Prodigy (Oracle) - As Darkness Reigns

Prodigy (Oracle) -As Darkness Reigns

 Κάποιοι βγάζουν φλύκταινες και μόνο που ακούν το όνομα Prodigy. Άλλοι πάλι τους λατρεύουν. Εδώ όμως δεν θα ασχοληθούμε με τους rechno/ravers αλλά με μια άσημη Αμερικάνικη Power/Progressive Metal μπάντα από την Φλόριντα.  Ευδοκίμησαν από το 1988 εώς το 1993 με μοναδική κυκλοφορία μια κασέτα-ντέμο , το ‘’ As Darkness Reigns ‘’ του 1992 που περιείχε εννιά θεικά τραγούδια. Το 1993 αλλάζουν το όνομα τους σε Oracle και κυκλοφορούν το ίδιο υλικό (με διαφορετική σειρά τραγουδιών) και σε cd μέσω της Massacre Records. Δυο μέλη τους, μπασίστα και ντράμερ θα τους συναντήσουμε στους τελευταίους δίσκους των Iced Earth ενώ τον τραγουδιστή στον τελευταίο θεούργημα των Mystic Force.  Η μπάντα είναι ανενεργή εδώ και πολλά χρόνια με μια αποτυχημένη προσπάθεια επανασύνδεσης πίσω το 2010 μιας και η μισή μπάντα δεν ήταν ενθουσιασμένη για κάτι τέτοιο.

Η ενέργεια του λυρικού μεταλλικού πλανήτη μπορεί να σταλθεί σαν κύματα σε εξωγήινους πολιτισμούς με την μουσική των Prodigy/Oracle. Όταν λέμε Power/Progressive Metal, το εννοούμε όσο δεν πάει. Τεχνικό, προοδευτικό, λυρικό, γεμάτο δύναμη όπως συνήθιζαν γενικότερα οι Αμερικάνικες μπάντες. Ακόμα και αν η παραγωγή του MattHarding δεν είναι η καλύτερη (μιλάμε για ντέμο έτσι και αλλιώς), τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί ή να αντισταθμίσει στις επικρατούμενες μελωδίες που κυριαρχούν στη μουσική τους.  Από τα παθιασμένα φωνητικά που στοιχειώνουν τα ηχεία με τις ψιλά τους ακροβατικά μέχρι την  κάθε θανάσιμη μποτιά του drummer. Από τις αμείλικτες μπασογραμμές που σιγοντάρουν και ταρακουνούν το μεταλλικό σύμπαν που δημιουργούν μέχρι την επική μάχη των riffs και την κατάληψη τους στον ήχο που επιτίθεται. Ένας ηχητικός οδοστρωτήρας που σε εκστασιάζει, που σε αρπάζει και σε προσαρμόζει γεωμετρικά σε κάθε ηχητικό τους όραμα.

Κάθε τραγούδι και ένα διάδημα για το κεφάλι του ‘’As Darkness Reigns’’. Εάν ψάχνεις για το Αμερικάνικο Power Metal που περηφανεύονται φίλοι και γνωστοί σου, μάλλον για τέτοια δημιουργήματα θα μιλάνε και θα έχουν ακούσει. Προσηλωμένοι ήχοι με βάση την μελωδία αλλά χωρίς ουδέποτε να θυσιάζουν στιγμή την ισχύ τους. Θα λατρέψετε τις στιγμές στα σόλος που η οργή μετατρέπεται σε δημιουργία και γέννηση. Εξοστρακισμός απλοικότητας και επανάληψης στο όνομα της άνθισης και της καρποφορίας των riffs και των φωνητικών μελωδιών. Με τους ρυθμούς να τελούν ακόλαστες πράξεις, μπάσο που ηδονίζει και ηδονίζεται και κρουστά/τύμπανα που τιμωρούν ανεκπαίδευτα αυτιά ενώ ευχαριστούν ανθρώπους που δίνουν βάση στην αποξεστική τους λειτουργία.  Άκουσμα χωρίς να επιτρέπονται εξωτερικοί αντιπερισπασμοί. Εννιά δολώματα, για όλους μας, κάθε φορά και άλλο. Τσιμπάω αυτή τη φορά στο ‘’ Paradise (On the Edge of the World)’’ με τον  ατελείωτο ενθουσιασμό στις κιθάρες και τα Δαιδάλεια πετάγματα των φωνητικών. Ακόμα και στα βαθιά γεράματα, συνεπαρμένος από άνοια, κιθαριστικές επάρσεις σαν αυτή του ‘’The Watcher’’ θα μου έρχονται στο μυαλό και θα μου το στοιχειώνουν. Εξιλέωση στο ακουστικό ‘’ In the End’’, λύτρωση. Με ερωτικό στίχο και ανάλογη διάθεση πάντοτε περιστοιχισμένο από μεταλλικά προστατευτικά. Μια ώρα στα κύματα που εξύφανε με μεγάλη προσοχή η τετράδα από την Φλόριντα. Και όπως έγραφε και το αυτοκόλλητο διαφήμισης, ‘’Progressive Power And Melody! Join The Reign Of Power!’’ με απόλυτη εύστοχη διατύπωση.

 

Copyright 2023. All Right Reserved.