Lifelover - Pulver

Lifelover-Pulver

Οτιδηποτε είναι σοκαριστικό μας προσελκύει. Ένα ακραίο εξώφυλλο, περίεργοι ήχοι, πειραματισμοι, αμφίεση, δηλώσεις, οτιδήποτε. Κάτι που θα ξεχωρίσει ένα καλλιτέχνημα από τα άλλα. Δεν μιλάμε για τη μουσική καθ’ αυτή. Αυτή έχει τη δύναμη να σε κάνεινα την λατρέψεις ή να την μισήσεις από μόνη της. Μιλάμε για το δεύτερο επίπεδο, το βοηθητικό, αυτό που θα σε πείσει να ασχοληθείς με τη μουσική ενός συγκροτήματος. Μετά ξεκαθαρίζει το τοπίο από μόνο του. Οι Lifelover από τη Σουηδία είχαν ειρωνικό όνομα. Μόνο λάτρεις της ζωής δεν ήταν, τουλάχιστον αυτό έδειχναν μέσω του μουσικού τους πεσιμισμού. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2015 από τους δυο κιθαρίστες της μπάντας, τον ( ) (επίσης φωνητικά) και τον ω B (επίσης κάποια φωνητικά πλήκτρα, πιάνο, μπάσο κτλ).  Το ντεμπούτο ‘’Pulver’’ κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερο με την προσθήκη δυο ακόμα μελών σε επιπλέον φωνητικά και στίχους  ενώ το εξώφυλλο με το γυμνό κορμί και το αίμα έκανε αρκετή αίσθηση προς δεκαπενταετίας.  Από τότε η παρέα μεγάλωσε ενώ τρεις ακόμα ολοκληρωμένοι δίσκοι κυκλοφόρησαν με τον τελευταίο να βγαίνει το Φλεβάρη του 2011 από την Prophecy Records. Όλοι τους τρομεροί δίσκοι και όσοι αρέσκονται στο πειραματικό black metal με depressive διάθεση, τσεκάρουν οπωσδήποτε. Το Σεπτέμβρη του 2011 ο B πεθαίνει (υπερβολική δόση φαρμάκων) και οι υπόλοιποι ρίχνουν την αυλαία της  μπάντας προς τιμήν του. Για όσοι θέλουν να ακούσουν την πιθανή συνέχεια των Lifelover ας τσεκάρουν τους Krall που δημιουργήθηκαν από τα υπόλοιπα μέλη και συνεχίζουν ηχητικά αρκετά κοντά σε αυτό που θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ως μέλλον των Lifelover.

Γυναικεία γυμνή ομορφι,ελεύθερη στη φύση, βαπτισμένη στο αίμα. Σε όλες τις επανεκδόσεις του δίσκου, το μοτίβο επαναλαμβάνεται. Αντιφατικό το εξώφυλλο, προκλητικό. Οι στίχοι δεν βοηθούν αν δεν είσαι Σουηδός αλλά είναι εύκολο να καταλάβεις πολύ περισσότερα προσπαθείς να αποκρυπτογραφήσεις το νόημα ακούγοντας τη μουσική. Δεν θα αργήσεις να καταλάβεις ότι δεν μιλάμε για το μέσο black metal. Πληκτροφόρο, βαρύτονο, αβαργόμιστο. Τα φωνητικά σου σχίζουν τη ψυχή ενώ κρουστικές επαναλήψεις σε υπνωτίζουν στο  κόσμο τους. Δεν μιλάμε για μαλθακό black metal. Απλά η δύναμη του δεν έγκειται στις ταχύτητες, σε οκτακάναλες ηχογραφήσεις, σε πεντάλφες και χαμηλό κούρδισμα. Έρχεται μέσω ατμόσφαιρας, μέσω ηχητικής πρόκλησης, μέσω παραλογισμού. Εκεί που έχεις χαθεί στην άβυσσο των ήχων τους, μπαίνει μια παιδική, χορευτική φωνή και σε κολλάει στον τοίχο. Μας αρέσει το παγιωμένο black metal. Μας αρέσουν όμως και ψυχοανώμαλες συνθέσεις σαν το ‘’ M/S Salmonella’’. Πολυσχιδές, απροκάλυπρο, ιδιόμορφο. Λιγόλογα τραγούδια που αφήνουν τη φαντασία σου να ταξιδέψει και να κάνει τις δικές της σκέψεις.  Τα πλήκτρα διαχωρίζουν εαυτόν στη μίξη από τα υπόλοιπα όργανα και ακούγονται αρχηγικά. Διπλές κιθάρες για διπλή νευρική κρίση σου κλονίζουν τον εσωτερικό κόσμο με την ικανοποιητική τους μαυρίλα.

Το σοκαριστικό στοιχείο μειώνεται όσο ο δίσκος προχωρά. Σαν ακροατής πλέον έχεις συνηθίσει αυτό το συγκερασμό αντίθετων ήχων. Είναι ανεξέλεγκτοι. Θα ακούσεις αρκοντεόν εκεί στο πουθενά, παιδικό νανούρισμα στο πάτο του πηγαδιού,  κάποιο ποπ εφέ την ώρα που κορυφώνεται ο black metal χαρακτήρας, ένα σφύριγμα της ώρα που λουζεσαι με πίσσα. Αν δεν την παλεύεις, δεν θα το ευχαριστηθείς ποτέ. Τα απότομα κοψίματα, οι απρόσμενες αλλαγές είναι και το μεγαλύτερο ατού του δίσκου. Επίσης η ποικιλία στις κραυγές και τους οδυρμούς. Τα μαγευτικά πληκτροφόρα θέματα που ακούγονται. Οι εθελοκίνδυνοι ρυθμοί, οι εξουθενωτικές κιθάρες. Τα μουσικά ρίσκα επανέρχονται συχνά και δαψιλώς. Είναι τόσα πολλά που μπορούν να γραφτούν για κάθε σύνθεση. Απλά να ξέρετε ότι η σχέση τους με το black metal περιορίζεται σε συχνότητες, φωνητικά και τον αρνητισμό που ΠΡΕΠΕΙ να προβάλλει το συγκεκριμένο είδος. Και αυτό το καταφέρνουν στο μέγιστο. Αποσυντονισμός με οφέλη. Και σε όσους αρέσει, τσεκάρετε πλήρη δισκογραφία, αξίζει.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.