Tramontane - Tramontane (Compilation)

Tramontane - In Dreams (I Walk With You)

Tramontane: Kαι ο Θεός έφτιαξε το "The Passage"

Yπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν όσο και να μεγαλώσει κάποιος. Όπως το δέος και την ανυπομονησία που νιώθει όταν είναι να ξανακούσει τους Tramontane. Ο χρόνος γυρίζει πίσω και νιώθεις ακόμα σαν να βρήκες ένα θησαυρό που δε θες να μοιραστείς με κανέναν.  Όταν πρωτάκουσα το “The Passage” δε βγήκα από το σπίτι 2 μέρες. Μια το άκουγα, μια περπάταγα και σκεφτόμουν τι ήταν αυτό που μόλις άκουσα και ξανά τα ίδια.

Οι Tramontane δημιουργήθηκαν σταδιακά όταν οι σχολικοί φίλοι John Antonioli (κιθάρες) και ο drummer Dan DeMeo συνάντησαν τον κιθαρίστα Michael Morris. Ο τελευταίος ήταν χρόνια φίλος με τον μπασίστα Kurt Tholken, και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι  Tramontane. Στα φωνητικά το συγκρότημα έκανε αρκετό χρόνο να βρει κάποιον κατάλληλο τραγουδιστή, έως ότου η θέση καλύφθηκε από τον Wolf λίγα χρόνια αργότερα, ο οποίος θα έμενε στη μπάντα μέχρι το 1994 και τα 3 πρώτα θρυλικά demo του συγκροτήματος.

Η συλλογή που παρουσιάζουμε εδώ περιέχει ουσιαστικά υλικό από την μπάντα μέχρι το 1994, και όχι το ΕΡ του 1998,  “December Dark”, με τον Norman Skinner στα φωνητικά, που ήταν και η τελευταία δουλειά του συγκροτήματος.  Πρόκειται για ανεκτίμητο θησαυρό αμερικάνικου heavy/power metal που ηχητικά βρίσκεται στα πρόθυρα της δεκαετίας του ’80 με του ’90. Κάποιοι μπορεί να γκρινιάξουν για τον ήχο, αλλά δεν αξίζει σε αυτό το συγκρότημα να πας με το μέτρο, τη μεζούρα και το μικροσκόπιο. Η συναισθηματική αξία που βγάζουν οι Tramontane είναι τόσο ισχυρή, που θα επηρεάσει τον ακροατή για πάντα.

Η αμερικάνοι παραδίδουν μαθήματα metal πάθους, metal έξαρσης και metal ανατριχίλας, λες και κρύβονταν όλη τη δεκαετία του ‘80 σε κάποια σπηλιά και άκουγαν μόνο  αυτή τη μουσική και προσπαθούσαν να την καταλάβουν και να την εκτιμήσουν - και να βγήκαν παρά μόνο όταν ένιωσαν απολύτως έτοιμοι. Οι κιθάρες προκαλούν έξαψη σε τέτοιο βαθμό, σαν να υπαγορεύουν ότι έτσι πρέπει να ακούγεται το heavy metal. Όσο για τα φωνητικά του ανυπέρβλητου Wolf τι να πει κάποιος. Ζούσε αυτά που τραγουδούσε τόσο πολύ, που έκανε τα κομμάτια ολοκληρωτικά δικά του.

Απίστευτοι ύμνοι σαν τα “Stalking Shadows”, “In Dreams (I Walk with You)”,  “Cast in Glass” και “Soldier Eternal” και τα άλλα αριστουργήματα που θα ζήλευε όλη η heavy/power σκηνή της Αμερικής. Είναι βέβαια λίγο άδικο για όλα αυτά τα καταπληκτικά τραγούδια ξαφνικά εκεί που τα ακούς να έρχεται το “The Passage”. Το κομμάτι αυτό αξίζει να γίνει βιβλίο, ταινία, και να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για το τι σημαίνει να χάνεις επαφή με την πραγματικότητα και να ταυτίζεσαι στον απόλυτο βαθμό με αυτό που ακούς. Πάθος και ένταση σε τέτοιο βαθμό, που ό,τι και να ακούσεις μετά... απλά είναι ανύπαρκτο.

Tα παιδιά ήταν Mεταλλάδες, είχαν γνώσεις, ταλέντο και όρεξη με και αυτό φαίνεται από το επίπεδο των συνθέσεων. Δυστυχώς τα τραγούδια του 1998, αν και καλά, δεν είχαν αυτήν την power έξαψη που έβγαζε η μπάντα με τον Wolf, και εκεί κάπου το συγκρότημα χάθηκε. Μας άφησαν όμως κάποια τραγούδια που έχουν την ικανότητα, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, να μας κάνουν διψασμένους πιτσιρικάδες, να ξεχνάμε όλους και όλα και να τρέχουμε πάνω-κάτω παίζοντας κιθάρα, κλείνοντας τα μάτια και φωνάζοντας

Aching muscles, burning lungs
I ride through darkness, to the burning sun
I pray the gods, watch over me
As I combat, evil sorcery
”.

Copyright 2023. All Right Reserved.