Raven - All for One

Raven-All for One

Οι Raven υπήρξαν σαν ένα από τα επιδραστικότερα, καλύτερα και πιο επιτυχημένα N.W.O.B.H.M. συγκροτήματα της εποχής τους. Τα αδέρφια Gallagher μαζί με τον drummer "Wacko"  ήταν αυτό που λέμε power trio. Από τους γρηγορότερους της εποχής τους, κάποιοι τους προσδίδουν και το χαρακτηρισμό ‘’πατέρες’’ του speed metal χάρη σε τραγούδια σαν το ‘’ Faster than the Speed of Light’’. Οι τρεις πρώτοι τους δίσκοι από τη Neat Metal είναι διαμαντάκια του είδους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσσότερα για τη μπάντα στο εξής link: https://www.metalzone.gr/monuments/raven-wiped-out. Εδώ έχουμε την επανακυκλοφορία του τρίτου, του ‘’ All for One’’, από τη High Roller Records, σε βινύλιο, ήδη από τις 14 Μαίου. Στη συγκεκριμένη επανακυκλοφορία έχουμε φυσικά ολόκληρο το δίσκο, τα τραγούδια του ep ‘’ Break the Chain’’, δυο τραγούδια-ντουέτο με τον UDO και ένα ζωντανά ηχογραφημένο τραγούδι από συναυλία της εποχής. ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟΤΑΤΟ και συλεκτικότατο που αξίζει της προσοχής μας.

Την εποχή που οι Raven ήταν να κυκλοφορήσουν το  ‘’All for One’’,  πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις και αντίστοιχες αλλαγές. Το ότι έδωσαν πολλές συναυλίες στην Αμερική τους έδωσε μια διαφορετική οπτική γωνία στο πως ήθελαν το μελλοντικό τους ήχο. Έτσι αποφάσισαν να κόψουν ταχύτητα και να δώσουν δύναμη και όγκο στις συνθέσεις τους, πράγμα που έκαναν πραγματικότητα στο τρίτο τους δίσκο διαλέγοντας τον παραγωγό των Accept, Michael Wagener (και τον ίδιο τον UDO). Πάντως αν δεν το έχετε ακούσει, μην φανταστείτε τρομερές αλλαγές...Το εναρκτήριο ‘’ Take Control’’ παραμένει επιθετικό, ρυθμικότατο έχοντας ένα πιο Τευτονικό ήχο λόγω παραγωγής. Η φωνή του UDO, έστω και σαν backing vocals, ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Το ‘’ Mind Over Metal’’ κρατά τον ποιοτικό πήχη ψηλά θυμίζοντας τις παλιότερες εποχές των Raven. Διόλου τυχαίο που θεωρείται από τα αγαπημένα του δίσκου για τους περισσότερους οπαδούς τους. Η ταχύτητα είναι μέρος του DNA τους και τίποτα δεν τους σταματά. Τα σόλος στροβιλίζουν το νου σου και όταν σταματούν πάντοτε ακούγονται εξαίσιες κραυγές και ρυθμικές εξάρσεις. Αθλητικό, mid tempo heavy metal το ‘’ Sledgehammer Rock’’, ότι πρέπει για γυμναστική. Σαφέστατα εμπορικότερο. Το ομώνυμο αγριεύει και πάλι ηχητικά ενώ τα πολλαπλά φωνητικά του ρεφραίν το κάνει απολαυστικότερο και πιο εθιστικό. Πιο Γερμανικό αλλά δυνατό το ‘’ Run Silent, Run Deep’’ πριν ακολουθήσει μετριότερη πορεία το ‘’ Hung, Drawn and Quartered΄΄ που κουράζει με την επανάληψη του. Το ‘’ Break the Chain’’  ακούγεται αρκετά εμπορικό και προβλεπόμενο. Γενικότερα η δεύτερη μεριά του δίσκου δεν έχει κάτι εκπληκτικό να προσφέρει αν και τραγούδια σαν το ‘’ Seek and Destroy’’ και ‘’ Athletic Rock’’ δεν γράφονται από τον καθένα.

 Όσο για τα επιπλέον τραγούδια, το ‘’Born to Be Wild’’ γίνεται σαφώς αγριότερο (και πιο ανεκτό στα αυτιά μου σε αυτή την  έκδοση) με τα φωνητικά του UDO να ακούγονται πολύ γρέζα και ταιριαστά. Το ‘’Inquisitor’’ είναι αρκετά καλό, ακόμα και για να έμπαινε στο δίσκο. Στο ρυθμικό ‘’ The Ballad of Marshall Stack’’ μπορείτε να βρείτε σημείο (σύντομο) που ‘’δανείστηκαν’’ αυτούσιο οι Running Wild ενώ το ‘’The Power And The Glory’’ είναι αρκετά απλό με λίγο ενδιαφέρον μόνο στις κιθάρες. Όπως και να χει αυτά τα τέσσερα τραγούδια μαζί με μια εκρηκτική εκτέλεση του ‘’ Mind Over Metal’’ ανεβάζει ελαφρά την τελική βαθμολογία.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.