Therion - Lepaca Kliffoth

THERION - The Beauty In Black (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

Therion - Lepaca Kliffoth

~~                  Ο Christofer  Johnson ήταν πάντοτε ένα ανήσυχο πνεύμα και  συνθετικό θεριό .  Ήδη στις αρχές των 90ς συμμετείχε σε πολλά συγκροτήματα, τους Therion , τους Carbonized, τους Excruciate (τραγούδησε μόνο στο 1ο demo τους) και τους Procreation (που δεν τράβηξαν πολύ). Όλες άνηκαν στο χώρο του Death Metal. Ο ίδιος ο Christofer τραγουδούσε, έπαιζε κιθάρα, ντραμς, μπάσο, πλήκτρα ανάλογα την μπάντα και τις ανάγκες τους. Και βέβαια ήταν ο βασικός στιχουργός και συνθέτης. Του άρεσαν πάντοτε οι αλλαγές και οι αρμώσεις άλλων ειδών και ήχων στο death metal που αγαπούσε και έκανε τα πρώτα του βήματα. Οι Carbonized γρήγορα εξελίχθηκαν σε prog death metal (και αργότερα καν death metal) ενώ οι Therion καραdeath με στίχους για το..περιβάλλον. Κάθε δίσκος των Therion και ένα σκαλί προς την πρόοδο με ολοκληρωτική μεταμόρφωση το ‘’Theli’’ του 1996. Αυτό και οι δυο προηγηθέντες δίσκοι είναι κατά την γνώμη μου η Αγία Τριάδα της μπάντας και τα πιο παραγωγικά τους χρόνια.
\r\n                   Στο Lepaca Kliffoth ο Chistofer τα κάνει όλα και συμφέρει.  Φωνή, κιθάρες, πλήκτρα. Μόνο το  ρυθμικό τμήμα παραχωρεί σε άλλους, και αυτό σε παλιούς έμπιστους συναδέλφους. Ο Fredrik στο μπάσο από τους Excruciate και ο Piotr των Carbonized στα ντραμς.  Οι συνθέσεις είναι του Chris με δυο να μοιράζεται με τον Piotr ενώ οι στίχοι και πάλι δικοί του εκτός δυο (μιση) που είναι γραμμένοι από τον Karlsson της Dragon Rouge, ένας άνθρωπος που στο μέλλον θα επηρεάσει αρκετά τους Therion στιχουργικά μιας και θα αναλάβει περισσότερες στιχουργικές συνθέσεις.
\r\n                  Οι Death Metal εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μπάσα καθαρά φωνητικά, μεσαίες ταχύτητες, καταδιωκτικές μελωδίες. Οι συνθέσεις είναι μουσκεμένες με ένα γοτθικό  πανί αφημένο χρόνια σε μια κλειστή σπηλιά.  Στο ‘’Melez’’ ακούγεται μια μαγευτική αλυσίδα ρυθμικών ξόρκιων. Σκοτεινοί στίχοι απαγγέλλονται , τυμπανοπρωτοβουλίες ακούγονται, πλήκτρα χορεύουν  ζοφερούς σκοπούς, κιθάρες προβάλλουν αινιγματικές μελωδίες. Συνέχεια με το ορχηστρικό-εισαγωγικό ‘’Arrival Of The Darkest Queen’’  και το κυρίως γεύμα ‘’Beauty In Black’’.Από αυτό το τραγούδι τους μάθαμε οι περισσότεροι στην Ελλάδα μιας και βίντεοκλιπ του τραγουδιού υπήρξε σε μια βιντεοσυλλογή  έντυπου περιοδικού της εποχής. Το τραγούδι βασίζεται καθαρά στην γοτθική ατμόσφαιρα και σε οπερατικά φωνητικά από τον βαρύτονο Hans Gronning και την σοπράνο Claudia Maria Mokri. Ατελεύτητες νύχτες με σκοτεινές σκέψεις και μοναδική παρέα το συγκεκριμένο τραγούδι  σημαίνει ότι κατάφερε τον σκοπό του.
\r\n                  Το ‘’Riders Of Theli’’ προσυπογράφει τον μελλοντικό ήχο του επόμενου δίσκου τους με το όνομα….Theli. Βροντοχτηπήματα, ζωηροί ρυθμοί, συμφωνικό παραπέτασμα μυστικοπάθειας, εσωτερικά επινοήματα που εξωτερικεύτηκαν σε ήχους μέσω ανθρώπινων κατασκευών. Το καλύτερο του δίσκου ακούει στο όνομα ‘’Darkness Eve’’ που απαλύνει κάθε πιθανή στενοχώρια με την τρυφερή του μουσική επένδυση και τις αλλεπάλληλες αντίθετες μουσικές του επιθυμίες. Γενικότερα τα τραγούδια τους προκαλούν μια βύθιση σε εκστατική ευδαιμονία. Ο Christofer έχει εξημερώσει τα ζωώδη ένστικτα του παρελθόντος του και τα χει μετατρέψει σε μια θάλασσα αβυσσαλέου εσωτερισμού. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Tom Warrior των Celtic Frost στην μουσική του πορεία και είναι εμφανέστατη η επιλογή του να διασκευάσει το ‘’Sorrows Of The Moon’’ (που όμως οι στίχοι και μουσική ανήκουν στον Martin Eric Ain) του ‘’Into The Pandemonium’’ άλμπουμ. Η κάτωχρη πρώιμη όψη του ομώνυμου τραγουδιού αναπνέει  δοξαστική διάθεση και τους στίχους τους καταλαβαίνουν μόνο οι λιγοστοί εκλεκτοί της Dragon Rouge  κύκλου. Ο δίσκος κλείνει με το ‘’Evocation Of Vovin’’ με βαρύτονα/σοπράνο φωνητικά αλλά σε πιο έντονους ρυθμούς Πιο ροκ διάθεση, πιο απλοποιημένο και μεταλλοπροβαλλόμενο μα αναμφίβολα  παγιδευμένο σε συμφωνικούς ιστούς που υφαίνονται από τα πλήκτρα και τις φωνές.

\r\n\r\n

\r\nΥ.Γ. Εξώφυλλο από τον Κhristian Wahlin με θέμα το Αντίχριστο Θηρίο:
\r\nΚαι είδον εκ τής θαλάσσης θηρίον αναβαίνον, έχον κέρατα δέκα και κεφαλάς επτά και επί τών κεράτων αυτού δέκα διαδήματα και επί τας κεφαλάς αυτού ονόματα βλασφημίας.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.