Ruthless - Discipline of Steel

Ruthless - 02 Ancient Warrior

Ruthless-Discipline of Steel

Ruthless σημαίνει αδίστακτος, ανελέητος και ακριβώς τέτοια είναι η μουσική των Αμερικανών Powerάδων από την πλέον μακρινή δεκαετία των 80ς΄. Όταν στην Αγγλία αρχές της συγκεκριμένης δεκαετίας οι metal μπάντες ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια, στην αντίπερα όχθη και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια μια νέα μπάντα έβαζε μπροστά (1983). Η γνωστή εταιρία Iron Works (που ενώ έβγαλε διαμάντια, έθαψε αρκετές μπάντες λόγω μικρής εμβέλειας διανομής) τους κυκλοφορεί ένα 7’’ βινύλιο με δυο τραγούδια, τα ‘’The Fever’’ και ‘’Mass Killer’’. Χειμώνας του 1984, η ίδια εταιρία και με το ίδιο εξώφυλλο στο βινύλιο κυκλοφορεί το 12’’ βινύλιο ‘’Metal Without Mercy’’ που περιλαμβάνει στο σύνολο πέντε συνθέσεις εκ των οποίων οι δυο ήταν του 7’’. Πες το heavy metal, πες το Power Metal, σίγουρα όμως το λες σκληροτράχηλο, πρωτόγονο, εχθρικό και επιθετικό metal. 1986 και όλος ο Metal πλανήτης παραδίδει δισκάρες. Οι Ruthless έχουν υπογράψει με την Γαλλική Axe Killer Records και η στιγμή για το ντεμπούτο τους έχει φτάσει. ‘’ Discipline of Steel΄΄, ένας άκρως μεταλλικός τίτλος με ακόμα πιο ατσάλινη μουσική. Το 1989 η μπάντα ετοίμαζε ένα δεύτερο δίσκο, κάτι που δεν έγινε πραγματικότητα μιας και ένα χρόνο διαλύθηκε. Οι Ruthless είναι και πάλι ζωντανοί από το 2008 με τον ένα αυθεντικό κιθαρίστα και τον τραγουδιστή τους και έχουν κυκλοφορήσει 2 ακόμα δίσκους μέσω της Pure Steel Records, με τον τελευταίο να έχει βγει πριν λίγους μήνες.

Ένας τέτοιος ευθυτενής heavy metal δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινούμε με τραγούδι που αναφωνεί την λέξη ατσάλι. Τέτοια είναι η μουσική του, ηχητικές χαλύβδινες αλυσίδες που συνδέονται μεταξύ τους και σε τις δέχεσαι στο κεφάλι απανωτά. Αυτό που αξίζει παρατήρησης και συζήτησης είναι ότι η σύνθεση είναι των Scott (drums) και Steven T.Z.Z. (κιθάρες). Που το περίεργο θα αναρωτηθείτε; Έγκειται στο ότι τα συγκεκριμένα μέλη είναι αυτά που προστέθηκαν στην σύνθεση της μπάντας μετά την κυκλοφορία του ep που προηγήθηκε. Και όμως, ανέλαβαν αμέσως πρωτοβουλία και συνέθεσαν μουσική. Για την ακρίβεια, όλες οι επόμενες συνθέσεις είναι του Steven T.Z.Z. άρα μιλάμε για μια νέα μπάντα συνθετικά. Επίσης το ίδιο ισχύει και για τους στίχους, οι περισσότεροι ανήκουν στους συγκεκριμένους δυο κύριους. Αν θέλαμε πάντως να μαλώσουμε με κάτι ντε και καλά με την μπάντα και το νέο της πρόσωπο, αυτό δεν θα είχε σχέση με την μουσική. Πιθανότατα για το μέτριο (στην καλύτερη) εξώφυλλο και την ‘’θα μπορούσε να είναι πιο ζωντανή’’ παραγωγή.

Που είχαμε μείνει;  Στο ερευνητικό σχέδιο παραγωγής ατόφιου μέταλλου. Γκαζάτο, με ελαφρά βραχνά φωνητικά, ενισχυτικά δεύτερα φωνητικά στα ρεφραίν, δισολιές, μια ελαφρά επικούρα στους ρυθμούς μα και στους στίχους, βαθιά ριζωμένες επιρροές του τι εστί HEAVY METAL. Ναι, το σχέδιο θα πετύχει. Το ‘’ Ancient Warrior’’ που ακολουθεί είναι πιο αργό, πιο ρυθμικό και σίγουρα πιο επικό. Με μια αβάσταχτη δίψα για φούσκωμα στο στήθος, προετοιμασία μάχης και σφυρηλάτηση ύμνων που δεν θα σκουριάσουν ούτε μετά από 100 χρόνια. Ηχητική βία υπάρχει. Αλλά δεν μιλάμε για τυφλή εκδίκηση εκτός ορίων. Οι συνθέσεις είναι καλοστημένες, γεμάτες οργανωμένες μελωδίες, και η αγνή τους αγάπη για την μουσική αυτή εκδηλώνεται χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια. Ασκούν δύναμη επιβολής με την παρουσία δυο κιθάρων που συναγωνίζονται μεταξύ τους, είτε στις ρυθμικές, είτε στις lead στιγμές τους. Το μπάσο θερίζει συστηματικά και συχνά δίνοντας του βασικό λόγο ύπαρξης στην μουσική των Ruthless. Τραγούδια σαν το ‘’ Sign of the Cross’’ αποκτούν ιδιαίτερο βάρος έτσι και γίνεται ακόμα πιο γελοία εύκολο ο ακροατής να μαγευτεί από τους ήχους του. Δεν παίζουν περίπλοκα αλλά συσπειρωμένα και μεστά και ο ήχος συντρίβει αυτάκια, ευαίσθητα και μη. Διαβάζουμε τους στίχους του ‘’ Another Day in Hell’ και συμπάσχουμε, νιώθουμε ότι είναι δικοί μας, ότι είμαστε δικοί τους, μας ενώνουν πολλά κοινά. Και η μουσική που το συνοδεύει, ένα αποκαλυπτικό ηχητικό μανιφέστο. Το ‘’ Raiders of the Night’’ (μαζί με το ‘’The Message) είναι πιθανότερα το πιο επικό κομμάτι του δίσκου σαν σύνολο. Κατατροπωτικά riffs και μια ρυθμική γιορτή για εκστατικά χτυπήματα γροθιάς και κεφαλιού. Τα έγχορδα τεντώνονται στα όρια τους, στα όρια της λογικής.

 Τέλος, ήθελα να γράψω ότι το τραγούδι ‘’Hardcore’’ που επιλέχτηκε για την συλλογή Metal without Mercy Vol. 1 της Black Dragon το 1992 ήταν λαθεμένη. Αν και με κάποιες ακουστικές κιθάρες και μελωδίες που το κάνουν να αξίζει σαν τραγούδι, είναι το λιγότερο αντιπροσωπευτικό (και μάλλον και το πιο μέτριο) του δίσκου με απλοικό-χαζοχαρούμενο ρεφραιν. Χάθηκε να μπει ένα ‘’ Run for Your Life’’, ένα ‘’The Message’’ ρε παιδάκι μου, να μας πάρει το κεφάλι, εμάς όλους που δεν γνωρίζαμε τη μπάντα τότε. Μια πιο ωμή εικόνα της μπάντας, την πιο αληθινή δηλαδή. Με μελωδική επιθετικότητα, μια έκθεση των εκτελεστικών και συνθετικών τους ικανοτήτων.

Copyright 2023. All Right Reserved.