Saxon - Denim and leather

Saxon - Denim and leather

Μαζί με το "Wheels of steel", το "Denim and leather" είναι ο κλασικότερος δίσκος των Saxon, δίχως και να θεωρείται αυτονόητα ο καλύτερος - αυτή η τιμή ανήκει, κατά τη γνώμη μου, στο "Power and the glory". Στην υστεροφημία του album οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι σε αυτό περιλαμβάνονται τρεις από τις πιο αναγνωρίσιμες συνθέσεις της μπάντας: "Princess of the night", "And the bands played on" και "Denim and leather". Πρόκειται για τρεις ομολογουμένως εξαιρετικές συνθέσεις που ακούγονται κατ’ εξακολούθηση στα metal και rock bars -ειδικά η πρώτη- και οι οποίες δεν έχουν χάσει ίχνος από τη φρεσκάδα τους, σχεδόν 35 χρόνια μετά.

\r\n\r\n

Ο υπόλοιπος δίσκος θα έλεγα ότι κινείται στα γνωστά ποιοτικά επίπεδα της πρώτης φάσης του συγκροτήματος (1979-1982), αν και το συνολικό αποτέλεσμα το κρίνω ως ελαφρώς κατώτερο τόσο από το "Wheels of steel", όσο και από το "Strong arm of the law". Πέρα πάντως από τις προαναφερθείσες κλασικές στιγμές, το "Denim and leather" διαθέτει κι άλλα τραγούδια που αξίζουν τον κόπο, όπως το "Rough and ready" και το "Never surrender".

\r\n\r\n

Συνολικά, το "Denim and leather" είναι ένας ακόμα πολύ καλός δίσκος από τους θρύλους του heavy metal. Με αυτό κλείνει το πρώτο κεφάλαιο της καριέρας τους, που θα σφραγιστεί με το σπουδαίο live "The eagle has landed", την επόμενη χρονιά. Ίσως, λοιπόν, δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι ο επίλογος του album γράφεται με στίχους που παραπέμπουν στη μυθική αρχή του συγκροτήματος: "Where were you in ’79, when the dam began to break? | Did you check us out down at the local show? | Were you wearing denim, wearing leather? | Did you run down to the front? | Did you queue for your ticket through the ice and snow?", και τελικά: "Denim and Leather, | Brought us all together! | It was you that set the spirit free!"

\r\n\r\n

Πέρα όμως από νοσταλγίες και ρομαντισμούς, το "Denim and leather" θα συνεχίζει να βασανίζει τα ηχεία του στερεοφωνικού μας για πολλά χρόνια ακόμα.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Κων/νος Χρυσόγελος
\r\n 

\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.