Psychopath - Making the Transition

Psychopath - 04 Unhearthly Horror

Psychopath-Making the Transition

Οι Pscychopath είναι μια κλασσική περίπτωση μπάντας που εμφανίστηκε για μια περίοδο, έβγαλε ένα δίσκο και μετά εξαφανίστηκε χωρίς μέλη του συγκροτήματος να συμετάσχουν ξανά σαν μουσικοί σε metal καταστάσεις. Άπειρες οι περιπτώσεις και φυσικά στην Αμερική ακόμα συχνότερη. Αξίζει το ενδιαφέρον μας σε μια τέτοια μπάντα όπως οι Psychopath από το Μιζούρι που στο βραχύβιο βίο της μας προσέφερε αξιοσημείωτη μουσική. Η τριμελής παρέα ίδρυσε τους Psychopath to 1990 και τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ηχογράφησε έξι τραγούδια που έγιναν το demo ‘’The Soul Personification’’. Μέσα στους επόμενους μήνες έγραψαν και ηχογράφησαν (σε τοπικό στούντιο της πόλης τους) άλλα τόσα τραγούδια και αφού υπέγραψαν με την μικρή Γερμανική εταιρία C&C, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους ‘’Making The Transition’’ Οκτώβριο του 1991 που περιείχε και τα δώδεκα τραγούδια που είχαν δημιουργήσει μέχρι τότε. Η τριάδα έπαιξε τεχνικότατο Death/Thrash Metal σε μια εποχή που θα μπορούσαν να είχαν καλύτερη τύχη (πολλές ανάλογες κυκλοφορίες την ίδια χρονιά), πράγμα που δεν συνέβη και έτσι έχασαν το συμβόλαιο τους. Μέσα στο 1992 έγραψαν ακόμα δυο καταπληκτικά demos (δέκα συνθέσεις στο σύνολο), υλικό που θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος δίσκος τους αλλά ποτέ δεν βρέθηκε μια εταιρία να το κυκλοφορήσει. Ούτε ακόμα και σήμετα που έχει επανακυκλοφορήσει και η κάθε πρόβα του κάθε τελειωμένου. Εύχομαι κάποτε να τα βρούμε σε μια συλλογή ή νέο δίσκο. Κρίμα που κανένα μέλος δεν προσέφερε τις ικανότητες του στο μέλλον σε κάποιο άλλο συγκρότημα.

Ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την μουσική της μπάντας. Είπαμε ότι παίζουν τεχνικά και ότι παίζουν σε thrash/death ύφος. Ας είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Σκεφτείτε τους Coroner των τελευταίων δυο δίσκων τους (σαφώς κατώτεροι όμως) με πιο death φωνητικά και χειρότερη παραγωγή. Ειδικά αυτή η παραγωγή νομίζω τους στοίχισε αρκετά, θα μπορούσε η δύναμη που θα εξέπνεαν να ήταν εκκωφαντική. Πάντως δεν ξεχνάμε ότι τα πρώτα έξι τραγούδια δεν είναι παρά αυτά του demo ‘’ The Soul Personification’’. Όπως και να χει, μιλάμε για δαιδαλώδεις ενορχηστρώσεις, τρομερό παίξιμο, λάγνες ηχητικές αντιπαραβολές μέσα στην ίδια την σύνθεση. Κηρύσσουν πρωτόγονα, εκτροχιάζονται μουσικά, αψηφούν όρια. Για ακόμα μια φορά στο εξώφυλλο τους υπάρχει ένας εγκέφαλος (πανέξυπνο το σκίτσο, δώστε του λίγο χρόνο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για το τι συμβολίζει) και ο βασικός τους στόχος είναι να κάψουν το δικό σας. Το ‘’ Unearthly Horror ‘’ λειτουργεί σαν ένας ευφραντικός ηχητικός λαβύρινθος με δαιμονισμένους ρυθμούς. Εκστατική μετάβαση με το ‘’ Physics ‘’  και τα οδωντατά του riffs. Οι συνθέσεις σφύζουν από ιδέες, αλφαδιασμένες με μετρικούς ρυθμούς.

Στις έξι νεότερες συνθέσεις γινόμαστε μάρτυρες της εξέλιξης τους σαν μπάντα. Έχουν κρατήσει τα παραμορφωμένα φωνητικά αλλά η μουσική τους έχει γίνει πιο περιπετειώδης. Και ελαφρά καλύτερη παραγωγή. Δοκιμάζουν το πρώτο τους ορχηστρικό και η αλήθεια είναι ότι το μεγαλείο της μουσικής τους ξεχωρίζει ακόμα καλύτερα χωρίς τα κοινότυπα-βαριά παραμορφωμένα φωνητικά. Βαθιά ατμοσφαιρικό, το ‘’ Overcast in Essence’’ περιέχει δεκάδες αθέατες μελωδίες-διώκτες που σε περιμένουν σε μια σκοτεινή γωνία για να σου επιτεθούν. Το στιχουργικό περιεχόμενο προκαλεί σκέψεις ενώ η μουσική προσπαθεί να τις αποδεκατίσει. Το ‘’ Brotherhood Has Vanished’’ είναι το αγαγημένο μου από τα νεότερα του  δίσκου μιας και σε στιγμές ακούς αυτές τις σαγηνευτικές εκκλήσεις της κιθάρας  (θα καταλάβετε ποιες είναι εύκολα αν ακούσετε το τραγούδι) τις οποίες επαναλαμβάνει για πολλαπλασιασμό της ευχαρίστησης μου.  Οπαδοί του τεχνικού thrash και των Coroner, τσεκάρετε το!!!

Copyright 2023. All Right Reserved.