BIFF BYFORD: ΤΟ GRUNGE ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΟ

Ο Biff Byford υποστηρίζει ότι το ξεκίνημα του grunge μουσικού κινήματος, το οποίο συμβόλιζε το πνεύμα της εργατικής τάξης και επικεντρωνόταν περισσότερο στην μουσική και λιγότερο στην εικόνα, ήταν τελικά κάτι το θετικό για μπάντες όπως οι Saxon γιατί τους απέτρεψε από τον εφησυχασμό.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Byford ρωτήθηκε πως οι Saxon κατάφεραν να επιβιώσουν στα κυριαρχούμενα από το grunge 90’s τη στιγμή που πολλές μπάντες της σειράς τους παραμερίστηκαν.

Όπως είπε: «Η αλήθεια είναι ότι οι οπαδοί – οι πιστοί οπαδοί- μας βοήθησαν να συνεχίσουμε σε αυτή την περίοδο και προφανώς και η δισκογραφική μας, η οποία είχε πίστη σε εμάς και συνέχισε να κυκλοφορεί δίσκους, οπότε στην πραγματικότητα ποτέ δεν σταματήσαμε να κάνουμε ότι κάναμε. Νομίζω ότι οι Nirvana, οι Pearl Jam και όλο αυτό το θέμα με το grunge ήταν από κάποιες απόψεις ένα καλό πράγμα. Έδωσε ένα καλό μάθημα σε όλους και τόνισε ότι δεν έχει να κάνει με το μέικαπ και το μαλλί. Έχει να κάνει με κιθαριστικά riffs, με το να εμμένεις στην στάση σου και με τα πράγματα για τα οποία τραγουδάς. Οπότε δεν νομίζω ότι ήταν ένα κακό πράγμα για εκείνη την περίοδο.

Κάθε 10 χρόνια μια νέα μόδα εμφανίζεται και αυτό ήταν το νέο κύμα της μουσικής που σάρωνε τότε την Αμερική και στην συνέχεια όλο τον κόσμο. Άρα δεν νομίζω ότι πρέπει να παραπονιέσαι όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί αυτό συμβαίνει πάντα, η μουσική αναζωογονείται και νέοι οπαδοί έρχονται κοντά της, νέα μουσική και νέες γενιές οπαδών. Πάντως νομίζω ότι εκείνη την περίοδο ήταν οι οπαδοί μας και η δισκογραφική μας που μας βοήθησαν να συνεχίσουμε και επίσης χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία και φυσικά περιοδεύαμε σε όλο τον κόσμο, στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη ενώ και η Νότια Αμερική παρέμεινε δυνατή. Νομίζω κάναμε ότι έκαναν και οι υπόλοιπες μπάντες. Οι Iron Maiden έκαναν το ίδιο, όπως επίσης και οι Motorhead και οι Judas Priest. Απλά παίζαμε για τους οπαδούς μας και μάθαμε να προσαρμοζόμαστε».

Αναγνωρίζοντας ότι λίγο πολύ σχεδόν όλοι κάνανε μια στροφή στην μουσική τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Byford βλέπει την επίδραση στου grunge στην καριέρα των Saxon με ρεαλισμό.

«Πρέπει να κοιτάς μπροστά και όχι πίσω. Δεν είχα πρόβλημα με αυτό. Το ξεπεράσαμε. Παίζαμε ακόμα σε φεστιβάλ και απλά μειώσαμε την αμοιβή μας, μαζευτήκαμε ας πούμε. Έχει να κάνει με την στάση της εργατικής τάξης, μια στάση που λέει “μην παραδίνεσαι ποτέ”, από εκεί προέρχεται. Πρέπει να βρείς τον δρόμο σου αν μπορείς. Αν περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σκέφτονται το ίδιο, είναι καλό. Είναι σαν μια οικογένεια, έτσι δεν είναι; Ήταν καλό για εμάς. Μας δίδαξε ένα πραγματικά καλό μάθημα: μην εφησυχάζεις, μην ηρεμείς, κράτα την σπίθα ζωντανή, τράβηξέ το στα άκρα. Δίδαξε τους Saxon ένα καλό μάθημα. Για το αν δίδαξε τις υπόλοιπες μπάντες ένα καλό μάθημα, δεν έχω ιδέα. Κάποιες από αυτές βρεθήκαν στο περιθώριο και μετά αποφάσισαν να επανέλθουν όταν τα πράγματα γίναν καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι μπάντες σαν εμάς, τους iron Maiden, τους Judas Priest και τους Motorhead πάλεψαν όλη αυτή την περίοδο και επιβίωσαν και μάλιστα από αυτό έγιναν τελικά καλύτερες».

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.