Brainfever - Capture the Night

Brainfever-Capture the Night

Η Γερμανία ανέκαθεν τροφοδοτούσε το underground κύμα της metal μουσικής με νέο αίμα. Ειδικά στα 80ς πρωταγωνίστησε. Πολλές ηγετικές μπάντες του heavy/power/speed/thrash  προήλθαν από τη Γερμανία που ακόμα και σήμερα δεν σταματά να κυριαρχεί σε πολλούς τομείς, μουσικούς και τεχνικούς. Αν και πολλά συγκροτήματα κατάφεραν να αναδειχτούν χάρη στις πάμπολλες εταιρίες που τις υποστήριξαν από την αρχή, υπήρξαν και αυτές που δεν πέρασαν στο επόμενο στάδιο. Οι Brainfever για παράδειγμα. Μπάντα που δημιουργήθηκε στα τέλη των 70ς αλλά η σύνθεση της σταθεροποιήθηκε το 1982. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορούν μόνοι τους το 7΄΄ ‘’Capture The Night’’ και αναζητούν συμβόλαιο. Τα καταφέρνουν με τη  νεοσύστατη (1982) Βελγική  Mausoleum Records  η οποία υπέγραφε σωρηδόν εκείνη την εποχή γι αυτό και το 1986 χρεωκόπησε. Όπως και να χει, οι Brainfever μπαίνουν στο στούντιο και ηχογραφούν δέκα κομμάτια που θα αποτελέσουν το ντεμπούτο τους  ‘’Capture The Night’’.   Μέχρι το 1986 έχουν έτοιμο νέο υλικό αλλά δεν έχουν εταιρία. Μέσω της Bellaphon Records κυκλοφορούν το ‘’ Face to Face’’  αλλά οπως και όλες οι μπάντες της ίδιας εταιρίας, καμιά δεν απόκτησε σημαντική δημοτικότητα. Εγκαταλείπει ο βασικός συνθέτης και τραγουδιστής της μπάντας Horst Neumann και οι υπόλοιποι συνεχίζουν με νέο βγάζοντας ένα ep μέσω της Steamhammer το 1988. Το τραίνο είχε  περάσει για τέτοιες μουσικές μιας και τα πάντα στη μουσική βιομηχανία σκλήρυναν και η μπάντα διαλύθηκε. Το 2016 επανασυνθέθηκαν με τη τελευταία σύνθεση και έχουν πάρει μέρος σε αρκετές συναυλίες και φεστιβαλς χωρίς να έχει βγει καινούριο υλικό στο φως.

Αρχικό riff που θυμίζει το ‘’Dearg Doom’’ των Horslips και μανιώδες, επικό heavy σερβιρίζεται στον ακροατή. Θαμπή παραγωγή από τον Axel Thubeauville σε μίξη του Ralph "Ralf" Hubert (πριν καν  φτιάξει τους Mekong Delta) προσδίδει ένα underground ήχο, σήμα κατατεθέν 80ς. Τυρίσιο heavy metal, σαν τους Tyrant. Με τις κιθάρες να λειτουργούν σαν διπλοπέλεκεις και να προκαλούν αμέτρητο πόνο.  Το ‘’ Hangman’’ ξεκινά με  organ παιγμένο από τον Dietmar Bonnen και αλήθεια είναι ότι ακούγεται ελαφρά ξεκάρφωτο. Βέβαια το 1984 δεν ήταν κάτι κοινότυπο και συχνό να ακούς μη metal όργανα στη μουσική μας. Το θέμα είναι ότι το τραγούδι εξελίσσεται σε ένα από τα καλύτερα. Τρομερές φωνητικές μελωδίες. Ο Horst μεταδίδει το επικό συναίσθημα μέσω της φωνητικής του σειρήνας. Ο αέρας σφυρίζει από τα νομαδικά riffs που συσσωρεύονται σε κοινή διαδρομή και μεταφέρει την δύναμη τους. Το ‘’ Danger of the Night’’ ξεκινά Maidenικά και συνεχίζει ενστικτωδώς να συσπάται δημιουργώντας υγρές ονειρώξεις. Εξουθενωτικές πυροθύελλες από riffs, ρυθμικές περιστροφές και ένρινες υπερβάσεις, ακόμα και όταν πιάνουν πιο hard rock διαθέσεις.

Η δεύτερη μεριά ξεκινά γοργά με το  ομώνυμο (Brainfever) τραγούδι. Ακτινική ταχύτητα, πάντοτε γύρω από τις συγχορδίες. Δεσποτικές κραυγές  σημαίνουν συλλογική δύναμη.  Η παλιότερη σύνθεση του δίσκου, το ομώνυμο του δίσκου ξεκινά. Μάλλον το αγαπημένο του δίσκου. Τερματικές ταχύτητες, αμολυμένη ένταση.  Συναυλιακό heavy metal, από αυτά που βγάζεις τα σωθικά σου τραγουδώντας δαιμονισμένος και χτυπιέσαι σαν χταπόδι σε βράχο. Απολάυστε πόσο όμορφα ακούγονται και χώνονται τα riffs ανάμεσα στους ογκώδεις ρυθμικούς παλμούς. Διαφορετική συνταγή στο ‘’ Midnight Train’’. Πιο πολύ μελωδία, λιγότερη έκσταση. Σαρωτική νίκη στα φωνητικά, ελαφρώς βαρετό παίξιμο στα drums. Αντεκδίκηση στο επόμενο τραγούδι και ολοκληρωτική κατολίσθηση και πλάκωμα από την τετράδα που αποτελεί τους Brainfever. Σβήσιμο του δίσκου με ακουστικές κιθάρες, αρκετά θλιμμένες όπως και αντίστοιχα φωνητικά στο ‘’Suicide’’. Η θλίψη μετατρέπεται σε οργή μετά από ένα λεπτό, τουλάχιστον ηχητικά μιας και στιχουργικά ακόμα μιλούν για το λυπητερό αυτό θέμα. Το ‘’Capture The Night’’ δεν θυμίζει πουθενά τα εταιρικά δημιουργήματα του σήμερα και αυτό φέρνει νοσταλγία έστω και αν έχει κάποια μειονεκτήματα στο σύνολο του.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.