Payne's Gray - Kadath Decoded

Payne's Gray - Kadath Decoded

Η Γερμανία εφοδίασε με το περίπου το 50% των progressive metal μπαντών των 90ς.΄Η έστω αυτών που ξεχώρισαν. Κάποιες τα κατάφεραν να γίνουν λίγο πιο γνωστές, κάποιες όχι. Η περίπτωση των Payne’s Gray είναι παρόμοια. Ξεκίνησαν το 1988 και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo το 1990. Η κασέτα περιέχει τέσσερα τρομερά τραγούδια τεχνικού ιδιόμορφου μεταλλεύματος. Τότε δεν είχαν πληκτρά, μα δυο κιθάρες και είναι ελαφρώς πιο σκληροί (πιο Power Metal θα έλεγα). Τα τραγούδια δεν έχουν εμφανιστεί κάπου από τότε και ευχόμαστε κάποια επανακυκλοφορία που να είναι επιπλέον τραγούδια. Το 1991 αλλάζει η σύσταση της μπάντας(προσθήκη πλήκτρων-μια κιθάρα) και ο ήχος γίνεται  πιο εκλεπτυσμένος, ρόφημα αρμονίας για τα αυτιά. Αυτό ευτυχώς επανακυκλοφόρησε το 2008 με ένα επιπλέον ακυκλοφόρητο τραγούδι. Η ίδια καρποφόρα σύσταση (+ ένα δεύτερο τραγουδιστή) θα βγάλει το μοναδικό ολοκληρωμένο τους δίσκο, ‘’Kadath Decoded’’ το 1995 πριν σβήσει μια και για πάντα και αυτή η τρομερή μπάντα.

Φλάουτο και πλήκτρα σε εισάγουν στο κόσμο της Lovecraftιανής θεματολογίας. Το εξώφυλλο ‘’Dreamquest for The UnknownLovecraft’’ του καλλιτέχνη Michael Bahre κοσμεί με τον πιο όμορφο και ταιριαστό τρόπο το μουσικό τους δώρο.  Ακουστικές κιθάρες  που ξεθωριάζουν την σκέψη, απαλή φωνή που σβήνει εγκόσμια άγχη. Διεστραμμένοι συμβολικά ηχητικά σήματα κάνουν την εμφάνιση τους στα άφθονα ορχηστρικά μέρη. Συναγωνισμός από διαφορετικής εμβέλειας και υπόστασης ήχους καταστρέφουν την πνευματική σου γαλήνη. Δυο αγαπημένες ασχολίες γίνονται ένα ακούγοντας ιστορίες για τις χίλιες μορφές του Nyarlathotep  με riffs που σε κατεβάζουν στα υπόγεια της τρέλας και πληκτροφόρους δαίμονες που θα σε στοιχειώσουν με τις μελωδίες τους. ΤΕΧΝΗ καταστροφής μυαλού.

Δεν ξέρω πόση μουσική έχει ακούσει ο καθένας μας και αντίστοιχα πόσους στίχους έχει διαβάσει. Θεωρώ ότι το έχω κάνει αρκετά και είναι η πρώτη φορά που ακούω τραγούδω/διαβάζω στίχους για… γάτες. Το ‘’ A Hymn To Cats’’ είναι αυτό που περιγράφει ο τίτλος. Ένας ύμνος για τα μικρά τριχωτά αιλουροειδή. Μουσικά δεν αλλάζει σε σχέση με τις άλλες συνθέσεις του δίσκου.  Κρυμμένες μελωδίες πίσω από τις ενορχηστρώσεις μια φανταστικής πραγματικότητας. Μια φωνή που σου γλύφει τις πληγές που δημιουργεί  η μελαγχολική αρμονία της ακουστικής κιθάρας. Δεν  της φαίνεται, αλλά πληγώνει βαθιά.

Η μουσική των Payne’s Gray  είναι πολυδιάστατη. Άλλοτε ακούγεται κινηματογραφική, άλλοτε πιο οργανική, άλλοτε σαν από την οπτική γωνιά του μυαλού ενός τρελού. Οι μελωδίες τροποποιούνται ανάλογα της ζήτησης του συναισθήματος που θέλουν να περάσουν, δεν μένουν φυλακισμένοι σε στεγανά και αυτό είναι και το πιο προοδευτικό κομμάτι της μουσικής τους. Οι ηχητικές δοκιμασίες που σου επιβάλλουν είναι μοχθηρές και βάναυσες, όχι από πλευράς σκληρότητας. Όχι , το κάνουν γεμίζοντας σε με κατάφορτες μελωδίες  και  κατάσπαρτες αρμονίες. Με μοναδικό στόχο να σου κλέψουν την σύνεση της λογικής και της πραγματικότητας, να σε ταξιδέψουν στην φαντασία, να σου προτείνουν δημιουργικές σκέψεις και ικανότητες. Μια μελαγχολική συμφωνία, μια φεγγαρίσια ελεγεία. Το ‘’Kadath  Decoded’’ πρέπει να συμπεριφερθεί σαν βιβλίο, πρέπει να το ξεκινήσεις από την αρχή και να πας μέχρι το τέλος.  Ολοκληρωμένα και χωρίς βιασύνες. Και ο καθένας θα κρατήσει τα σημεία που θα του αρέσουν.

Copyright 2023. All Right Reserved.