CELTEFOG LIVE !

Οι CELTEFOG είναι ένα Pagan Black Metal συγκρότημα από τηΑλεξάνδρεια Ημαθίας το οποίο σχηματίστηκε τoν Οκτώβριο του 2012 με επιρροές από άλλα black metal συγκροτήματα όπωςBurzum, Satyricon και Immortal. Ξεχωρίζουν γιατί μιλούν μέσα από τους στίχους τους για την φύση, το σκότος, τον χειμώνα και την εκδίκηση. Η μπάντα σχηματίστηκε από τον Archon o οποίος γράφει μουσική και στίχους. Το συγκρότημα αποτελείται από τον Αrchon σαν κεντρικό τραγουδιστή και κιθαρίστα, τον Wolfram στα drums, τον Charon στο μπάσο, τον Vlad στη κιθάρα και τον Druid στο sampling.
28504639_2012410718788044_1189906097_o.jpg

Μέτα από τα δύο full-length album τους, το «Deliverance» και το «Sounds of the Olden Days», όπως και την εξάχρονη εμπειρία τους στο χώρο αποφασίσανε να κάνουνε τις πρώτες δυο live συναυλίες τους σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη και μας πήραν μαζί τους. Στην Καβάλα τους πλαισίωναν οι Warthorn και Βolg ενώ ο ατμoσφαιρικός «The All» των «The Dead Creed» από την Ουρανούπολη συμμετείχε και στα δύο live.
Οι πόρτες στο Silver Dollar ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 9.30. Εμείς φτάσαμε εκεί κατά τις 8.30 για να χαιρετήσουμε και να συζητήσουμε με τα παιδιά που βρισκόταν ήδη εκεί για soundcheck από τις 6.30.

Γύρω στις 9.30, το τραπέζι με τα κεριά, μια δωδεκάχορδη κιθάρα και μια καρέκλα έχουν στηθεί και είναι έτοιμα για την εμφάνιση του πρώτου act. Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε την μυστηριώδη φιγούρα του «The All» να εισέρχεται στο χώρο, ανάβοντας τα κεριά και καίγοντας λίγο φασκόμηλο, απ’ότι μάθαμε μετά, δημιουργώντας μια τρομερή ατμόσφαιρα. Μας μάγεψε από την ώρα που έπιασε την ακουστική κιθάρα του στο χέρι. Οι περίεργες σκοτεινές ψαλμωδίες του και τις μοναδικές κιθαριστικές του ικανότητες ήταν αυτό που αποδεικνύει πως τιμά το είδος της acousticdeathmetal που πρεσβεύει.

Μας παρουσίασε 8 τραγούδια από το άλμπουμ του «PiecesTo Cure Your Souls During Your Darkest Hours» όπουξεχωρίσαμε το «The Great Schema» και το «Sackcloth». Ουσιαστικά, ο «The All» από τους «The Dead Creed» μας έβαλε τα γυαλιά δείχνοντας μας πως μπορεί η βυζαντινή ψαλμωδία να συνδυαστεί άψογα με την σκοτεινή μελώδια της death μουσικής, μέσα από ένα και μόνο έγχορδο μουσικό όργανο. Σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστος.

Είναι πλέων 10.15 περίπου και η σκηνή προετοιμάζεται για τους Cetlefog, με σημαίες που απεικονίζουν το σήμα κατατεθέν τους, την τρικουέρτα να έχουν στηθεί αριστερά και δεξιά της σκηνής, ένα τύμπανο με στημένα κεριά και το banner με το όνομα τους να καλύπτει το πίσω μέρος.

28512125_1615748988507510_1680694792_n.jpg
Η συναυλία ξεκίνησε με τον Druid να κατεβαίνει τις σκάλες κρατώντας μια δάδα στο χέρι του και προετοιμάζοντας την ατμόσφαιρα πήρε την θέση του. Στη συνεχεία, κατέβηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας όπου βαφόταν σταδιακά με μπλε μπογιά, δίνοντας μια τελετουργική αίσθηση στο live. Την εντυπωσιακή τους εμφάνιση ακολούθησε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό και χορταστικό live.

Μπήκαν με ένα δυναμικό intro, συνοδευόμενο από σκληρά ντραμς και πάθος από τον Wolfram και εξαίσια τραχιά φωνητικά από τον Archon, προθερμαίνοντας το έδαφος. Ο Vlad μας μετέδωσε την ενέργειά του με τις κιθαριστικές του ικανότητες και με την αυτοπεποίθηση του επάνω στη σκηνή. Ο Druid μας ταξίδεψε με τις ικανότητες του στο sampling. Ο Charon μας παρουσίασε το πάθος και το ταλέντο του μέσα από τις νότες του μπάσου του δίνοντας έναν άλλο παλμό στο live ενώ παράλληλα έκανε δεύτερη φωνή στο τραγούδι «Call of the ancestors» το οποίο περιείχε Ελληνικό στίχο όπως και το «TombsofMemories», κάτι που θεωρώ πως έλειπε από αυτού του είδους την μουσική και που δείχνει το σεβασμό των παιδιών απέναντι στη γλώσσα και την καταγωγή τους.

Αληθινή blackmetal ξεδιπλώθηκε μπροστά μας και ξεχωρίσαμε την στιγμή όπου ό Wolfram σηκώθηκε από την θέση του και έπαιξε στο τύμπανο με τα αναμμένα κεριά μια ατμοσφαιρικά επική, εισαγωγή από το τραγούδι τους «Aurora Borealis» κάτι που συνέχισε μετά ο Αrchon προσθέτοντας την δική του ιδιαίτερη πινελιά.

Η πιο ιδιαιτερη  στιγμή του live, για μας, ήταν το συμβολικό του τέλος. Με το τραγούδι «Antihuman» να είναι το τελευταίο τους, ο Archon στέφεται με ένα αγκάθινο στεφάνι από τον Druid αφήνοντας το υποτιθέμενο αίμα να τρέξει επάνω του μιλώντας για την εναντίωση απέναντι στο ανθρώπινο είδος.

Σε σύνοψη, το πάθος και η ενεργεία των Celtefog με την ξεκάθαρη blackmetal μελωδία τους και την επιρροή τους από την φύση, σίγουρα μας άγγιξε, αφού μας έδωσαν ένα δυνατό αλλά και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό live που μας προβλημάτισε αλλά και μας έκανε να πορωθούμε με τον ήχο και την επικότητα του. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα παιδιά ήταν εξαιρετικά οργανωμένα και κατάλληλα προετοιμασμένα για να δώσουν τα πρώτα τους show.

Ο «Τhe All» από «The Dead Creed» το καλύτερο support με τις πρωτότυπες μελωδίες του να έχουν κάνει την τρίχα μας να σηκωθεί. Ένα μεγάλο shout-out στους Warthorn και Bolg που εμφανίστηκαν μαζί με τους Celtefog στο ΤΕΙ Καβάλας οπού από τους προ-τελευταίους ξεχωρίσαμε το «Thorns of War».

Κείμενο, Αθηνά Λαγούδη

CetlefogSetlist:

«INTRO»

«TOMBS OF MEMORIES»

«DYING IN THE OCEANS»

«AURORA BOREALIS»

«THE RAIN IS COMING FROM THE NORTH»

«CALL OF THE ANCESTORS»

«THREE NIGHTS IN THE MEDITERRANEAN SEA»

«ANTIHUMAN»

The Dead Creed Setlist:

«THE DEAD SHALL ARISE»

«THE GREAT SCHEMA»

«SACKCLOTH»

«CYPRESS»

«RASSOPHORE»

«METAMORPHOSIS»

«ARCH ANGEL»

«PIETY»

 

Copyright 2023. All Right Reserved.