Centinex - Reflections

Centinex-Reflections

Θεωρώ τους Centinex μέσα στις καλύτερες περιπτώσεις Σουηδικού Death Metal. Ένα συγκρότημα με πολλά χρόνια στην πλάτη, σπουδαία δισκογραφία και καταστροφικές συναυλίες. Εάν ακούς συχνά μπάντες όπως Dismember, Grave, Hypocrisy κτλ και δεν έχεις ανακαλυψει τους Centinex, πράξε το σωστό άμεσα. Οι Centinex βασανίζουν τα αυτιά μας εδώ και τρεις δεκαετίες, συγκεκριμένα από το 1991, βγάζπντας το πρώτο τους demo ‘’ Stupid Humanity’’. Από τα ιδρυτικά μέλη μόνο ο Martin Schulman (μπάσο)  υπάρχει μέχρι και σήμερα μιας και πολύ σύντομα η σύνθεση της μπάντας άλλαξε ολοκληρωτικά και οριστικοποιήθηκε για αρκετά χρόνια. Το ντεμπούτο  ‘’Subconscious Lobotomy’’ κυκλοφόρησε  ένα χρόνο αργότερα από μικρή εταιρία και αντίστοιχη διανομή ενώ το συγκρότημα άρχιζε να γίνεται σαφέστατα γνωστότερο στο επόμενο βήμα τους  ‘’Malleus Maleficarum’’ (1996). Ήδη υπήρχε ένα θεματάκι με έλλειψη drummer μιας και ο Joakim Gustavsson είχε φύγει από τη μπάντα ένα χρόνο αργότερα και ο δίσκος έχει τα μισα τραγούδια (τα παλιότερα) με κανονικά drums ενώ τα υπόλοιπα ακούγονται μέσω drum programming. Αυτό συνεχίστηκε και στους  επόμενους δίσκους ‘’Reflections’’ και ‘’Reborn Through Flames’’ στους οποίους όχι μόνο δεν ενοχλεί αλλά επειδή έχουν βελτιωθεί τεχνικά και συνθετικά, το συνολικό αποτέλεσμα είναι ύψιστης ποιότητας. Μαζικές αλλαγές στα 00ς στη μπάντα με μοναδικό συμπαραστάτη του Martin, τον κιθαρίστα Kenneth Wiklund και αυτός μέχρι το 2002, δηλαδή για δυο δίσκους. Συχνές αλλαγές στα μέλη, αρκετοί και αξιοσέβαστοι δίσκοι μέχρι σήμετα και οι Centinex συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Αμέτρητες οι παραγωγές που ανέλαβε ο Peter Tägtgren μέχρι σήμερα. Το αλλο μισό της μπάντας των Hypocrisy, o Mikael Hedlund  έχει κάνει και αυτός κάποιες δοκιμές και μια από αυτές είναι στον τρίτο δίσκο των Centinex,  το ‘’Reflections’’. Με ένα άθλιο εξώφυλλο (όπως τα περισσότερα της εποχής που βασιζόντουσαν στη νέα τεχνολογία των υπολογιστών) και με ένα μωβ εξώφυλλο που δεν σε εμπνέει για death metal, τα πράγματα ήταν αποκαρδιωτικά σε ότι έχει σχέση με την προιδέαση του τι θα ακολουθήσει. Προσθέστε το ότι είχαμε μάθει ότι και τα drums του δίσκου ήταν αποτέλεσμα προγράμματος και έχεις μια ιδέα για τον φόβο του τι θα ακούσουμε. Ο προηγούμενος δίσκος ήταν ασπρόμαυρος, είχε εξαιρετικούς παραγωγούς πίσω από την κονσόλα, είχε ακόμα τραγούδια με κανονικά drums κτλ. Και είχαμε φτάσει και στο 1997 που το death metal δεν ήταν και στα φόρτε του, τα περισσότερα διαμάντια ερχόντουσαν από το χώρο του black metal ενώ το Ευρωπαικό Power Metal έβγαζε απίστευτες δισκάρες εκείνη την εποχή.

Μπορεί ο παραγωγός να είναι διαφορετικός αλλά το studio ίδιο (Abyss) άρα όπως καταλαβαίνεται ο ήχος είναι σήμα κατατεθέν της Μεγάλης της Σουηδίας death metal σχολής. Η μουσική είναι γραμμένη είτε από από τον Schulman είτε από  τον Wiklund (από τέσσερα τραγούδια ο καθένας και το τελευταίο μαζί) ενώ οι στίχοι είναι εξ’ ολοκληρού δουλειά του Schulman. Τα drums μπορεί να μην έχουν φυσικό ήχο αλλά δεν ενοχλούν. Άλλες φορές μιλάμε για ρυθμικό ντουέτο, εδώ έχουμε ένα και μόνο άνθρωπο υπεύθυνο και για τα δυο και οι ρυθμοί ακούγονται καταιγιστικοί. Οι μελωδίες από τις κιθάρες κάνουν πάταγο, εξομαλύνουν την κρυάδα των στυλωμένων ρυθμών. Διπλές κιθάρες στύβουν τη μαυρίλα από μέσα τους και στην προσφέρουν μέσω riffs που συγκινούν με το σκοτάδι αλλά και την αρμονία που τους περιτριγυρίζει. Ένα άκουσμα στο ‘’ Seven Prophecies’’ και έχετε ήδη υποδουλωθεί στις αγέρωχες συγχορδίες του. Η φωνή είνα κλασσική, φέρνει σε Dan Swano όταν τραγουδά ακραία. Τι σημαίνει αυτό; Αγκαθωτή χροιά, σε ματώνει αλλά έχει κάποια ομορφιά και καθαρότητα ώστε να ξεχωρίζεις αυτό που ακούς.

Αγριότερες διαθέσεις στο ‘’Before the Dawn’’ με ρυθμό που σε τραντάζει και θριαμβευτικά riffs που τα νιώθεις να σοδομίζουν τα αυτιά σου και να τα ε(ρε)θίζουν σε κάθε δευτερόλεπτο.Καρπαλίμως, καμπανωτά κρουστά συντρέχουν με διπλές κιθάρες και απογειώνουν τη σύνθεση. Ανένδοτη φόρα, ‘’διαφορετικοί’’ στίχοι από τι έχουμε συνηθίσει στο death metal, ατμόσφαιρα που σε σκεπάζει με σκότος, κιθάρες που κοσμούν αρμονίες,ανεβοκατεβάσματα ταχύτητας, εκφραστικότατα φωνητικά,  όλα αυτά στο ‘’In Pain’’ ή στο ‘’ Into the Funeral Domain’’. Αν θέλεις το Death Metal σου αρκετά μελωδικό, σκοτεινό και με τον χαρακτηριστικό Σουηδικό ήχο, τσεκάρεις το συγκεκριμένο δίσκο.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.