REINA NEGRA - Aquelarre

REINA NEGRA – Aquelarre

Εδώ και χρόνια είμαστε μάρτυρες του γεγονότος της επανακυκλοφορίας δουλειών metal συγκροτημάτων της δεκαετίας του 80 άγνωστων στο πολύ κοινό. Αυτό κατ’ αρχήν δείχνει ότι οι εταιρίες θέλουν να παίξουν εκ του ασφαλούς και να μην ρισκάρουν με νέα συγκροτήματα, από την άλλη, όμως, αποκτούμε μια καλύτερη εικόνα για την κατά καθολική ομολογία καλύτερη δεκαετία της heavy metal μουσικής. Πραγματικά, εκεί που νομίζεις ότι έχουν κυκλοφορήσει τα πάντα από την δεκαετία του 80, ξαφνικά ανακαλύπτεις κάτι καινούριο. Θα κλείσω την εισαγωγή μου εδώ με την ευχή οι εταιρίες να δείξουν τον ίδιο ζήλο και να επανακυκλοφορήσουν δουλειές από τις δεκαετίας του 1990 και 2000 που είναι πλέον δυσεύρετες.

Στα δικά μας τώρα. Οι REINA NEGRA είναι ένα συγκρότημα κλασσικού heavy metal ήχου που δημιουργήθηκε στην Ισπανία το 1981. Η ύπαρξη του συγκροτήματος ήταν βραχεία, με μόλις 6 χρόνια ύπαρξης. Στο χρονικό διάστημα από 1981 έως 1987 κατάφερε να κυκλοφορήσει 2 demo με τίτλο «Demo 1984-85» και «Demo 1986». Έκτοτε το συγκρότημα έπαψε να υπάρχει.

Το 2015 από την εταιρία JCO Produccion κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μια συλλογή των παραπάνω δουλειών του συγκροτήματος. Στις μέρες μας, η Fighter Records θέλοντας να συστήσει εκ νέου το συγκρότημα στους heavy metal οπαδούς ανά τον κόσμο αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια νέα και πιο πλήρη συλλογή με τις δουλειές του. Συγκεκριμένα η παρούσα κυκλοφορία περιέχει τα 2 demo του συγκροτήματος καθώς και 4 ζωντανά ηχογραφημένα τραγούδια του συγκροτήματος από συναυλία του στις 23 – 10 – 1982. Βεβαίως, υπάρχει επεξεργασία των συνθέσεων προκειμένου αυτές να έχουν το καλύτερο δυνατό ηχητικό αποτέλεσμα.

Ας πάμε και στο δια ταύτα που δεν είναι άλλο από την περιγραφή του ήχου του συγκροτήματος. Οι REINA NEGRA έχουν σαφώς επηρεαστεί από τις τάσεις που επικρατούσαν στον ήχο μας εκείνη την εποχή. Δείχνουν ως μουσικοί ότι είχαν πληθώρα ακουσμάτων, τα οποία προσπάθησαν να ενσωματώσουν στον δικό τους στυλ και να διαμορφώσουν το δικό τους ήχο. Η μουσική τους, λοιπόν, έχει την τραχύτητα και τον δυναμισμό που συναντάς σε συγκροτήματα όπως οι VENOM, την σκοτεινή και speedαριστή επιθετικότητα που βρίσκεις σε συγκροτήματα όπως οι πρώιμοι RUNNING WILD και SAVAGE GRACE, αλλά και την κλασσική metal αλητεία των ACCEPT και IRON MAIDEN εποχής Paul Di'Anno. Μέχρι και αναφορές στους BLACK SABBATH θα βρείτε, όπως για παράδειγμα στη σύνθεση με τίτλο «El espejo». Το καλό, όμως, με αυτούς είναι ότι καταφέρνουν να δημιουργήσουν συνθέσεις που έχουν την δική τους ταυτότητα και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του ακροατή. Δεν είναι, δηλαδή, μια άλλη τυπική μπάντα των 80’s που παίζει τυπικό και απρόσωπο heavy metal. Επίσης να σημειώσω ότι το συγκρότημα επιλέγει στιχουργικά να χρησιμοποιήσει την Ισπανική γλώσσα, κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο για συγκροτήματα της χώρας τους και προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου.

Ο ήχος της κυκλοφορίας δεδομένου ότι περιλαμβάνει demo συνθέσεις από την δεκαετία του 80 είναι δυναμικός, καθαρός και αρκετά λεπτομερής. Μόνο στις live ηχογραφήσεις ο ήχος είναι κακός, αλλά αυτό είναι λογικό. Είναι ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1982 και δύσκολα μπορεί κάποιος να παρέμβει σε αυτές με ουσιαστικό τρόπο. Από την άλλη έχουν την αξία τους, αφού έχουν και μια ιστορική αξία που αποτυπώνει την ατμόσφαιρα συναυλιών της δεκαετίας του 80 στην Ισπανία καθώς και τις ικανότητες του συγκροτήματος σε αυτές.

Δεν θα σας κουράσω περαιτέρω. Οι REINA NEGRA αποδίδουν heavy metal μουσική με αρκετά speed στοιχεία που είναι χαρακτηριστική της εποχής της, αλλά καταφέρνουν να δημιουργήσουν συνθέσεις που τραβούν το ενδιαφέρον του ακροατή και δεν το κουράζουν με κοινοτοπίες. Αν για εσάς το metal ξεκινάει και τελειώνει στην δεκαετία του 80, τότε αξίζει να τους προσέξετε.

Copyright 2021. All Right Reserved.