Lord Vigo - We Shall Overcome

Lord Vigo-We Shall Overcome

Στην 50+ετή πορεία του το Heavy Metal έχει δημιουργήσει ένα πραγματικά πλούσιο και ποικίλο κόσμο. Ηχητικά, παιχτικα, θεματολογικά, εξώφυλλα-καλλιτεχνήματα, γεννεές μουσικών με πλούσια βιογραφία, ιστορίες γύρω από συναυλίες, κτλ.  Τα έχουμε ακούσει και ζήσει όλα. Ίσως και όχι. Από τη Γερμανία μας έρχονται οι Lord Vigo, όνομα που έχει παρθεί από την ταινία Ghostbusters II. Ψευδώνυμα μελών και πάλι από την ίδια σειρά ταινιών. Μουσικά όμως δεν έχουμε κάτι σε industrial ή ηλεκτρονικό ήχο αλλά πανέμορφο επικό doom metal.  Στιχουργικά καταπιάνονται με αγαπημένα θέματα όπως η φαντασία, ο τρόμος, ταινίες, επιστημονική φαντασία κ.α.  Τους Γερμανούς τους μάθαμε αρκετά σύντομα μιας και ένα χρόνο μετά την δημιουργία τους (2015) κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο ‘’Under Carpathian Sun’’ από την Ελληνική No Remorse  (όπως και τους επόμενους δυο δίσκους) και στην μεταλομάνα Ελλάδα τους ακούσανε αρκετοί γνωστοποιώντας τους και σε άλλες heavy metal χώρες. Για τον τέταρτο δίσκο τους, υπέγραψαν με την High Roller Records και κυκλοφόρησαν το ‘’ Danse de noir’’ κάνοντας το όνομα τους πολύ γνωστότερο. Η βασική τριάδα (από τη αρχή της δημιουργίας της μπάντας, έχοντας πάντοτε και κάποιους σεσιονάδες) επηρεάστηκε από τη sci-fi ταινία Blade Runner και έτσι φτάνουμε στο φετινό ‘’ We Shall Overcome’’. Κυκλοφορεί 1η Ιούλη, σε κασέτα, βινύλιο (πολλές εκδόσεις) και cd (με slipcase).

Αν ο προηγούμενος δίσκος ήταν επηρεασμένος από το Blade Runner, ο νέος δίσκος τους βασίζεται πολύ στο τι μπορεί να προηγήθηκε, κάτι σαν το ‘’2112’’ των Rush σε δεύτερο χρόνο. Έχει ενδιαφέρον θεματολογικά και οι σύντομες απαγγελίες πριν από κάποια τραγούδια βοηθούν στη κατανόηση τους. 28 σελίδες στο βιβλιαράκι του cd (ή βινυλίου βοηθούν επίσης πολύ). Μουσικά και πάλι έχουμε επικό (doom) metal με τις ταχύτητες να έχουν αυξηθεί αρκετά σε στιγμές αλλά το επικό στοιχείο να παραμένει δυνατό. Επιπλέον για δεύτερη φορά (ξεκίνησαν στο προηγούμενο δίσκο, εδώ εείναι πιο έντονες) βρίσκουμε εμφανέστατες επιρροές από εντελώς διαφορετικά μουσικά ιδιώματα όπως Βρετανικό new wave (Ultravox, The Cure). Η φωνή του Vinz Clortho πάντοτε αισθαντική και ελαφρώς μελαγχολική με μια αγνότητα μέσα της. Όμως ξεκάθαρα όλη η μαγεία των Lord Vigo βρίσκεται στις διπλές κιθάρες που βγάζουν απίστευτες μελωδίες είτε σολάρουν είτε παίζοντας ρυθμικά.Πραγματική απόλαυση κάθε φορά που δίνεις βάση σε οποιαδήποτε συγχορδία ή κιθαριστική σπάθη. Σκοτεινή ατμόσφαιρα μέσω διακριτικών πλήκτρων και ρυθμοί που συμβαδίζουν αναλόγων αναγκών. Ζεστός ήχος, ταιριαστός, επιλογή και πράξη από την ίδια τη μπάντα. Τρομερά τραγούδια που δεν ακούς κάθε μήνα, το εξαιρετικό ‘’Natural Habitat’’, το αγαπημένου μου από το δίσκο  ‘’Since the Sun Was Young’’ (με κυρίαρχο μπάσο να σφαδάζει και να σφάζει συγχρόνως και εκπληκτικό κόψιμο λίγο μετά την μέση με κιθαριστική ακουστική κίνηση), το ‘’ From Our Ashes We Will Rise’’  που συνδυάζει το New Wave (φωνητικά και λίγότερο μουσικά) με το Heavy Metal (μουσικά), το ομώνυμο που έχει μια άγρια ρυθμική ομορφιά που δεν χαρίζεται εύκολα παρά όταν ταυτίζεσαι με τις ταστιέρες των έμπειρων παιχτών που τις χρησιμοποιούν. Κάθε τραγούδι και ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι.

Οι καινούριες προσμίξεις δίνουν ένα άκρως ενδιαφέρον τόνο στη μουσική τους που προσωπικά απόλαυσα ιδιαίτερα και θεωρώ τον δίσκο ίσως την καλύτερη τους στιγμή μέχρι σήμερα. Πρέπει όμως να επισημανθεό ότι είναι και ο μελωδικότερος δίσκος τους μέχρ σήμερα με κίνδυνο να χάσουν την metal αιχμηρότητα τους αν συνεχίσουν έτσι ή τα αυξήσουν ακόμα περισσότερο.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.