και συγχορδίες που θα ανεβάσουν ακόμα πιο πολύ το τραγούδι στην αντίληψη μου. Ελπίζω και στη δική σας. Στο ‘’ Heavy Life’’ επιστρέφουν στις έγχορδες υστερίες αν και ρυθμός και φωνή παίζουν σε πιο μελωδικά ταμπλό. Το ‘’ Ice Angels’’ έχει και αυτό την αύρα του κινήματος με εξαιρετικές φωνητικές μελωδίες που το κάνουν από τα αγαπημένα του δίσκου. Εννοείται ότι προσθέτει το εξωπραγματικό σόλο που ακούγεται. Οι μελωδίες του ‘’ Round-a-bout’’ δύσκολα απορρίπτοται από την ψυχή ενός ευαίσθητου ακροατή. Στο ύφος του ’Day In, Day Out’’ αλλά με ακουστικές κιθάρες που σιγοντάρουν την φωνάρα του Frank που όταν βγάζει ΤΗΝ κραυγή, ξεκινά και το ρυθμικό ολοκαύτωμα. Και κερασάκι τούρτας, το ‘’ Dawn of Destruction’’ που κλείνει τον δίσκο. Με τέλεια ισορροπία του παρελθόντος και του τότε παρόντος του δίσκου. Αν ψάξουμε κάτι που ίσως δεν θα αρέσει σε κάποιον από αυτό το δίσκο , είναι η ποικιλία του στις δυναμικές των τραγουδιών. Πράγμα που εγώ το θεωρώ από τα πιο δυνατά του στοιχεία. Ακούστε και κρίνετε μόνοι σας.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.