Helloween - Keeper Of The Seven Keys

Helloween - Keeper Of The Seven Keys

Λίγο πριν το  1985 το Heavy metal ειδή έχει πάψει να είναι ενα απλό παρακλάδι του ροκ . Αυτόνομο χαράζει τη δίκια του πορεία με σχήματα να ξεπηδούν από παντού. Μια από τις σημαντικότερες σκηνές της εποχής η Γερμανική ένα από χαρακτηριστικότερα και σίγουρα   από τα πλέον επιδραστικά οι  helloween.Ιδρύονται to 1983 στο Αμβούργο σαν κουαρτέτο και θα αποτελέσουν μια από τις πρώτες μπάντες που θα υπογράψει η noise θέλοντας να μπει δυναμικά στο μεταλ. Σαφώς επηρεασμένοι από τους judas priest  και άλλους της εποχής  θα κυκλοφορήσουν ένα ep και ένα lp to 1985 με ένα ήχο τραχύ και ακατέργαστο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου που νομίζει οτι έχει ένα ακόμα speed/thrash σχήμα (το είδος έκανε τα πρώτα βήματα τότε κι κυριαρχούσε στο underground) περιμένοντας τη συνεχεία.

\r\n\r\n

Όμως  οι helloween  αποφασίζουν να κλείσουν το μάτι στη μελωδία. Αποφασίζουν να εντάξουν στο σχήμα τραγουδιστή καταλήγουν στον νεαρό και πολλά υποσχόμενο Michael Kiske και ετοιμάζουν το επόμενο album. Στις 23 Μαΐου του 1987 κυκλοφορεί το keeper of the seven keys part 1 το oποιο θα αποτελέσει ένα από τα πλέον κλασικά και επιδραστικά album όλων των εποχών. To album ξεκίνα  με μια επιβλητική εισαγωγή η οποία οδηγεί τον ακροατή στο "Ι’m alive" , δυνατές κιθάρες δυνατά φωνητικά και πάνω απ’ όλα ένα σόλο που σε καθηλώνει. Ακολουθεί το "little time" άμεσο πιασιάρικο (με το συγκεκριμένο άνοιγαν τις συναυλίες τους).Τη σκυτάλη παίρνει το twilight of the gods, επικό με εναλλαγές και σόλο σήμα κατατεθέν. Ακολουθεί το "a tale that wasn’t right"  με το οποίο ντεμπουτάρουν στις μπαλάντες (συνήθως "πονεμένες" , θα εξελιχτούν μάλιστα σε μετρ του είδους σε βάθος χρόνου) είναι προφανές οτι η μελωδία έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι .Για το "future world" ... τα λόγια περιττά επιλέχτηκε για single του δίσκου, πασίγνωστο απλά ύμνος για το ιδίωμα του power metal.Τo halloween  που ακολουθεί  χρειάζεται  ειδική ανάλυση. Συνδυάζει τις πρώτες speed μέρες του γκρουπ με το μελωδικό και συμφωνικό στοιχείο που μπήκε πλέον στις συνθέσεις .Εναλλαγές στο τέμπο δισολιές  και πάνω απ’ όλα η φωνή του Kiske όπου δείχνει με το μεταλλικότερο τρόπο τις δυνατότητες  της. Το κομμάτι  επιλέχτηκε για το πρώτο videoclip των helloween . Τέλος το "follow the sign" λειτουργεί σαν ένα είδος αποθεραπείας  για τον ακροατή  μετά από ένα χορταστικό album δημιουργώντας την προσμονή για το part 2.

\r\n\r\n

 Συνθετικά τη μερίδα του λέοντος την έχει ο Kai Hansen ο οποίος απαλλαγμένος από τα φωνητικά δείχνει σε μεγάλη φόρμα, παρέα με το MIchael Weiakth προσφέρουν μερικά από τα πιο καθηλωτικά σόλο .   Στην παραγωγή ο Tommy Hansen εξασφαλίζει την ποιότητα του συνολικού αποτελέσματος. Τέλος αναφορά πρέπει να γίνει και στο επικό και αθεράπευτα μεταλλικό εξώφυλλο. Οι πωλήσεις του album  θα εκτιναχτούν από τους πρώτους μήνες ενώ ο τύπος της εποχής θα τους προσφέρει απλόχερα τη δημοσιότητα μέσα από διθυραμβικές κριτικές. Όλοι πλέον περιμένουν την συνέχεια το part 2 που θα κυκλοφορήσει ένα χρόνο αργότερα.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Τέλος αξίζει να γίνει μια αναφορά στον απόηχο της εν λόγο κυκλοφορίας. Μαζί με το part 2 θεωρούνται  από τα album που οριοθέτησαν τον ευρωπαϊκό  power metal  ήχο. Πολλά σχήματα  κινήθηκαν στην κατεύθυνση που χάραξαν οι Helloween και ακόμα περισσότερα  προσπάθησαν να τους αντιγράψουν με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Το keeper of the seven keys part 1 θα αποτελεί για πάντα σημείο αναφοράς  για την αγαπημένη μας μουσική.
\r\n 

\r\n\r\n

Line up:

\r\n\r\n

Michael Kiske (vocals)
\r\nMarkus Grosskopf (bass)
\r\nMichael Weikath (guitars)
\r\nKai Hansen (guitars)
\r\nIngo Schwichtenberg (drums)

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Γεράσιμος "Signfollower" Δούρος

\r\n

Copyright 2021. All Right Reserved.