Scald - Will of the Gods Is Great Power

Scald-Will of the Gods Is Great Power

Μια από τις επικότερες μπάντες όλων των εποχών και ειδών, είναι οι Ρώσσοι Scald. Ανάμεσα στα ελάχιστα 100άρια μεταξύ χιλιάδων δίσκων που έχουν περάσει από τα χέρια και τα αυτιά μου.  Από το 1993 και μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη που ο τραγουδιστής του απεβίωσε από ατύχημα κατάφεραν και έβγαλαν ένα και μοναδικό θαύμα-δίσκο, το ‘’Will of Gods Is a Great Power’’. Πολλοί τους έμαθαν μεταγενέστερα μα όποιος ήρθε σε επαφή με την μουσική τους δεν έμεινες ανέγγιχτος, ποτέ πια ο ίδιος. Τελικά η απόφαση πάρθηκε, οι Scald επανασυνδέθηκαν με την αυθυεντική σύνθεση, με διαφορετικό τραγουδιστη φυσικά. Αυτός δεν είναι παρά ο Χιλιανός Felipe Plaza των Procession, ίδιου μουσικού ύφους. Αρχές της χρονιάς κυκλοφόρησαν και το singlάκι ‘’There Flies Our Wail!’’ (μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες εδώ: https://www.metalzone.gr/reviews/scald-there-flies-our-wail μέσω της High Roller (μόνο βινύλιο). Τώρα η εταιρία προβαίνει στην επανακυκλοφορία του ντεμπούτου τους σε βινύλιο (1000 κομμάτια, 300 σε μαύρο,300 σε ελέκτρικ μπλου, 300 σε διάφανο γκρίζο και 100 σε σπλάττερ-φωτιά) και διπλό cd. Διαθέσιμο από τις 16 Ιούλη. Αν δεν το έχετε και μπορείτε να αγοράσετε μόνο ένα δίσκο για το 2021, πάρτε αυτό.

 Για ακόμα μια φορά,έχουμε διαφορετικό εξώφυλλο όπως κάθε διαφορετική εταιρία που το έχει επανεκδόσει. Το βινύλιο περιέχει καθαρά μόνο το θεικό ‘’Will of Gods Is a Great Power’’ ενώ στην έκδοση των cd, καταλαμβάνει μόνο το πρώτο δισκάκι. Το δεύτερο, όπως και στη προ διετίας επανακυκλοφορία της Hammerheart Records, περιέχει κάποια live τραγούδια του 1993, μια διασκευή Manowar (στο ‘’Hail To England’’) και τραγούδια που ετοιμάζανε το 1997 πριν το χαμό του Agyl. Επίσης περιέχονται τραγούδια των Ross, που είναι το υλικό προ-Scald εποχής. Ωραία όλα αυτά, δωράκια είναι στην τελική, αλλά η ουσία βρίσκεται στο δίσκο. ΤΕΛΕΙΟ από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο..

Ετοιμαστείτε για νοητική δολιοφθορά. Η παραγωγή ίσως να το περιορίζει ελαφρά στην ανάδειξη του τέλειου ήχου αλλά από την άλλη του προσάπτει ένα πιο γήινο χρώμα. Αργόσυρτοι επικοπολεμικοί παιάνες, ιστορίες για Θεούς και δαίμονες, για θάλασσες και ξηρά. Η φωνή του Agyl εκτείνεται και προκαλέι παραλήρημα σε αυτούς που τολμούν να την ασπαστούν. Δυναμική, καταπληκτική σε αφήνει άναυδο και αποσβολωμένο με τις δυνατότητες της. Πραγματική ικεσία προς τους Θεούς ή η ίδια η Φωνή των Θεών. Μουσικά φανταστείτε κάτι σαν επικούς Bathory, Solitude Aeternus, Solstice και τους  Atlantean Kodex. Το χετε στο μυαλό σας; Κάτσε να βοηθήσω. Αβίαστοι ρυθμοί, παρορμητικές μελωδίες, τελετουργικά κρουστά, χειμμαρρώδες μπάσο, πυρολίθινα φωνητικά και φρεσκοκατασκευασμένα riffs από την μεταλλική κάμινο που σφυροκοπούν μερόνυχτα. Καλύτερα τώρα; Μουσική να διαγείρεις την φαντασία σου, να ταξιδέψεις σε αρχαίες εποχές, να μπαρκάρεις με ένα πολεμικό πλοίο των βίκινγκς. Πυροδοτούν την φλόγα μέσα μου με τα επαλαμβανόμενα κιθαριστικά θέματα που απλώνονται. Δεν επιζητώ να προκαλέσω αλλά πείτε μου 2-3 μπάντες που ακούγονται πιο Αληθινές και Επικές μαζί. Ο πίδακας του πάθους τους είναι αστείρευτος και το ακούς σε όλους, όχι μόνο στην Φωνή. Άπλετος ενθουσιασμός και αγάπη για το Σφυρί και το Αμόνι είναι αρκετά για να δημιουργήσεις ολόκληρο κόσμο. Σαν όταν είμασταν μικροί που με 5 στρατιωτάκια όλα κι όλα φτιάχναμε ολόκληρες ιστορίες, μάχες ,χάρτες, συμμαχίες, προδοσίες....Ξεφεύγω....

 Ξέρετε τι άλλο έχει σε περίσσευμα οι Scald; Προσωπικότητα. Θα φορούν το στέμμα τους και θα τους έχει εκλέξει ο λαός. Έχουν την σοφία και χρησιμοποιούν το επικό συναίσθημα  στο μέγιστο βαθμό στον ήχο τους χωρίς να γίνονται τσίρκο, χωρίς βλαχιές, χωρίς δηθενισμούς. Μια ηχοθύελλα που τα σαρώνει όλα. Εξαπόλυση μύδρων. Και φτιαγμένη από όλους. Το ξαναλέω, κανένα όργανο δεν είναι υποβαθμισμένο. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Το νιώθανε, το λέγανε, το πράττανε. Στην μουσική και στην ζωή τους... Agyl, Your voice is worthy of Valhalla, so let it forever resonate in the ears of gods you had praised... Γραμμένα και εδώ παλιότερα πριν 6-7 χρόνια.... https://www.metalzone.gr/monuments/scald-will-gods-great-power.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.