Mystere de Notre Dame - Mystere de Notre Dame

Mystere de Notre Dame - Mystere de Notre Dame

Άλλη μια περίπτωση ‘’πουκαμισάδων’’ από Ιταλία που αποφάσισαν να παίξουν Progressive Metal στα έτσι και αλλιώς προοδευτικά 90ς και να αφήσουν το στίγμα τους, έστω και περιορισμένα στην συγκεκριμένη μουσική σκηνή. Οι Mystere De Notre Dame δημιουργήθηκαν το 1993 από κάποια παιδιά από την Monza της Λομβαρδίας και αφού παικτικά φτάσανε σε ένα υψηλό επίπεδο, υπέγραψαν στην εξειδικευμένη Γερμανική εταιρία Music Is Intelligence και κυκλοφόρησαν το μοναδικό ομώνυμο δίσκο τους το 1996. Λίγο η μπάντα διαλύθηκε με κανένα μέλος να μην έχει επαφή πλέον με το μεταλλικό ιδίωμα, ελπίζω όχι και με την μουσική γενικότερα.

Η αλήθεια είναι  ότι το να περιγράψεις την μουσική των Mystere De Notre Dame δεν είναι εύκολη δουλειά. Δεν θυμίζει άμεσα κάποια άλλα progressive metal μπάντα. Αν κατατασσόταν σε κάποια σκηνή, μάλλον θα πήγαινε σε αυτήν των Dream Theater. Οι Ιταλοί βασίζουν τις ομαδικές τους συνθέσεις στην μελωδία. Οι κιθάρες ξεσαλώνουν , σε κάθε ηχητική γωνιά ξεπροβάλλει μια αρμονική συγχορδία. Η φωνή ανεβαίνει αρκετά ψηλά, αρκετά λυρική και προπάντων  κρυστάλλινη με πολύ καλή προφορά (είχαν κάποια θέματα οι Ιταλοί). Τα πλήκτρα πρωταγωνιστούν, παίζουν και δημιουργούν απτές μελωδίες. Ο έλεγχος δεν χάνεται ποτέ, δεν ξεφεύγουν σε κανένα σημείο του δίσκου. Παίζουν τα άπαιχτα σε κιθάρες και μπάσο αλλά δεν περιαυτολογούν περισσότερο από όσο χρειάζεται για να σε εξιτάρει και να ανεβάσει την λίμπιντο. Μόλις φτάσουν σε σημείο επανάληψης, κάνουν αναστροφή και επιτίθενται από άλλο σημείο, από  άλλο όργανο.

Κάποιες μπάντες πάσχουν από κρίση ταυτότητας. Εδώ έχουμε προσωπικότητα και αυτή είναι η σούπερ ατού κάρτα της μπάντας. Οι νότες παραμονεύουν με αγωνία να ξεκινήσουν τον χορό τους και σε στοιχειώνουν με τα υπέροχα χορευτικά που έχουν βάλει σε σειρά. Κάθε σύνθεση αναπνέει με την ομορφιά της τεχνικής δεινότητας και της προοδευτικής αρτιμέλειας πέντε φίλων ενώ οι καλογραμμένοι στίχοι του τραγουδιστή/κιθαρίστα Ruggero Cesana   ταξιδεύουν το νου σου όσο η μουσική δημιουργεί τα κύματα ευχαρίστησης. Δυο κιθαρίστες για να σε γεμίσουν με ευφάνταστα riffs που σε ταρακουνούν σπασμωδικά όσο το ρυθμικό ντουέτο τις πικάρει χωρίς μεταμέλεια ώστε όλοι μαζί να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό.  Ακούστε πως  αφήνονται ξέγνοιαστες συνθέσει όπως το ‘’ Jeerotondo’’ και  πόσο όμορφα καταλήγουν να ακούγονται. Η παραγωγή του έμπειρου σε αυτό τον ήχο, Davide Piai, φέρει τα καλύτερα των αποτελεσμάτων ενώ σε σημεία χαρίζει κάποια δεύτερα φωνητικά. Στα εννιά του τραγούδια θα βρείτε ότι χρειάζεστε.  Σκηροτεχνικομαθηματικές εκτελέσεις, λυρικές απαγκιστρώσεις, ορχηστρικά σιδηρουργήματα, πληκτροφόρα φτερουγίσματα, αρμονίες σιωπής και θορύβου, εγωιστικά ξεδώματα και ομαδικά παιχνίδια. Ότι χρειάζεσαι για να το ερωτευτείς και να σε στοιχειώσει.

Copyright 2023. All Right Reserved.