Kuni - Lookin' for Action

Kuni-Lookin' for Action

Αν διαβάσεις  για KUNI και στο μυαλό σου έρθει η γενεαλογία και η ιστορία των Ιαπωνικών βασιλικών οικογενειών, τότε μάλλον διαβάζεις κατά λάθος αυτό το κείμενο. Αν όμως γνωρίζεις ήδη ή έχει σκοπό να μάθεις για τον μουσικό KUNI, τότε είσαι ευπρόσδεκτος. Ο κύριος Kuni Takeuchi όπως είναι το πλήρες όνομα του είναι ένας πασίγνωστος κιθαρίστας στην χώρα του αλλά και γενικότερα στην υφήλιο με πολλές συμμετοχές στο μέχρι σήμερα ενεργητικό του (πλέον 57 χρονών). Έχει συνεργαστεί  με διάσημους καλλιτέχνες της μουσικής μας όπως τους Neil Turbin, Kevin DuBrow, Jeff Scott Soto and Billy Sheehan. Το συγκρότημα KUNI δημιουργήθηκε το 1986. Μοναδικό και σταθερό μέλος είναι ο ίδιος και όλα περνούν από τα χέρια του και το κεφάλι του. Απλά καλούσε διάφορους καλλιτέχνες να τον βοηθήσουν/τιμήσουν/καρπωθούν τις ικανότητες του. Στον πρώτο του δίσκο, ‘’Masque’’  είχε μια σειρά καλλιτεχνών να είναι δίπλα του ,τραγουδιστές, μπασίστες, ντράμερ, πληκτράδες. Αυτός ο πλούτος εμφανίσεων προσθέτει και την πολυμορφία του συνολικού αποτελέσματος του δίσκου. Δυο χρόνια αργότερα, αποφάσισε σε μια πιο σταθερή σύνθεση και έτσι έβγαλαν το ‘’Lookin' for Action ‘’, δίσκαρος με τα ΟΛΑ του. Όμως σαν κυκλοφορία απευθύνθηκε πλέον πιο πολύ στην Ιαπωνική αγορά. Κάπως έτσι συνέχισαν και στο ‘’Fucked Up!’’ του 2000, προσκαλώντας και πάλι πολλούς καλλιτέχνες δίπλα στο πλευρό του ενώ τελευταίο του πόνημα ήταν το ‘’Rock’’ του 2010.

Όποιο και να ακούσετε, νομίζω ότι θα σας κερδίσει. Αλλά ας διαλέξουμε αυτό με την σταθερή σύνθεση. Ο Kuni επιλέγει για ρυθμικό ντουέτο τους Doug Baker και Bobby Rock ενώ κάνει την μαγική κίνηση (και ίσως ζηλιάρικη, τον είχε και ο Malmsteen) και βάζει τον Jeff Scott Soto μπροστά στο μικρόφωνο. Αν αναρωτιέστε πως και ο Γιαπωνέζος δεν μπήκε στο ρόστερ της Sharpnel, η απάντηση είναι μάλλον ότι δεν είναι ο κλασσικός shredder-βασανιστής της κιθάρας αλλά έγραφε πιο μελωδικά/εμπορικά/ολοκληρωμένα τραγούδια προς τέρψη των δικών μας ωτίων. Είχε και το αηδόνι δίπλα του να του χρωματίζει τα riffs, δεν χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για να σε αγγίξει η μουσική τους. Σκληρό Hard Rock ή μελωδικό Heavy Metal, πείτε το όπως θέλετε. Η ουσία είναι μία: Ταλέντο σε όλους τους τομείς. Ο Kuni έκανε μεν την κιθάρα του να βελάξει αλλά δεν αυτοπεριοριζόταν σε υπερβολές. Έδινε απόλυτη βάση στην τραγουδοποιία. Ενορχηστρώσεις, διάρθρωση, δομή, όλα προσεγμένα, ευκολάκουστα και εύφορα.

Λατρεία κάθε τραγούδι του δίσκου.  Το ‘’ Strangers in the Night’’ μας αποκαλύπτει τη νέα ταυτότητα της μπάντας, το ‘’ Shine On’’ θυμίζει αρχαίους Riot και Loudness με μια ζωντανή αίσθηση παιξίματος. Οι ρυθμοί στρώνουν γερά θεμέλια και πάνω τους χτίζονται μελωδικά ηχητικά οράματα που σε βοηθούν να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, έστω και για λίγο. Το ένα και μοναδικό, ακουστικό, ορχηστρικό κομμάτι του δίσκου δίνει τη σκυτάλη στο ‘’ Memories of You ‘’. Εκεί ο Soto δοκιμάζει τα πνευμόνια του με πανέμορφες φωνητικές μελωδίες και γραμμές οι οποίες εμπλέκονται σε αψιμαχία με τα riffs που δημιουργήθηκαν κάτω από μυστικές συνθήκες, απίστευτο να δημιουργήθηκαν από ανθρώπινο νου χωρίς κάποια επιπρόσθετη ‘’βοήθεια’’. Το ομώνυμο τραγούδι εξερευνά με μια πιο σκληρή προσέγγιση τις γωνίες του μυαλού σου. Εύρυθμες καταστάσεις (στα drums ο Bobby Rock και ΟΧΙ ο Terrana όπως αναγράφεται στο cd) που σε ωθούν σε κουνήματα κεφαλιού αλλά και χαμηλότερα. Το air guitar πάει σύννεφο αλλά σίγουρα ούτε έτσι δεν καταφέρνει κάποιος να ανταγωνιστεί τον Ιάπωνα.  Θα νιώσετε τους σπινθήρες πάνω στις χορδές σε σπινταριστά κομμάτια όπως το ‘’ Reckless ‘’. Η καλοδεχούμενη ερωτική μπαλάντα έρχεται με τον τίτλο.... Ωπα, δεν υπάρχει. Αν είναι δυνατόν. Και όμως, δεν θα βρείτε, μόνο τραγούδια λεκιασμένα με ιδρώτα και έμπνευση. Ο δεύτερος δίσκος των Kuni είναι γεμάτο εκπληκτικές αρμονίες που θα σας κρατούν όμηρους για πάντα και αυτό θα στο θυμίζει κάθε μία από τις δώδεκα συνθέσεις του δίσκου.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.