Demon - Heart of Our Time

Expressing the Heart

Demon-Heart of Our Time

Δεν θεωρώ σωστό το όνομα των Εγγλέζων Demon να έχει συνδεθεί μόνο με τους δυο πρώτους NWOBHM δίσκους τους ή ακόμα χειρότερα με τον χιτάκι ‘’Don’t Break The Circle’’.  Σαφώς και τα ‘’Night of the Demon’’ (1981) (http://www.metalzone.gr/monuments/demon-night-demon) και ‘’The Unexpected Guest’’ (1982) είναι ογκόλιθοι του είδους και θα τους ακούμε μέχρι να ξεχαστεί από τον χρόνο τι σημαίνουν αυτά τα έξι γράμματα (NWOBHM). Υπάρχει μια πληθώρα δίσκων που ακολούθησαν που υπάρχει πολύ ‘’ψωμί’’. Ναι, σε πιο hard rock ϋφος, σαφέστατα με πιο εμπορικό ήχο μα στην τελική τόσο μελωδικές και μεστές συνθέσεις που τις ακούς δεκάδες φορές με τον πρωινό σου καφέ και πάντα ψάχνεις μια δικαιολογία να το επαναλάβεις. Κάπως έτσι είναι δίσκοι σαν το ‘’British Standard Approved’’ και ‘’ Heart of Our Time’’ (αμφότεροι κυκλοφόρησαν το 1985). Γενικότερα ότι κυκλοφόρησαν στο δεύτερο μισό των 80ς ήταν απλοικό σε ήχο, βασιζόταν στη γωνή του Hill και στα synths παρά στα riffs αλλά αν είσαι μεγάλος συνθέτης, διαπρέπεις και έτσι. Η μπάντα των Demon συνεχίζει μέχρι σήμερα βγάζοντας αξιοπρεπέστατους δίσκους (με τελευταίο το ‘’Cemetery Junction’’ του 2016),δίνει συναυλίες όπου τους ζητηθεί κερδίζοντας καρδιές νέων και παλιών οπαδών ενώ πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησαν το soundtrack για ένα online παιχνίδι.

Φυσιολογικό μου ακούγεται όλη η βάση της μουσικής τους να δοθεί οπουδήποτε και σε οτιδήποτε την κάνει πιο μελωδική. Τα φωνητικά του Hill ακούγονται μπροστά στην παραγωγή αλλά έχουν αυτή τη μοναδικότητα που σε ευχαριστούν ακόμα και αν τα άκουγες χωρίς μουσική υπόκρουση. Κάποια γυναικεία φωνητικά στο backround μετατρέπουν τις φωνητικές μελωδίες σε βασικό άξονα των συνθέσεων. Αυτά και τα συνθεσάιζερ που δημιουργούν αρμονίες που χτίζεται πάνω τους το συνθετικό υλικό του δίσκου. Διόλου τυχαίο που οι δυο συνθέτες του δίσκου δεν είναι παρά ο τραγουδιστής και ο πληκτράς. Μην παρεξηγηθώ. Υπάρχουν κιθάρες, υπάρχουν riffs, απλά δεν ηγούνται. Ήδη στο ομώνυμο και πρώτο τραγούδι του δίσκου θα ακούς τον Waterhouse να τυραννά την κιθάρα του με κάθε ευκαιρία και να παραδίδει σύντομα μικρά σολαρίσματα.  Οι ρυθμοί είναι μεσαίων ταχυτήτων, τίποτα το συγκλονιστικό σε θέμα παιξίματος και τεχνικής, απλά σιγοντάρουν τους αλλους και δίνουν μια επιπλέον ακουστική ευκολία στη χώνεψη τους.

Μάθαμε μεγαλώνοντας ότι το εμπορικό δεν είναι κατά ανάγκη κάτι κακό  στο χώρο του metal ή του hard rock. Πολλά τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο είναι επειδή ακούγονται εμπορικά, απλοικά με τόνους μελωδίας δηλαδή. Έτσι και το Heart of Our Time.  Δίνει εύκολη τροφή στο μυαλό να συγκρατήσει μελωδίες και ρεφραίν. Κουβαλά μελωδίες που θα εξιτάρουν τα συναισθήματα σου. Η φωνή ακούγεται εκφραστικότατη, η κιθάρα επίμονα κρατάει τον hard rock χαρακτηρα στέλνοντας ηλεκτρισμένα σήματα, τα πλήκτρα δημηιουργούν ανέφελα όνειρα.  To ‘’ Expressing the Heart’’ είναι από τα καλύτερα του δίσκου. Πάνω στο αργό του tempo, ο Hill βγάζει τα εσώψυχα του. Ακούγονται κιθάρες α λα Santana πάνω στα συμπαγή πλήκτρα που φτιάχνουν μια ονειρική ατμόσφαιρα. Γενικότερα υπάρχει ένα αίσθημα αγαλλίασης όσο ακούγεται το συγκεκριμένο τραγούδι και με κάνει να το ευχαριστιέμαι ακόμα περισσότερο. Ακολουθεί ένα από τα πιο σκληρά τραγούδια του δίσκου, το ‘’ High Climber'' με  εντονότερο ρυθμό και την κιθάρα να μοιράζει ένταση, συνάμα πάντοτε με την φωνή. Πάρε και μια στενόχωρη μπαλάντα, όχι ερωτική (Grown Ups ). Έ τα έχεις όλα. To  ‘’ Heart of Our Time’’ δεν θυμίζει τους Demon που ξέρουμε. Δεν έχει σχέση με Metal μουσική. Έχει όμως πιασάρικα τραγούδια που θα σε συντροφεύσουν ευχάριστα και προέρχονται από μια εποχή σήμα κατατεθέν της εμπορικότητας της Ροκ μουσικής.

Copyright 2024. All Right Reserved.