Avenger - Prayers of Steel

AVENGER (RAGE) - "Prayers of Steel" (LP, 1985 - FULL ALBUM)

AVENGER - Prayers of Steel

Οι Rage αγαπήθηκαν στην Ελλάδα όσο λίγες άλλες Power Metal μπάντες. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε, το ότι είχαν στην σύνθεση της μπάντας και έναν Έλληνα που αργότερα προστέθηκε και ο αδερφός τους. Ο προάγγελος των Rage ήταν οι Avenger. Σαν Avenger η μπάντα έμεινε από το 1983 εως και το ‘86 που άλλαξε το όνομα. Σε αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα, οι Avenger κυκλοφόρησαν αρκετό υλικό στο speed/power που έπαιζαν με τόση όρεξη και πάθος. Αναμφισβήτητος αρχηγός ο Peter Wagner  στο μπάσο και στην φωνή όμως η μπάντα διέθετε και ένα τρομερό drummer, τον Jörg Michael που έχει βάλει φωτιά όπου έχει συμμετάσχει. Την μπάντα συμπλήρωναν δυο αρκετά καλοί κιθαρίστες από τους οποίους ο ένας συνέχισε και στους δυο πρώτους δίσκους των Rage. Το 1983 ήταν μια αρκετά δημιουργική μπάντα. Πολλά demos (πέντε) από τα οποία ελάχιστα τραγούδια κατάφεραν να φτάσουν και στο ντεμπούτο τους, το ‘’Prayers Of Steel’’, το 1985. Την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί και ένα ep με 2 νέα τραγούδια (και τα τελευταία σαν Avenger)  και άλλα δυο ζωντανά ηχογραφημένο. Και μετά…..RAGE.

Το απαράδεκτο εξώφυλλο μπορεί να απομακρύνει κάποιον από το να το ακούσει και να απολαύσει τα 10 τραγούδια που περιέχει. Αν όμως φας τον απαγορευμένο καρπό που σου προσφέρει το φίδι του εξώφυλλου, θα αμαρτήσεις με τους δέκα ύμνους ατσαλιού που θα ακούσεις. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν σου αρέσουν οι παλιοί Rage, αυτοί που έπαιζαν γρήγορα και ρυθμικά, αυτοί που σε φορτώνανε σολαρίσματα, που οι μελωδίες ερχόντουσαν από τις κιθάρες και όχι από πλήκτρα και ορχήστρες, τότε σίγουρα και οι Avenger θα σε πείσουν και με το παραπάνω. Η χαρακτηριστικότατη φωνή του Peavy ακούγεται νεανική και πρόθυμη να ουρλιάξει και λίγο παραπάνω, ακόμα και φάλτσα. Γρήγορες μελωδίες που διαφθείρουν με τα πιασάρικα αγγίγματα τους,  ο Reaper (καλλιτεχνικό όνομα του Alf Meyerratken και ο Jochen Schröder απλώνουν  riffs  σαν γρήγορα εξαπλώμενη μάστιγα και σε…μαστιγώνουν. Η συνθετική διάνοια του Wagner φαίνεται από τότε και χαρά σε όποιους επέλεξαν να το ακολουθήσουν σαν ακροατές στις επόμενες δουλειές του. Μπορεί το μπάσο του να μην είναι κυρίαρχο αλλά η φωνή του είναι μεγάλη λατρεία στα αυτιά μου, θα μπορούσα να τον ακούω να κάνει τις φωνητικές του μελωδίες χωρίς μουσικό background και πάλι να ευχαριστιέμαι. Και έχεις και τον άλλο που έχει συμβάλλει (στα τύμπανα) σε ότι αγάπησες στο Ευρωπαικό Power Metal να στροφάρει  σε τερματικά όρια και να δίνει το έναυσμα για ηχητικές καταιγίδες σαν το ‘’ Faster than Hell’’.

Ποιο τραγούδι να πρωτοδιαλέξεις; To  ομώνυμο που τρέφει τρομερές αρμονίες  που σαγηνεύουν με την δημιουργική τους διάθεση.  Ναι, κάποτε τα σόλος είχαν δύναμη, ήταν ευφρόσυνα και είχαν διάρκεια. Ευχαριστιόσουν να τα ακούς και έψαχνες να δεις σε ποιον άνηκαν τα εύσημα. Ακούστε το συγκεκριμένο τραγούδι και θα συμφωνήσετε ανεξαιρέτως. ‘Η λιώστε να ακούτε επαναλαμβανόμενα το ‘’ Adoration’’ με το τρομερό ρεφραίν που σε συνεπαίρνει και σε υποχρεώνει να τραγουδάς και συ μαζί, να κάνεις air guitar, να κουνάς τα πέλματα πάνω κάτω ασταμάτητα και γενικά ότι αγαπά να κάνει ο μεταλλάς ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική όταν αυτή προσφέρεται για μπύρες  και διασκέδαση. Εντάξει, μόνο αδικία είναι το ότι δεν γράφω και τους δέκα τίτλους αλλά είπαμε, αν σε διεγείρουν ηχητικά οι Rage, εδώ δεν θα απογοητευτείς. Αν ανήκεις στους ‘’Οργισμένους’’ οπαδούς, σίγουρα θα ειδολοποιήσεις  τραγούδια σαν το ‘’ Sword Made of Steel’’, ένα καθαρόαιμο heavy metal τραγούδι που υμνεί το…heavy metal. Όπως και ΟΛΟΣ ο δίσκος μουσικά.

Υ.Γ. Ακούστε το βασικό  riff του ‘’ Assorted by Satan’’ και την αντίστοιχη φωνητική μελωδία του και βρείτε ποιο τραγούδι των Rage σας θυμίζει

Copyright 2023. All Right Reserved.