Fortis Ventus - Vertalia

Η Λυρική σκηνή στην Ελλάδα, με……METAL αποχρώσεις!!!

Οι FORTIS VENTUS είναι ένα συγκρότημα  Symphonic and Cinematic metal με έδρα την Αθήνα. Δημιουργήθηκε το 2015 και κυκλοφόρησαν μόνοι τους το πρώτο EP με τίτλο "Haunted Heart"  το 2017. Στο συγκρότημα τώρα, μετά από πολλές αλλαγές στη σύνθεση, παρέμειναν μόνο ο George Halliwel και η τραγουδίστρια Nancy Mos. Το άλμπουμ “Vertalia”  φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος σοβαρός δείκτης για τη δυναμική  του συγκροτήματος,  που λατρεύει να συνδυάζει διάφορα είδη στη μουσική του, από ένα παραδοσιακό συμφωνικό μέταλ τραγούδι, στο οποίο όμως τα ορχηστρικά μέρη είναι κάπως υπερβολικά …. Με κεντρικό σημείο την τραγουδίστρια Nancy Mos, οι κιθάρες, το μπάσο και τα ντραμς, αλλά και το πιάνο και το βιολοντσέλο που ακούγονται δένουν αρμονικά. 

Ακούγοντας αρχικά  το Vertalia  μου θύμισε κάτι μεταξύ των πρώιμων Nightwish και των Epica στις αρχές του 2000. Οι Fortis Ventus είναι ένα συγκρότημα που μας έκανε να επιστρέψουμε στις αρχές της δεκαετίας του ’00, όταν αυτό το είδος του Symphonic Metal ήταν στη μόδα. Η Nancy Mos έχει ένα φωνητικό στυλ που συχνά μοιάζει με κάποιο είδος μίξης Simone Simons (Epica) και Tarja Turunen (πρώην Nightwish). Ο Τζορτζ Χάλιγουελ με τα φωνητικά του αλλάζει τα….δεδομένα, βάζοντας  το….heavy metal πιο πολύ μέσα στα τραγούδια, ένας παράγοντας που σπάνια έχω ακούσει σε αυτό το είδος. 

Οι Fortis Ventus φέρνουν έναν ξεχωριστό αέρα κινηματογραφικών θεμάτων που θυμίζει ταινίες παραμυθιών της Disney. Η ενορχήστρωση είναι δυνατή και συγχρονίζεται τέλεια με τα πιο μεταλλικά μέρη του δίσκου, παρόλο που είναι λίγο….υποβαθμισμένα κατά τη γνώμη μου. Η παραγωγή του άλμπουμ είναι καλή, πολύ καλό και ώριμο άλμπουμ όσον αφορά τα ορχηστρικά και τα φωνητικά - εγώ θα ήθελα  λίγη παραπάνω εστίαση στο "Metal". Πάντως όσοι οπαδοί του Symphonic Metal ακούσουν το "Vertalia" θα μείνουν ικανοποιημένοι. 

Θα μπορούσα να πω ότι η υπέροχη ενορχήστρωση σώζει λίγο πολύ το μεταλλικό χαρακτήρα που θα ήθελα να υπάρχει περισσότερο… και αυτό γιατί τα τραγούδια με τα κλασικά στοιχεία τους ταιριάζουν απόλυτα με τις metal…..ενέσεις και την Gothic και μελαγχολική διάθεση που προσθέτουν και διαρρέει στην ατμόσφαιρα, ίσως στα βιντεοκλίπ ή σε κάποια…πλούσια  ζωντανά σόου, όπου με τα ανάλογα σκηνικά θα μπορούσαν να προβάλλουν, θα γινόταν περισσότερο αντιληπτό το όλο concept. 

Ο δίσκος αποτελείται από 12 τραγούδια, θεατρικά έργα - κονσέρτα, από όπου ξεχωρίζω σίγουρα: 

  • Tο “Gothecia” το βάζω πρώτο γιατί είναι ένα από τα λίγα τραγούδια όπου οι κιθάρες πραγματικά ξεχωρίζουν και αποτελούν τα κορυφαία όργανα. Είναι ένα σκοτεινό τραγούδι με δυνατά κιθαριστικά riff, εξισορροπεί τέλεια τα μεταλλικά όργανα με τα ορχηστρικά και για μένα είναι ένα από τα κορυφαία σημεία του άλμπουμ. 

  • Το 10λεπτο+ “Unveilling Path” με την εισαγωγή με βιολοντσέλο και μια οργανική αρχή αρκετά μεγάλη, σε προετοιμάζει για  τα καταπληκτικά φωνητικά που ενώνονται και εξελίσσονται σε ένα συμφωνικό Metal κομμάτι με πιασάρικες Power Metal  και επικές μελωδίες και κλείνει με…συγκλονιστικές κιθάρες θα έλεγα. 

  •  Το “My Death is My Devotion” είναι ένα άλλο κομμάτι με Power Metal ύφος, όπου ο συνδυασμός των μεταλλικών και ορχηστρικών οργάνων, μας δίνουν ένα από τα πιο βαριά και σκοτεινά τραγούδια του άλμπουμ.  

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που αξίζει να ακούσετε γιατί τελικά, αυτός ο δίσκος μπορεί να μην ταιριάζει με τα γούστα των σκληροπυρηνικών Metalάδων, είναι όμως ένα καλό συγκρότημα με περισσότερη τη συμφωνική πλευρά στη μελωδία τους και λιγότερο Power Metal.  Γι’ αυτό και το Vertalia λάμπει πραγματικά!! Ένας Symphonic Metal δίσκος με εξαιρετική ενορχήστρωση! Ένα εκπληκτικά δυνατό ντεμπούτο άλμπουμ για ένα συγκρότημα σε ένα δύσκολο χώρο όπως αυτός και φυσικά προέρχονται από την Ελλάδα και γι’ αυτό τους δίνω ένα παραπάνω credit. 

Το ντεμπούτο άλμπουμ  των FORTIS VENTUS “ Vertalia” κυκλοφόρησε στις  3 Ιουνίου 2022, από τη Rockshots Records.

 

Γιάννης  “Νύχτες φτιαγμένες από METALο” Πάνου 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.