Arrayan Path - Archegonoi

The Return Of The Ancients

Τρίτη συνεχόμενη χρονιά με νέο δίσκο για τους Κύπριους Arrayan Path και από ότι φαίνεται ο Νικόλας Λεπτός,  τραγουδιστής, ηγέτης του συγκροτήματος και βασικός του συνθέτης απέχει πολύ από το να ξεμείνει από ιδέες. Μετά το πολύ επιτυχημένο περσινό Dawn Of Aquarius η μπάντα από την φέτος επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο στις ρίζες της καθώς το Archegonoi κινείται σε σαφώς πιο επικό ύφος από τον προκάτοχό του. Ταυτόχρονα, η μπάντα επέλεξε το Archegonoi να είναι μια κυκλοφορία 2 CD, κίνηση η οποία βέβαια πάντα αποτελεί ένα καλλιτεχνικό και κυρίως εμπορικό ρίσκο, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι δικαιώνει απόλυτα τους Arrayan Path και φυσικά την Pitch Black Records, καθώς πιθανότατα ο δίσκος είναι η καλύτερη έως τώρα κυκλοφορία της μπάντας.

Ο δίσκος κινείται σε σχεδόν αποκλειστικά mid-tempo ρυθμούς, κάτι που ίσως στερήσει από τον ακροατή κάποιον αρχικό εντυπωσιασμό, ωστόσο μια περισσότερο προσεκτική ακρόαση θα αποκαλύψει εξαιρετικά χτισμένες μελωδίες, μια υποβλητική ατμόσφαιρα, άψογες εκτελέσεις από κορυφαίους μουσικούς και φυσικά έναν υπέροχο Νικόλα Λεπτό στα φωνητικά, ο οποίος στο Archegonoi φαίνεται να είναι στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, με ερμηνείες στιβαρές, τεχνικά αψεγάδιαστες αλλά και γεμάτες πάθος και συναίσθημα, ένα συναίσθημα το οποίο διατρέχει ολόκληρο τον δίσκο και σε σημεία σου δίνει άκοπα στιγμές ανατριχίλας, κάνοντάς σε σταδιακά να βυθίζεσαι μέσα στον κόσμο των μύθων και της ιστορίας. Βασικός συνεργός σε αυτό οι υπέροχοι στίχοι, οι οποίοι αντλούν την έμπνευσή τους από την πλούσια δεξαμενή της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας κυρίως αλλά και της ιστορίας. Αυτή η ενιαία θεματική δίνει και στον δίσκο ένα αίσθημα, αν όχι κάποιου concept, σίγουρα μιας ενότητας και πάνω από όλα του δίνει έναν ξεκάθαρο χαρακτήρα, προσθέτοντας καίρια στον επικό χαρακτήρα του δίσκου.

Όπως ανέφερα παραπάνω, ένας διπλός δίσκος αποτελεί πάντα ένα μεγάλο στοίχημα και κάποιοι ίσως να σκεφτούν ότι περίπου 80 λεπτά διάρκειας για ένα δίσκο ίσως είναι πολλά για να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του ακροατή. Ωστόσο, οι Arrayan Path φροντίζουν να καταρρίψουν αυτή τη θεωρία πανηγυρικά, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή μελωδία ή μουσική φράση που να περισσεύει από το Archegonoi, όλα έχουν τον σκοπό και την χρησιμότητά τους και είναι μαεστρικά τοποθετημένα ώστε κατά κάποιο τρόπο να σε «τραβήξουν» μέσα στον δίσκο και να σε κάνουν να ξεχάσεις τον χρόνο, απλά απολαμβάνοντας ένα έργο υψηλής καλλιτεχνικής αρτιότητας. Αν σας μπέρδεψα μην ανησυχείτε, μιλάμε ακόμα για έναν metal δίσκο, ο οποίος συνδυάζει με ιδανικό τρόπο epic και power επιρροές δοσμένες μέσα από το μοναδικό φίλτρο των Arrayan Path (ναι, οι oriental μελωδίες είναι και εδώ παρούσες) το οποίο αρνείται να θέσει όρια παρά μόνο δυνατότητες. Βάλτε και σαν κερασάκι στην τούρτα την συμμετοχή του τεράστιου Mark Zonder ο οποίος παίζει όλα τα τύμπανα στον δίσκο αλλά και μια πληθώρα άλλων μουσικών που έβαλαν ο καθένας την πινελιά του στο έργο αυτό και έχετε έναν από τους δίσκους της χρονιάς.

Με το Archegonoi οι Arrayan Path αποδεικνύουν ότι πραγματικά δεν υπάρχουν όρια για αυτή την μπάντα καθώς έχουν καταφέρει να είναι σε σταθερά ανοδική πορεία εδώ και πολλά χρόνια, κάνοντας κάθε να τους κυκλοφορία καλύτερη από τις προηγούμενες. Περιμένοντας λοιπόν για να δούμε αν θα συνεχίσουν έτσι, ας απολαύσουμε το Archegonoi και ας αφεθούμε στην μαγεία και το εξυψωτικό του μεγαλείο.

ARRAYAN PATH is:
Nicholas Leptos – Vocals
Socrates Leptos – Guitars
Christoforos Gavriel – Guitars
Miguel Trapezaris – Bass

 

Λάμπρος ΜetalshockΠανέτας

Copyright 2023. All Right Reserved.