NAUFRAGANT - A Short Life

NAUFRAGANT - A Short Life

Τυπικά ο δίσκος «A Short Life» είναι το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος από την Αργεντινή υπό το όνομα NAUFRAGANT. Στην ουσία πρόκειται για την δεύτερη κυκλοφορία της μπάντας υπό το νέο όνομά της. Ξεκίνησαν την καριέρα τους υπό το όνομα SKULL & BONES το 2011 και το 2014 κυκλοφόρησαν τον δίσκο «The Cursed Island» που είναι εμπνευσμένο από το κλασσικό μυθιστόρημα «Το Νησί Των Θησαυρών» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

Παρά την αλλαγή του ονόματος της μπάντας που έγινε κάπου το 2015 αυτή παρέμεινε μέχρι και σήμερα πιστή στην θεματολογία της. Συγκεκριμένα μέσω της μουσικής και των στίχων της αφηγείται ιστορίες πειρατών είτε μυθιστορηματικών όπως στο «The Black Corsair» που αφορά τον ήρωα του Ιταλού συγγραφέα Emilio Salgari (σημ.:οι παλιότεροι ίσως θυμάστε ότι ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είχε μεταφερθεί και σε σειρά κινουμένων σχεδίων που παιζόταν από την Ετ3 αν θυμάμαι καλά) είτε αληθινών ιστορικών προσώπων όπως στο «Blackbeard» που αφορά τον γνωστό πειρατή Μαυρογένη γνωστός και υπό το όνομα Έντουαρντ Τιτς.

Λογικό είναι όταν μιλάμε για συγκρότημα που ασχολείται με την πειρατική θεματολογία το μυαλό μας να πάει κατ’ αρχήν στους σπουδαίους RUNNING WILD και οι νεότεροι επίσης θα έχουν κατά νου τους ALESTORM. Ε, λοιπόν, οι NAUFRAGANT διαθέτουν πράγματι κάτι κι από τα δυο ως αν συγκροτήματα με κύρια επιρροή τους RUNNING WILD. Ως προς τους δεύτερους θα έλεγα ότι η ομοιότητα έχει να κάνει με την ενσωμάτωση στον ήχο τους συμφωνικών και folk στοιχείων.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα σας ζητήσω να φανταστείτε τους RUNNING WILD να προσθέτουν έντονα συμφωνικά μέρη στον ήχο τους και πιστεύω ότι έτσι θα έχετε μια καθαρή εικόνα για το τι θα ακούσετε εδώ. Βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να σας δώσω την εντύπωση ότι οι NAUFRAGANT είναι ένα συγκρότημα κλώνος ή φόρος τιμής στους θεούς του πειρατικού metal, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος από μέρους μου. Απεναντίας το συγκρότημα παίρνει τις επιρροές του από τους RUNNING WILD και δημιουργεί το δικό του μουσικό ύφος που ακούγεται ταυτόχρονα γνώριμο αλλά και πρωτότυπο.

Νομίζω ότι οι NAUFRAGANT με την παρούσα κυκλοφορία τους μας αποδεικνύουν ότι ο κλασσικός heavy/power metal ήχος δεν έχει τελματώσει κι ότι υπάρχει ακόμη χώρος για νέες ιδέες αρκεί να υπάρχει ταλέντο, φαντασία και διάθεση. Όπως, λοιπόν, ανέφερα και παραπάνω η κυκλοφορία «A Short Life» ακούγεται ταυτόχρονα γνώριμη αλλά και πρωτότυπη. Ένας δίσκος που οι φίλοι του πειρατικού metal ήχου αξίζει να προσέξουν.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.