Sieges Even - The Art of Navigating by the Stars

Sieges Even - The Lonely View of Condors

Sieges Even - The Art of Navigating by the Stars

              Οι Sieges Even είναι λίγο πολύ γνωστοί σε όλους μας. Γερμανοί, υπηρέτες και άρχοντες τους Progressive metal. Η δισκογραφία τους θα μπορούσε να χωριστεί σε δυο μέρη. Το πρώτο θα περιλάμβανε το πιο τεχνικό και ζόρικο παίξιμο (δηλαδή τους 3 πρώτους δίσκους) και το δεύτερο τα υπόλοιπα. Ή και σε τρία μέρη. Με το μεσαίο να περιλαμβάνει τους δυο δίσκους που κυκλοφόρησαν με τον Greg Keller  πίσω από το μικρόφωνο. Όπως και να χει, σε όσα μέρη και να κατακερματιστεί η δισκογραφία τους, το θαύμα που ονοματίστηκε ’’The Art Of Navigating The Stars’’ σίγουρα θα άνηκε πάντα στο τελευταίο της (όπως και το Paramount). Εδώ τα αδέρφια του ρυθμικού οργασμού, Holzwarth, μαζί με τον αρχικό κιθαρίστα Markus Steffen σκαρφαλώνουν στην συνθετική τους κορυφή. Στην δύσκολη αυτή ανάβαση, καινούριος τραγουδιστής, ο Arno Menses, που πιο πριν έπαιζε ντραμς στους Bonebag. Η ίδια τετράδα άντεξε ακόμα ένα όμορφο δίσκο και διαλύθηκαν το 2008. Βέβαια από τις στάχτες τους δημιουργήθηκε μια άλλη πολύ ωραία μπάντα, οι Subsignal ενώ τα αδέρφια ενσωματώθηκαν σε άλλες υπάρχουσες και μή μπάντες.
\r\n
\r\n
\r\n                      Η αντίληψη του τι είναι τέλειο μερικές φορές δεν είναι κάτι το υποκειμένικό. Όποιος μπορεί να απολαύσει μουσική δίνοντας βάση μόνο στο βαθύ ηχητικό ποτάμι που ρέει ορμητικά κατεβάζοντας ένα σωρό ιδέες και αρμονίες ενώ για τους τυχερούς που θα δώσουν χρόνο να ψαρέψουν μέσα του, όλο και κάποια ανταμοιβή θα υπάρξει. Το ’’The Art Of Navigating The Stars’’ είναι ένα ώριμο άλμπουμ. Δεν βιάζεται, δεν πειραματίζεται, δεν προκαλεί. Έχει την εμπειρία και την γνώση να σε κερδίσει αλλιώς. Ότι ακούς, συνδέται μεταξύ του. Πληθώρα συναισθηματικών υπερβάσεων. Αλλαγές ρυθμών με ομαλή μετάβαση και θεοσταλούσα έμπνευση. Ήδη το πρώτο 10λεπτο τραγούδι σε έχει πατήσει με το βάρος του και σε έχει λυγίσει διάπλατα αν είσαι ανθρώπινο όν.
\r\n
\r\n                     Το μαγευτικό ξεκίνημα του ’’The Lonely Views of Condors’’ πείθει ότι θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια. Μπααα, λάθος μου. Τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα. Το μπάσο προειδοποιεί και οι χορδές μετουσιώνονται σε Σειρήνες που καλούν και ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να τις αντισταθεί αν δεν έχει κερί στα αυτιά του. Οι στίχοι του Markus Steffen (όλοι είναι γραμμένοι από αυτόν) είναι σαν να εφευρέθηκαν μόνο και μόνο για να ακουστούν από την γλυκιά, τρυφερή μα με απόλυτη δύναμη να σε παρασυρει και να υπνωτίσει φωνή του Arno. Πάντοτε χαμηλών τόνων, σχεδόν ψιθυρίζει, σαν να αφήνει σκιές και όχι ήχους. Γι αυτό και τα αδέρφια ξεφαντώνουν μουσικά. Με το που σταματά να έρπεται η φωνή του και να ψάχνει ψυχές να τσίμπίσει, τα αδέρφια κρατούν έντονους τους ρυθμούς μετατρέποντας τους επίδοξους ακροατές-μουσικούς να εκτελούν κινήσεις ταιριαστές μόνο σε ζόμπις ή σε ανθρώπους με κινητικά (σπαστικά)  προβλήματα. Κοντεύω να εξαρθρώσω τους ώμους μου από το air bass μου ενώ τα δάκτυλα μου απελευθερώνουν το άζωτο από τις αρθρώσεις μου.
\r\n
\r\n                      Αν οι συνθέσεις τους ήταν γράμματα, θα ήταν καλλιγραφικά. Προσεγμένα, με μια ομορφιά που τα ξεχωρίζει από την κοινοτυπία. Ακόμα και όταν ξεφεύγουν από τα στεγανά και τα υποτιθέμενα στερητικά όρια της μεταλ μουσικής, το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο. Θυσιάζεται η σκληράδα για τα πιο ευγενλη συναισθήματα που είναι ικανή η ίδια η μουσική να σου ξεριζώσει από μέσα σου. Και στο ’’Blue Wide Open’’ οι Sieges Even μπορούν και το κάνουν με μια ακουστική κιθάρα, με μια αληθινή φωνή και με τον σωστό πάτημα ευαίσθητων χορδών του ακροατή. Και αν τα ακουστικά περάσματα υπερισχύουν των πιο σκληρών, με την βοήθεια του σφύζοντα μπάσου και των μυτερών αποδόσεων τυμπάνων, το αποτέλεσμα ακούγεται αδρό και αιχμηρό. Η προσθήκη φλάουτου που ακούγεται από τα πνευμόνια του Walter Dorn φροντίζει να παρέχει ακόμα περισσότερη απίθανη σαγήνη στο υποσυνείδητο μας. Όχι ότι το είχε ανάγκη το ’’Lighthouse’’ με τέτοια πληθώρα φρέσκων και ξεχωριστών ιδεών που περιέχει. Η αλληλουχία της πλοήγησης των 8 Αστεριών φτάνει στο τέλος της με το ’’Styx’’, ένα απερίφραστα εξαίσιο τραγούδι που υποστηρίζει χωρίς ενοχές ότι η μουσική είναι ΤΕΧΝΗ.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\n

Copyright 2022. All Right Reserved.