Cancer - Death Shall Rise

Cancer - Death Shall Rise

             Τα τέλη της δεκαετίας του 80 με αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν η χρυσή εποχή του Death Metal. Αναρίθμητες μπάντες ξεπηδούσαν από κάθε χωριό του πλανήτη και παίζανε αυτήν την μουσική.  Οι Cancer, μια μπάντα από την Αγγλία, ξεκίνησε και αυτή δειλά το 1987 με κάποια demos που δεν ξεδίπλωναν τις πλήρεις δυνατότητες της μπάντας. Ντεμπούτο το 1990 με τίτλο ‘’To The Gory End’’ και εξώφυλλο επηρεασμένο από την ταινία με ζόμπις ‘’Dawn Of The Dead’’ και γι αυτό απαγορεύτηκε. Death Metal όπως το αγαπήσαμε, με τα χεράκια του Scott Burns να συντελεί στο απόκοσμο του ήχου. Τα καλύτερα όμως τα ακούσαμε αργότερα στο ‘’Death Shall Rise’’. Όνομα μπάντας, δίσκου, εξώφυλλο. Όλα τα περιτριγυρίζει ο Θάνατος, ο Χάρος. Με την προσθήκη ενός δεύτερου κιθαρίστα που δεν ήταν παρά ο τρομερός τεχνίτης  James Murphy (Death, Obituary,Disincarnate κ.α. ,με παραγωγό τον Scott Burns στα Morrisound πλέον, με πανέμορφο εξώφυλλο (όπως και το επόμενο) από τον Junior Tomlin, με την αρχική συνθετική τριάδα να μην αλλάζει αλλά να βελτιώνεται, όλα πήγαν τέλεια. Ο επόμενος τους δίσκος είναι και αυτός πολύ καλός αλλά πιο thrashy ενώ ο τελευταίος πριν την διάλυση εντελώς thrash (και μέτριο μάλιστα). Μια σύντομη επανασύνδεση έφερε ένα πέμπτο, αχρείαστο δίσκο που μολύνει την δισκογραφία τους ακόμα περισσότερο ενώ πλέον κάποια μέλη διατηρούν τους Cancer και εξαργυρώνουν συναυλιακά τα πρώτα τρία καλούδια τους.

\r\n\r\n

                        Αν κάποιος σας ζητήσει να του πείτε ένα καλό δίσκο death metal και δεν αναφέρετε τον συγκεκριμένο, παίζουν δυο περιπτώσεις μόνο. Να μην έχετε ακούσει τον δίσκο ή να μην ακούτε γενικότερα death metal. Αλλιώς δεν χρειάζεται παρά ένα μισάωρο (και κάτι παραπάνω) από τον χρόνο σας για να σας πείσει. Mid tempo συνθέσεις, ογκώδεις όσο δεν πάει, με κοφτερά riffs και πλατιές ρυθμικές  πλάκες που σε συνθλίβουν ανάμεσα. Η φωνή του Walker είναι χαώδης και γεμάτη βδελυγμία  αλλά λειτουργική και καθαρή όσο γίνεται ώστε να καταλαβαίνεις το λεξιλόγιο. Στο πρώτο τραγούδι συμμετέχει και το άλλο εξαίσιο λαρύγγι, o Glen Benton των Deicide. Τα τραγούδια γεμάτα μισητή επιθετικότητα, σε αρπάζουν και σου ξεσκίζουν μέσα σε θάλασσες  αιματοχυσίας. Τα riffs διαδέχονται το ένα το άλλο και κατακερματίζουν την απλοική διάθεση κάποιου να ακούσει κοινότυπο death metal. Ο Μεγάλος Τεχνίτης είχε κυκλοφορήσει Spiritual Healing και Cause Of Death ένα χρόνο νωρίτερο και τα δάκτυλα του επισκιάζουν αναπόφευκτα οτιδήποτε έγχορδο ακούγεται.

\r\n\r\n

                       Η ακραία μουσική που ακούγεται στο Death Shall Rise είναι αδύνατο να αφανιστεί από το μυαλό σας, χρόνια ολόκληρα μετά. Τα τύμπανα του ομώνυμου τραγουδιού σε σφυροκοπούν, τα riffs του από την άλλη σε ανεβάζουν σε ένα έλκηθρο και σε σπρώχνουν σε μια απότομη παγωμένη κατηφόρα που καταλήγει σε χαράδρα. Και αυτό συμβαίνει πολλάκις (οκτάκις) . Αν σας γεμίζει καλύτερα, παρακολουθήστε  το ‘’Back From The Dead’’ βίντεο με την αυθεντικότητα της εποχής και με την τεχνική κατάρτιση να ξεπροβάλλει μέσα από τον βούρκο και την ακρότητα. Μαζική καταστροφή με μοναδικά όπλα αισθητήρια όργανα, μουσικά όργανα και αρκετά παραμόρφωση και ηλεκτρισμός.  Οι λαιμοί στριφογυρίζουν ακατάπαυστα και τα αυτιά επιφορτίζονται διαστρεβλωμένους ήχους και τις τρομακτικές εικόνες που δημιουργούν. Οκτώ συνθέσεις με death metal σταυρόνημα  και στόχαστρο το μυαλό σου. Όχι μόνο να το διαλύσουν, αλλά και να το φάνε. Ακούστε οπωσδήποτε τα ‘’ Hung, Drawn and Quartered ‘’,’’ Death Shall Rise’’, ‘’ Back from the Dead ‘’,’’ Gruesome Tasks’’ , ‘’ Internal Decay ‘’  και περάστε την πύλη του Death Metal. Aaarrrgggh.

\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.