Ayreon - Universal Migrator Part I & II

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΛΜΠΟΥΜΣ

 Βρισκόμαστε στο κοντινό ή μακρινό, δεν έχει πια σημασία, μέλλον. Όλα είναι διαφορετικά. Ηλεκτρονικές φωνές μας ειδοποιούν. Μηχανές κάνουν τα πάντα και μια από αυτές μας ταξιδεύει στον χρόνο. Είναι το ‘’Universal Migrador’’ των Arjen’s Anthony Lucassen Ayreon. Το οποίο στην πρώτη του πράξη ‘’Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer’’ καθώς και η δεύτερη πράξη του ‘’Universal Migrator Part 2: Flight Of The Migrator’’ κυκλοφόρησαν, ,στις 20 του Ιουνίου του 2000. Και το 2004 κυκλοφόρησαν μέσω της InsideOut Music μαζί σε μια πρακτική με2πλό cd έκδοση.

Χαρακτηριστικό των Ayreon, του πολυπράγμονα μουσικού και ανήσυχου καλλιτέχνη Arjen Anthony Lucassen είναι οι πολλοί καλεσμένοι, μουσικοί αλλά και τραγουδιστές που αναλαμβάνουν κάποιο χαραχτήρα του έργου. Και εδώ έχει πολλούς, που θα ανεβάζουν το έργο. Η Lana Lane φωνή, ο μόνιμος τυμπανιστής Ed Warby και πολλοί άλλοι μουσικοί είναι ακροβολισμένοι και στα δυο αυτά έργα, προσφέροντας τα μάλα σε αυτό το καλλιτεχνικό όραμα του Arjen Anthony Lucassen. Εδώ ήθελε αυτό το concept να μπει σε δυο διαφορετικές κυκλοφορίες με το πρώτο να έχει μια πιο prog rock προσέγγιση, ενώ το δεύτερο να βγάζει μια metalική φωτιά.

Πάμε στο ταξίδι στον χρόνο και στο ‘’The Dream Sequencer’’ με ήχους φουτουριστικούς στο ομώνυμο που ανοίγει την ιστορία, το ‘’My House Of Mars’’ που η ιστορία λέει ότι την φωνητική μελωδία κάμωσε ο Edlund και ερμήνευσε μαζί με την Floor Jansen. Καθώς η ιστορία μιλάει για τον τελευταίο άνθρωπο που πια κατοικούσε στον Άρη, να μπαίνει σε ένα ταξίδι στον χρόνο προς τα πίσω. Τα ηλεκτρονικά beat συνεχίζονται μαζί με την prog rock μουσική και αυτήν την απαλή αίσθηση που μας δίνει το πρώτο μέρος του ‘’Migrator’’. Το ‘’2084’’ ηχεί σαν προειδοποίηση αλλά και σαν ησυχαστήριο με τον μυστήριο ήχο του που αφήνεται από κάποια στιγμή. Σε αυτό το φουτουριστικό μυστήριο σε βάζουν με το ‘’Migrator’’ οι Ayreon και συνεχίζουν με τα ‘’One Small Step’’, ‘’The Shooting Company Of Captain Frans B. Cocq’’, που το καθένα με τον τρόπο του φέρνουν σε 70ς prog rock. Οι μελωδίες περνούν σαν νεράκι και η ιστορία περνά μέσα από τις ερμηνείες όλων αυτών που συμμετέχουν. Έτσι τα ‘’Dragon On The Sea’’, ‘’Temple Of The Cat’’ σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο στην Queen Elizabeth και στους Mayas αντίστοιχα. Το ‘’Carried By The Wind’’ μπαίνει σε Irish folk μονοπάτια και το ‘’And The Druids Turn To Stone’’ όπως και το ‘’The First Man On Earth’’, με τον Neal Morse να δίνει gospel αίθηση, μας πάνε ακόμα πιο πίσω στην ανθρώπινη ιστορία. Το μελωδικό ‘’The Dream Sequencer Reprise’’ κλείνει το πρώτο μέρος.

Το δεύτερο μέρος ‘’Universal Migrator Part 2: Flight Of The Migrator’’ ανεβάζει ρυθμούς, μπαίνει σε ‘’Chaos’’. Κλασικές μουσικές φόρμες βγαίνουν από την ηλεκτρική κιθάρα και έχουμε τον Russel Allen να τραγουδά. Η κιθάρα πρωταγωνιστεί και στο ‘’Dawn Of A Million Souls’’ με τον Michael Romeo να την δένει κόμπο και να πετάγεται μέσα από τα synths που στολίζουν το κομμάτι, με τον Ralf Scheepers στην φωνή. Εδώ ο τελευταίος ζωντανός άνθρωπος, έποικος του Άρη συνεχίζει το ταξίδι πίσω στον χρόνο μέχρι και την αρχή της ύπαρξης του, ‘’Journey On The Waves Of Time’’. Με μια ακουστική να καλπάζει και την πάντα ζεστή φωνή του Andi Deris έρχεται το ‘’To The Quasar’’, ενώ το ‘’Into The Black Hole’’ ακούγεται μέσα στην εξαιρετική σύνθεση η φωνή του Bruce Dickinson. Και οι ομορφιές, όσο στις συνθέσεις και τις μελωδίες, όσο και στις ερμηνίες συνεχίζονται με τα ‘’Through The Wormhole’’ και ‘’Out Of White Hole’’ με τον Fabio Lione και Timo Kotipelto αντίστοιχα. Ο metalικός μανδύας της μουσικής δίνει το κάτι διαφορετικό από το πρώτο μέρος και λειτουργει και εδώ θαυμάσια. Στο To ‘’The Solar System’’ ο ήχος πάει μακρυά στο μέλλον ενώ στο ‘’The New Migrator’’ η ιστορία τελειώνει με τον θάνατο του τελευταίου έποικου και την αρχή της καινούριας του ζωής.

Ο Arjen εδώ καταπιάνεται, με πού ωραίο και εύστοχο τρόπο, με φουτουριστικά και δύσκολα θέματα. Η ακρόαση των δυο ‘’Universal Migrator’’ μπορεί να μας δώσει την χαρά και την διασκέδαση δυο πολύ καλών δίσκων, μπορεί να μας δώσει και τροφή για σκέψη, που μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύπλοκα ή σε πιο απλά δυσάρεστα συμπεράσματα. Ακούστε το και απολαύστε το ή απλά προβληματιστείτε.

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.