Kalisia - Cybion

Kalisia - Awkward Decision

Kalisia-Cybion

Μόνο ο χρόνος κρίνει και θα κρίνει ποιοι δίσκοι θα μείνουν για πάντα στις καρδιές των ακροατών. Αυτό γινόταν παλιά, αυτό θα γίνεται και στο μέλλον. Ήδη κυκλοφορίες των 00ς έχουν ‘’κλείσει’’ θέση για την αιωνιότητα, έστω και σε λιγότερα ζευγάρια αυτιά. Ο μοναδικός μέχρι στιγμής δίσκος των Kalisia, μπορεί να κυκλοφόρησε το 2009 αλλά γράφτηκε-δημιουργήθηκε-τελειοποιήθηκε από το 1996 εως το 2003 και δικαιούται μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους δίσκους που έχουν δει το φως της ανθρώπινης μουσικής κατασκευής. Ναι, όσο τέλεια μπορείτε να φανταστείτε και ακόμα παραπέρα. Οι Kalisia μας έρχονται από την Γαλλία και δημιουργήθηκαν πίσω στο μακρινό πλέον 1994. Άμεσα δημιούργησαν δυο εκπληκτικά demos αλλά δεν βρέθηκε ποτέ συμβόλαιο και η μπάντα υπήρξε μόνο για την πάρτη της. Το 2009, αυτόχρηματοδοτούμενα, κυκλοφόρησε το απόλυτα χορταστικό  ‘’Cybion’’, ένα διπλό digipak δυο (και παραπάνω) ωρών που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς του τεχνικού, προοδευτικού death metal. Στο πρώτο δισκάκι διαβάζουμε για μια τρομερή sci-fi ολοκληρωμένη ιστορία που στολίζεται με την ανάλογη μουσική ενώ στο δεύτερο υπάρχει ολόκληρο το δεύτερο ντέμο του2 μαζί με διασκευές σε αγαπημένες μπάντες  όπως Cynic, Dream Theater, Emperor και Loudblast. Όλες τους έχουν επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σαν μπάντα. Μακάρι να μην χρειαστεί να περιμένουμε άλλη μια 15ετία για να ακούσουμε νέο άλμπουμ τους.

Τι να πρωτοθαυμάσεις σε αυτό το κομψοτέχνημα που λέγεται Cybion…Από το εικαστικό κομμάτι, την άψογη συσκευασία; Την ιστορία του, που είναι μεν κατανοητή, πολύπλοκη δε, και με πολύ βαθύτερο νόημα, τροφή για σκέψη ; Για την ποικιλία σε ήχους, για το επιτυχημένο πάντρεμα ειδών, για τις ικανότητες τους σαν παίκτες και συνθέτες; Για την επική του διάρκεια που δεν επιτρέπει ούτε σε ένα δευτερόλεπτο να βαρεθείς; Τα πάντα αρμονικά και συνειρμικά δεμένα μεταξύ τους, γεννημένα το ένα για το άλλο. Ακούς την μουσική τους, διαβάζεις τους στίχους τους, χαζεύεις το εικαστικό κομμάτι και κλείνεις στιγμιαία τα μάτια και βλέπεις αντίστοιχες εικόνες, σαν να παρακολουθείς μια ταινία μικρού μήκους. Και όλα αυτά από ιδέες σε πράξεις από την ίδια την μπάντα. Πόσο πιο metal και πόσο πιο σωστά;

To ‘’Cybion’’ ξεκινά το ταξίδι του και μαζί του και μεις. Πολλές πληροφορίες μαζί, ηχητικές και λεκτικές. Συμφωνικές ενορχηστρώσεις, διαστημικά φωνητικά α λα Cynic, κρυσταλλοποιημένη ηχητική δύναμη και καθαρότητα και μουσικός οργασμός πολλών γύρων. Τα μπλιμπλίκια ξεσαλώνουν δημιουργώντας μια αντιγήινη ατμόσφαιρα ενώ οι κιθάρες λειτουργούν σαν τους  ύστατους μηχανισμούς πυροδότησης. Τα αντρικά φωνητικά επί το μέγιστον είναι παραμορφωμένα ενώ η φωνή της Elodie (και άλλων δεσπινίδων)ομορφαίνουν την ζωή μας ενώ την ερωτευόμαστε όταν καταπιάνεται με τα πνευστά (φλάουτο και σαξόφωνο ωρέ). Πολλές μπάντες παίρνουν το χαρακτηριστικό προσωνύμιου του προοδευτικού ανάξια στην μουσική τους, οι Calisia δικαιούνται κάθε γράμμα. Απίστευτη δουλειά στις ενορχηστρώσεις, οργανωμένη συρραφή riffs πάνω σε ακραίους τεχνικούς ρυθμούς. Άλλοτε deathίζουν επικίνδυνα, άλλοτε ακούγονται σαν Nightwish, άλλοτε σαν prog metal μπάντα, άλλοτε ακούμε ηλεκτρονική, σχεδόν χορευτική μουσική. Πάντοτε με μια κινηματογραφική επίστρωση.  Το ‘’Cybion’’ χωρίζεται σε τέσσερα (με το δεύτερο, δλδ το Elevation να είναι το αγαπημένο μου) μεγάλα κεφάλαια, με το καθένα να έχει τις υποενότητες του αλλά ακούγεται μονορούφι και σαν ένα και μοναδικό τραγούδι-σύνθεση. Το τι κακομεταχείριση δέχονται οι χορδές είναι ανήκουστη. Ακούστε το ‘’ Awkward Decision’’ και βγάλτε μόνοι σας τα μονόδρομα συμπεράσματα.  Ατελείωτη τόνωση των ωταίων αισθητήριων. Ανάσες ποικιλίας, προόδου και μέλλοντος σε κάθε νότα με εξύμνηση της ομαδικής λειτουργικότητας και ίσης μερίδας της πίτας. Μια παρέα φίλων που πίστεψε στις δυνατότητες του και κατάφερε να πείσει όποιους τους έδωσαν την ευκαιρία της ακρόασης. Αλλά και του μέγιστου Arjen Lucassen που τραγουδά στο ‘’ Cast Away’’. Μουσική φτιαγμένη από ανθρώπους που την αγαπούν και προσφέρεται για αντίστοιχους με τη μοναδική διαφορά ότι είναι και παιχταράδες και με γεμάτη την φαντασία τους οι δημιουργοί του. Δεν θα πιστεύετε πόσο γρήγορα πέρασαν δυο ώρες.

Copyright 2021. All Right Reserved.