Fates Warning - A Pleasant Shade Of Gray

A Pleasant Shade of Gray V

ΜΙΑ ΒΡΟΧΕΡΗ ΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ

Concept δίσκοι και metal. Μια ευχάριστη αλλά και περίεργη συνύπαρξη. Έχουν βγει τόσα πολλά. Κάποια είναι θρυλικά. Dream Theater και το ‘’Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory’’.W.A.S.P. και το Crimson Idol. Pain Of Salvation και το ‘’Be’’. Από τα πιο αγαπημένα, το ‘’Operation Mindcrime’’ των Queensryche. Και πάμε σε ένα ακόμα πολύ αγαπημένο, το ‘’A Pleasant Shade Of Gray’’ των progressive metal  γιγάντων Fates Warning.

Οι Fates Warning έχουν με το Ελληνικό κοινό μια αμφίδρομη σχέση λατρείας. Όπως αυτή εδραιώθηκε από την αρχή της πορείας τους με δίσκους όπως τους ‘’The Spectre Within’’, ‘’Awaken The Guardian’’, ‘’Perfect Symmetry’’, ‘’Parallels’’.  Αλλά και από απίστευτες βραδιές ζωντανής ανταλλαγής ενέργειας και ευγένειας μεταξύ της μπάντας και του κοινού στη χώρα μας. Μην λησμονούμε και το ‘’Live In Athens’’ dvd του 2005 που το δείχνει περίτρανα αυτό.

 Jim Matheos, κιθαρίστας, δημιουργός, εδώ ολόκληρου του καλλιτεχνήματος, και η παρέα του, Ray Alder, λαρύγγι, ψυχή και σώμα για τα λόγια, Mark Zonter, ντράμερ και πνεύμονας, Joey Vera, μπάσο, ρυθμός, εμψύχωση και Kevin Moore ο ενορχηστρωτής και οργανίστας. Αυτά τα καλόπαιδα μαζεύτηκαν και δημιούργησαν αυτό το concept άλμπουμ με τον τίτλο ‘’A Pleasant Shade Of Gray’’. Το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της Massacre Records στις 22 του Απρίλη του 1997. Και έχει πολλές επανακυκλοφορίες, με την πιο ενδιαφέρουσα να περιέχει dvd με την ζωντανή απόδοση του ‘’A Pleasant Shade Of Gray’’.

Το  ‘’A Pleasant Shade Of Gray’’ είναι ένα κομμάτι χωρισμένο σε δώδεκα μέρη, που διαρκεί πενήντα δύο λεπτά περίπου. Οι Fates Warning εδώ εξερευνούν τα σκοτεινά μέρη του progressive. Παίρνουν πολλά Dream Theater στοιχεία και τους δίνουν μια πιο Fates Warning heavy χροιά. Τα συναισθήματα του δημιουργού μπαίνουν μέσα στις νότες και στα λόγια του ‘’A Pleasant Shade Of Gray’’. Το story του concept και το ηχόχρωμα της μουσικής, μοιράζονται την μουντάδα και την γκρίζα απόχρωση που βγαίνουν  και από τις νότες και τα λόγια.  Και έτσι φτάνουμε στο Part ΙΙΙ, που βγάζει ενέργεια και ορατές αχτίδες φωτός. ‘’There's a cloud above us - And there's a shadow on us - And outside of us  Hangs this shade of gray  - Rain falling - Hours crawling - All around this shade of gray’’, τα λόγια που βγάζουν στο φως ή σε βυθίζουν στο σκοτάδι ανάλογα με το πώς το νιώθεις. Είναι η αντίθεση του γκρίζου ‘’grey’’, με το ευχάριστο ‘’pleasant’’ Και σε ολόκληρο το πενηντάλεπτο κομμάτι εκφράζεται αυτή η αντίθεση και με τις εναλλαγές ρυθμών, αλλά και με τις ποικιλόμορφες έννοιες που έχουν τα λόγια.
Τα ακουστικά – ορχηστρικά σημεία όπως και τα άκρως μελωδικά κυριαρχούν στα περισσότερα μέρη του ‘’A Pleasant Shade Of Gray’’, τονίζοντας έτσι όλα όσα θέλουν να μας περάσουν οι Fates Warning εδώ. Και το λένε και το εκφράζουν με απλό τρόπο, χωρίς πολλές φιοριτούρες. ‘’Let nothing bleed into nothing - And did nothing - Let nothing bleed into nothing - And did nothing at all’’.

Το ‘’A Pleasant Shade Of Gray’’ είναι ένα από τα κλασικά concept άλμπουμς. Ένα κλασικό progressive metal άλμπουμ. Και όπως και άλλα αριστουργήματα των Fates Warning. Ακούστε το μες στο σκοτάδι και θα είναι το κερί που θα ανάψει δίπλα σας. Μετά δείτε το παιγμένο ολόκληρο στην ζωντανή κινηματογράφηση του που υπήρχε σε βιντεοκασέτα και τώρα στο bonus dvd της επανακυκλοφορίας. Κοινώς απολαύστε το.

 

Copyright 2024. All Right Reserved.