ΜΠΑΤΗΣ TERRA INCOGNITA,ΤΥΦΩΝΑΣ MARAUDER,ΚΥΚΛΩΝΑΣ GRAVE DIGGER

Grave Digger-The Curse Of Jacques(Live In Athens 2018)

Και ήρθε η 29η του Σεπτέμβρη. Και ήρθε ο Χειμώνας, τρόπος του λέγειν, και ο κοσμάκης τα έχει χάσει. Όχι όλοι, σε καμιά περίπτωση όλοι. Εμείς οι μεταλλάδες, οι μαλλιάδες, ως επί το πλείστον, και άλλοι σαν και μενα,καραφλούληδες, που μας αρέσει το αγνό καθάριο metal πήγαμε στο Κύτταρο, αγνοώντας Ζορμπάδες, Ξενοφώντες και άλλα δεινά. Φυσικά αυτά λίγο άγγιξαν την Αθήνα, αλλά χτύπησαν άγρια αλλού, αλλά και όλη αυτή η τρομολαγνία δεν μας επηρέασε και μαζευτήκαμε να ξανά δούμε τους Grave Digger που εμφανιζόντουσαν σε αυτή την ιστορικής σημασίας σκηνή.

Πρώτοιεμφανίστηκαν στην βραδιά οι Terra Incognita.

 

Terra1.JPG

Terra2.JPG

Με κάνα δυο live πρόσφατα για τα παιδιά και λόγω ότι έπαιξαν σε ένα αρκετά ικανοποιητικό για openingact κοινό κάπου – κάτι δεν τους πήγε καλά. Τραγουδιστής με απίστευτη έκταση στην φωνή, αλλά και λίγο υπερβολική σκηνική παρουσία, προσπαθώντας να δώσει φλόγα και ενέργεια στους συμπαίκτες του, την έδωσε, αλλά και στο κοινό. Εδώ δεν τα κατάφερε – κατάφεραν.

Terra3.JPG

Terra4.JPG

Terra5.JPG

Κιθαρίστες που το είχαν το άθλημα και φαινόταν αυτό, αλλά δεν το ακούγαμε, λόγω μέτριου ήχου. Μπασίστας ζουζούνι και τυμπανιστής δυναμικός, αλλά δεν άλλαζαν και πολλά. Το υλικό τους πάντως είναι καλό και αναμένουμε να τους ξανά δούμε σε μια εμφάνιση αντάξια των κόπων που καταλάβαινες αμέσως ότι έχουν κάνει. Ζητάω συγνώμη στους Terra Incognita που δεν έχω πιάσει setlist και δεν αναφέρομαι στα κομμάτια που έπαιξαν.

Mar1.JPG

Μετά μπούκαραν γερά γερά με τσαμπουκά οι Marauder.

Και με την μία, παρά τον μέτριο ήχο που συνέχιζε να εμποδίζει τις προσπάθειες των παικτών μας έπιασαν από τον λαιμό και τον ανάγκασαν σε ακατάπαυστο κοπάνημα.

Mar3.JPG

Κομμάτια από τον τελευταίο προ διετίας δίσκο τους ‘’Bullethead’’, ΄΄SonsOfThunder’’, ‘’MetalWarriors’’, ‘’TheFall’’, αλλά κυρίως από το θρυλικό ‘’1821’’, ‘’Gods Will’’, ‘’Free Like An Eagle’’, ‘’The Return of the Warrior’’ κα ιτο κλείσιμο με "Greek Revolution Begins’’. Ψιλοχαμούλης σε όλα, αλλά πιο πολύ στα του ‘’1821’’. Πολύ καλός και επικοινωνιακός ο Nikos Antonoyiannakis ως μπροστάρης frontman. Ωραίοι και οι πάλιουρες κιθαρίστες George Sofronas και Andreas Tsaousis.

Mar4.JPG

Mar5.JPG

Δυναμικό, αν και χαμένο από τον ήχο rhythm section με τον μπασίστα Thodoris Paralis και τον πιο νέο της παρέας τυμπανιστή Babis Antaloudakis. Τίμιο, παραδοσιακό, ανόθευτο metal. Αυτό αναμένουμε δισκογραφικά και ζωντανά από τους Marauder

GD1.JPG

Και ήρθε η ώρα των Grave Digger

22. 25 πήγε και άρχισαν να αχνοφαίνονται οι πίπιζες και από την μία άκρη, έτοιμος να ανέβει στην σκηνή ο Alex Ritt, και από την άλλη ο Jens Becker και φυσικά και ο Chris Boltendahl. ‘’TheBrave’’ και φυσικά ‘’Scotland United’’ και αρχίζουν Ελληνικές, Σκωτσέζικες και Γερμανικές καρδιές και φωνές να ενώνονται σε ένα σώμα μια ψυχή.

GD2.JPG

Σε καμία περίπτωση δεν ήταν η καλύτερη εμφάνιση των Grave Digger εδώ στα μέρη μας, αλλά μιλάμε για μια μπάντα –ομάδα που ξέρει να κερδίζει ακόμα και με την φανέλα. Ο Alex Ritt, πραγματικός ‘’ironfinger’’, την έδεσε κόμπους ναυτικούς την κιθάρα του. Και κάτι ανάλογο έκανε με το μπάσο του και ο Jens Becker. Και ο Kniep στα τύμπανα. Ο Chris έδωσε άλλη μια εμφάνιση χαράς και αγάπης προς το Ελληνικό κοινό, και τα Ελληνικούλια του τα είπε, και ωραία γενικά μας τα είπε. Και με τα κομμάτια ύμνους φυσικά.

GD5.JPG

Είχαμε πολλή Σκωτία με ‘’Highland Farewell’’ και ‘’The Clans Will Rise Again’’ απότονφερώνυμο δίσκο. Καιφυσικάτα ‘’The Dark of the Sun’’ στην αρχή, ‘’The Bruse’’στην συνέχεια και το ξελαρύγγιασμα του ‘’Rebellion (The Clans Are Marching)’’ προς το τέλος, από το Tunes Of War.

GD4.JPG

GD6.JPG

GD9.JPG

Το ευχάριστο πέρασμα της τελευταίας περιόδου τους με το υπέροχο ‘’Season Of The Witch’’ και το  ‘’Tattooed Rider’’ από το αγαπημένο ‘’Return Of The Reaper’’. Αλλά και το ομώνυμο από το ‘’Healed By Metal’’ όπως και το ‘’Lawbreaker’’. Το νέο must σε κάθε εμφάνιση τους ‘’Ballad Of a Hangman’’ ωωωωωωω Amen. Αλλά και το επίσης απαραίτητο πέρασμα από τα άλλα δυο concept albums, ‘’Knights Of The Cross’’ με το ομώνυμο που τα έσπασε, το ‘’The Curse of Jacques’’που εξέπληξε όπως και το ‘’Lionheart’’ στο ENCORE που και εξέπληξε και έσκισε.

GD10.JPG

GD11.jpg

GD12.JPG

Και  το ‘’Excalibur’’ το άλλο must τους ‘’Morgane le Fay’’ από την ιστορία του Αρθούρου και του Kamelot. Βάλτε και την προσθήκη του ‘’Execution’’ αλλά και το κλασικό τελείωμα μέσα σε χαμό ‘’Heavy Metal Break down’’ και έχουμε ένα ικανοποιητικό setlist από τους Grave Digger. Και επειδή ρωτούσε ο Chris, όχι τίποτα άλλο, αλλά ρωτούσε ‘’λείπει κάτι? Ναι κάτι έλειψε. Κάτι από ‘’Ripper’’, ‘Heart Of Darkness’’ , ‘’The Grave Digger’’ αλλάίσωςείμαιυπερβολικός. Η απορία μου είναι ότι αν και οι δυο εμφανίσεις τους σε Θεσσαλονίκη Αθήνα δεν ανήκουν στην επίσημη περιοδεία για το ‘’Living Dead’’ το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, αυτή ξεκινάει με τον νέο χρόνο. Όμως τίποτα από αυτόν τον δίσκο? Του οποίου το εξώφυλλο δέσποζε πίσω τους. Κάτι έλειψε λοιπόν. Και φυσικά τους αναμένουμε σύντομα να ακούσουμε ζωντανά τα νέα κομμάτια.

Δώδεκα και κάτι τελείωσε και όλοι βγήκαμε χαρούμενοι στην απαλή βροχή τραγουδώντας ‘’The clans are marching 'gainst the law’’.

REPORT Στέφανος Στεφανίδης 
Photoreport Jim Hatzimoisis

GD13.JPG

Copyright 2023. All Right Reserved.