Detest - The End of All Ends

DETEST - Divide and Conquer

DETEST - The End of All Ends

“Heavy fucking metal has entered your mind…won’t be the same anymore.” Αυτούς τους στίχους θα ακούσει ο ακροατής στο Thoughts of Love”, και μάλλον οι πιο έμπειροι θα κατάλαβαν με τι έχουν να κάνουν. Αν και ένα monument καλό θα είναι να απευθύνεται σε πιο γενικό κοινό, εδώ κάνουμε μια εξαίρεση και περιοριζόμαστε στο heavy/power. Βέβαια ο δίσκος μπορεί να αρέσει σε αρκετούς, αλλά μνημείο είναι μάλλον μόνο για αυτούς που ακούν τις λέξεις “επικό metal” και ταράζεται συθέμελα όλο τους το είναι.

Τα πιο γνωστά γκρουπ με το όνομα Detest είναι οι Δανοί death metallers, και αυτοί εδώ οι Σουηδοί επικο-powerάδες που είχαν κυκλοφορήσει από το 1988 έως το 1991 μόνο demos και ένα ΕΡ. Το 2012 η Stormspell Records κυκλοφόρησε την ασύλληπτη εκείνη πρώτη συλλογή “Thundersteel  με τα 28 κομμάτια τους που προκάλεσε χαμό, και το 2017 η ίδια εταιρεία κυκλοφόρησε τη δεύτερη συλλογή The End of All Ends που παρουσιάζουμε εδώ. Πρόκειται για πολύ σπάνιο υλικό που είχε η μπάντα σαν ακυκλοφόρητα demo, μισοτελειωμένα κομμάτια που τα ολοκλήρωσε για αυτήν την συλλογή, καθώς και κομμάτια από προηγούμενες και επόμενες μπάντες που είχε ο ιθύνων νούς των Detest, ο Micke Därth.

Η μουσική περιγραφή του δίσκου δεν είναι δύσκολη. Πρόκειται για βαρύ, επικό heavy metal που ακούγεται σαν ένα μείγμα 50% Manowar, 40% Angel Witch και 10% Heavy Load. Σε όσους αυτή η αναλογία φαίνεται δελεαστική, πρέπει να ακούσουν τον δίσκο αυτόν.

Επικό-όσο-δεν-παίρνει metal, απίστευτες αλλαγές από μονολιθικό και ασήκωτο metal σε μελωδικά σημεία και ρεφρέν, συγκρατημένα αλλά ελεγειακά φωνητικά, και ένα κλίμα που άλλοτε είναι πολεμικό και άλλοτε συναισθηματικά φορτισμένο με ηρωισμό. Όλα αυτά, όχι μόνο σε διαφορετικά τραγούδια του δίσκου, αλλά ακόμα και μέσα στο ίδιο το κομμάτι.  Ανατριχιαστικές στιγμές κατακλύζουν την πλειοψηφία των τραγουδιών, σε έναν δίσκο που ανοίγει με μια εισαγωγή που κόβει την ανάσα και κλείνει με ένα τραγούδι-ποίημα του επικού heavy/power metal.

Οι οπαδοί του 80’s επικού heavy metal αξίζει και με το παραπάνω να ασχοληθούν με αυτόν το δίσκο, αρκεί να έχουν σοβαρά “θέματα” και με τα τρία συγκροτήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Οι υπόλοιποι σοβαροί ακροατές ας ακούσουν ό,τι βρουν από την μπάντα και κρίνουν. Οι “μεταλλάδες” του Facebook και του PlayStation που (νομίζουν ότι ) ακούν metal και μπάντες όπως Amon Amarth, Tool, Rhapsody of Fire, Sabaton, In Flames για να πουλάνε μούρη στο σχολείο ή επειδή ψάχνουν απεγνωσμένα κάπου να ανήκουν και τα γνωστά συγκροτήματα είναι μια καλή και εύκολη λύση, ας μείνουν μίλια μακρυά από το συγκρότημα αυτό.

 

Γιώργος “Trapped in a Fire that Won’t Stop to Burn” Πετρουλάκης

Copyright 2024. All Right Reserved.