TYR - Eric the Red

Týr-Eric the Red

Το metal γεννήθηκε και μεγάλωσε στις μεγάλες χώρες της Υφήλιου, φυσικά με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη να συνεισφέρουν άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Πλέον βρίσκεις συγκροτήματα από κάθε γωνιά της Γης και αυτό το εννοούμε κυριολεκτικά. Με αφορμή τα παραπάνω πηγαίνουμε πίσω πάνω από δυο δεκαετίες και στα νησιά Φαρόε (νοτιοδυτική της Ισλανδίας, ανήκουν στη Δανία, σύμπλεγμα 18 νησιών με συνολικό πληθυσμό κάτι παρπάνω από πενήντα χιλιάδες). Συγκεκριμένα, το 1998 δημιουργούνται οι TYR από μέλη που έμεναν στη Κοπεγχάγη. Μάλιστα μέχρι το 2000 είχαν δημιουργήσει και τα πρώτα δείγματα μουσικής τους σε ένα demo, τραγούδια που στο μέλλον θα συμπεριληφθούν σε κανονικές κυκλοφορίες. Από τις τέσσερις συνθέσεις του δίσκου, η μία είναι γραμμένη και τραγουδισμένη στα Ισλανδικά/Φεροϊκά, το ''Ormurin langi'', τραγούδι που χρησιμοποιήθηκε στο διετές τοπικό διαγωνισμό 'Prix Føroyar' στα Νησιά Φαρόε το 2001 κερδίζοντας το πρώτο βραβείο, γινόμενη έτσι η μεγαλύτερη μουσική επιτυχία στο συγκεκριμένο μέρος. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και την επόμενη χρονιά στην Ισλανδία δίνοντας το έναυσμα για μια πετυχημένη καριέρα εκτός περιορισμένων συνόρων.  Μέσω της τοπικής Tutl Records κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους την ίδια χρονιά ενώ ακολουθεί λίγο αργότερα το 'Eric the Red'' (με τα φωνητικά να αναλαμβάνει πλέον ο κιθαρίστας της μπάντας, Heri Joensen) , δισκάρα που τους αξίζει πολλά εύσημα. Όντως τους τσιμπάει η Napalm Records και μαζί θα κυκλοφορήσουν μια πληθώρα δίσκων (τέσσερα διαμαντάκια) κάνοντας το όνομα των TYR δυνατό χαρτί στη παγκόσμια σκηνή. Μεταγραφή στη Metal Blade, αποχώρηση του ντράμερ Kári Streymoy και με τη βοήθεια του δικού μας George Kollias κυκλοφορούν το ''Valkyrja'' το 2013 ενώ μόλις το 2019 μας παρέδωσαν τον τελευταίο δίσκο τους ''Hel''. Πολύ σύντομα θα έχουμε νέα τους (ήδη έχουν ηχογραφήσει το νέο δίσκο τους).

Μία ώρα ισορροημένου folk metal. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί το γλυπτό που διαμορφώνουν είναι μεταλλικό σαν υλικό αλλά το στολίζουν με παραδοσιακές ομορφίες του τόπου τους. Αρχή με το ''The Edge'', μια σύνθεση του Heri Joensen όπως και οι περισσότερες. Αγγλική η γλώσσα εκτός της επωδού που είναι στη γλώσσα τους (με μετάφραση στα αγγλικά στο βιβλιαράκι για οπουδήποτε χρησιμοποιούνται τα Φεροϊκά). Τα σημάδια είναι ξεκάθαρα, ήδη από το εξώφυλλο του πίνακα του Haukur L. Halldórsson (στην αυθεντική κυκλοφορία της Tutl). Ένα καράβι γεμάτο βίκινγκς μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Στιχουργικά δεν περιόριζονται βέβαια, άνετα το ''The Edge'' μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς αυτοκριτικοί στίχοι. Γενικότερα πολλά θέματα και ιστορίες από το παρελθόν, όχι πολεμικοί στο μεγαλύτερο μέρος τους, πιο πολύ αναφορές στις ζωές τους. Παιανικοί ρυθμοί, διπλές μανιασμένες κιθάρες, ανυψωτική φωνή και το ταξίδι ξεκινά...

Το ''Regin smiður'' ειναι ξεκινά με μια παραδοσιακή Φεροική μελωδία και οι στίχοι είναι και αυτοί στη γλώσσα της. Πιασάρικο, ρυθμικό, διασκεδαστικό, χαρούμενο. Γυρίστηκε και βίντεο κλιπ ώστε οι ήχοι να μετατραπούν σε εικόνες για την καλύτερη κατανόηση του ακροατή. Ντυμένοι με παραδοσιακές πολεμικές στολές, τραγουδούν και διασκεδάζουν τιμώντας τους προγόνους τους που καλώς ή κακώς από απλοί φτωχοί ψαράδες, κάποιοι έκαναν επιδρομές για να επιστρέψουν με λάφυρα στις παγωμένες τους πατρίδες. Ηλεκτρικοί κεραυνοί από τις κιθάρες, φωτιά που δεν καίει αλλά φωτίζει από το λαρύγγι του Heri που σε εξαναγκάζει να συνδράμεις και συ με τον τρόπο σου, είτε να τραγουδήσει αντάμα ή να κάνεις σπασμωδικές κινήσεις με τα χέρια. Το ''Dreams'' ξεκινά με σολάρισμα, κόβει ταχύτητες ώστε οι Ρούνοι να φανούν καλύτερα σε αυτούς που θα τους ακολουθήσουν. Πιο heavy oriented, μια κιθαροκαταιγίδα που δύσκολα δεν θα σε αναποδογυρίσει από το κάθισμα σου. Το "The Wild Rover" είναι ένα πασίγνωστο παραδοσιακό τραγούδι και ο τρόπος που παίζεται με την μεταλλική του υφή και κόψη είναι καταπληκτικός. Τραγούδι που δεν γίνεται να μην συνοδεύεται από ένα καλαφρισμένο tankard μπύρας και να τραγουδιέται ο χαβαλετζίδικος στίχος του αγκαλιά με φίλους.

Η μουσική του ''Eric the Red'' έχει πλήθος στοιχείων από πολλά είδη και το κάνει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον. Ξεκινάμε με τα folk στοιχεία που ήδη έχουμε αναφέρει και είναι έντονα αλλά όχι ξεκάρφωτα. Δεν σταματά η heavy metal εκτόνωση για να μπει ένα παραδοσιακό όργανο σαν εξ'ουρανού θεός. Το ένα έχει ενστερνιστεί το άλλο και προχωράνει παράλληλα. Η γλώσσα, οι δανεικές αρμονίες από τα παραδοσιακά τραγούδια, τα πολυφωνικά, όλα έχουν γίνει με ένα τέτοιο τρόπο που το ένα ασπάζεται με σεβασμό το άλλο. Από την άλλη στο κομμάτι του Heavy Metal θα πρέπει να αναφερθεί ότι και εδώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Άλλοτε τα riffs θυμίζουν 80ς κλασσικές μπάντες, άλλοτε οι συνθέσεις ακούγονται πολύ πιο επικές, σε στιγμές ακούγονται πολύ επιθετικές (power metal όπως θα έπρεπε να είναι οι αντίστοιχες μπάντες) ενώ την τεχνική και το παίξιμο των TYR θα το ζήλευαν αρκετές progressive metal μπάντες.

Ακούστε πόσο όμορφα ξεκινά το ''Rainbow Warrior '' με τα δάκτυλα του Heri να γλιστρούν στη ταστιέρα, πόσο ζωντανά τραγουδά κάθε λέξη. Ακούστε συγχορδίες που δεν ακούγονται στειρωμένες λόγω  παραγωγής ή  επιδειξιομανίας. Απολαύστε τους ήχους που ξεγλιστρούν από τα ηχεία στο παραδοσιακό (Δανέζικο αυτή τη φορά) ''Ramund hin unge''. Τα πανέμορφα γυρίσματα  στο ''Alive'' πριν ξεκινήσουν μια μια οι λέξεις να σου αποτυπώνονται στο μυαλό και τη μνήμη για τα επόμενα ακούσματα. Και στη συνέχεια ένας ωκεανός από riffs για να σου ανοίξει τους ορίζοντες της ζωής. Από τα καλύτερα δείγματα folk metal των 00ς.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.