SEAR BLISS - Phantoms

Sear Bliss - Phantoms (FULL ALBUM)

Sear Bliss-Phantoms

Πάμε μια βόλτα Ουγγαρία να γνωρίσουμε μια από τις σημαντικές της μπάντες. Στα 80ς, η συγκεκριμένη χώρα έδωσε κάποιες μπάντες όπως οι Lord, Pokolgép, Ossian και κάποιες πιο άγνωστες, πάντοτε κινούμενες στο χώρο του hard rock/heavy/power metal. Δεν γνωρίζω τόσο καλά τη συγκεκριμένη σκηνή αλλά πιστεύω ότι από τους πρώτους που έδωσαν ακραίο υλικό από την χώρα τους ήταν οι Tormentor (τον μετέπειτα τραγουδιστή των Mayhem) χωρίς να ξεχνάω το ντεμπούτο (1992) των Monastery (death metal). Και το 1993 γεννιούνται οι Sear Bliss.Ένα ντέμο του 1995 δείχνει τις δυνατότητες τους στο χώρο του μελωδικό black metal, πόσο μάλλον όταν αυτό ξεχωρίζει συνθετικά αλλά και ηχητικά χάρη σε… τρομπέτες. Η Ολλανδική II Moons τους υπογράφει και τους κυκλοφορεί τους δυο πρώτους δίσκους τους, διαμάντια αμφότερα, το ‘’Phantoms’’ (1996) και το ‘’Haunting’’ (1998). Αλλαγές στη σύνθεση δίνουν και παίρνουν (μόνο οι András Nagy και Zoltán Pál παραμένουν, οι ίδιοι που είναι μέχρι και σήμερα), αλλαγή εταιρίας στην τοπική Nephilim Records και το Grand Destiny ο νέος καρπός. Οι τρομπέτες έγιναν τρομπόνια αλλά πάντοτε τα πνευστά ήταν μέρος της μουσικής τους. Πολλοί δίσκοι πήραν σειρά, όλοι τους άξιοι. Εν τω μεταξύ ο András Nagy μετακόμισε Ολλανδία λόγω δουλειάς αλλά δεν παράτησε τη μουσική. Ίσα ίσα που ετοίμασε νέο άλμπουμ (Letters From The Edge)  που κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα, έξιμιση χρόνια μετά τον προηγούμενο (ακούστε τον, πολύ καλός) μέσω της Hammerheart Records και ευχόμαστε ανάλογη συνέχεια.

Είναι τόσο, μα τόσο ιδιαίτερος ο ήχος του ‘’phantoms’’ που δεν θα το μπέρδευα να κάποιος με δοκίμαζε να βρω τη μπάντα. Το δώρο γενεθλίων μου για τα 17 μου. Από μένα, για μένα. Αργόσυρτο, τίγκα στις μελωδίες από riffs και πλήκτρα, με μια φωνή που παλινδρομεί ανάμεσα σε ανθρώπινες και ζωώδεις κραυγές. Οι Sear Bliss αποτελούνταν από έξι άτομα μα όλοι τους ακούγονταν σε ξεχωριστές μουσικές οντότητες. Θανάσιμες μελωδίες, τραγικές απολήξεις, μοιραία ξεδιπλώματα. Όποιος έχει ακούσει Forest  Silence, γνωρίζει τις ικανότητες του Winter να δημιουργεί φανταστικά ηχοτόπια, παγωμένα αλλά έμψυχα. Οι λιγοστοί στίχοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα   αλλά ευτυχώς το μουσικό πνεύμα των Sear Bliss χορεύει αλλοπρόσαλλα και δεν έχει τέτοιες ανάγκες μιας και την εμπεριέχει από μόνη της. Αφθονία σε αρμονίες που διαδίδονται μέσω καταδικαστικών, μελαγχολικών riffs, σε πλήρη συνύπαρξη έγχορδων και πνευστών, ένρινων και μη.

Είναι πολύ όμορφο και ενδιαφέρον να βλέπεις ή να ακούς κάτι που σπάει τα δεσμά του τετριμμένου. Σε μια εποχή (1993-1995) που το black metal φορούσε παρωπίδες (με ελάχιστες εξαιρέσεις) μια παρέα από την Ουγγαρία ρίσκαρε με τα χίλια. Ε αυτό είναι και το βασικό νόημα του black metal. Δεν χρειαζόμαστε μόνο ταχύτητες και ξύσιμο. Όχι ότι τους λείπει κάτι τέτοιο, όποιος θέλει,  βάζει και ακούει το ‘’ 1100  Years Ago’’ που ξυραφιάζει  ασύστολα μόνο και μόνο για τις σύντομες παύσεις που θα απλώσουν τις μελωδίες  τους οι τρομπέτες και θα νιώσει την αντίθεση. Γενικότερα όμως οι συνθέσεις είναι σε πιο mid tempo και έχουν ένα μαράζι στο ήχο τους που τις στεφανώνει. Δεν πάει να έχει κραυγές από νεκρές γλώσσες, εκδικητικά γυρίσματα και blastbeats,επιβλητικά πλήκτρα, μπάσο που ρημάζει ψυχές, riffs που δημιουργούν εικόνες, πνευστά που πασχίζουν (και τελικά καταφέρνουν) να ταιριάξουν. Εκεί, το μαράζι μαράζι, μια φυσική μελαγχολία στον ήχο τους. Ξεχωριστή μπάντα με ξεχωριστό ήχο για ξεχωριστά αυτιά. Δοκιμάστε!

Copyright 2023. All Right Reserved.