Toxik - Think This

Toxik-Think This

Στις μέρες που ζούμε, οι στίχοι κάποιων Toxik μου ακούγονται πολύ προφητικοί και ταιριαστοί.  Μόνο τους τίτλους ή τα εξώφυλλα των ‘’World Circus’’ και ‘’Think This’’  να δεις, είσαι καλυμμένος. Μπαντάρα από όποια πλευρά και να το ποιάσεις. Η αρχή έγινε το 1985 σαν Tokyo, όνομα που σύντομα θα εγκαταλειφθεί μιας και υπήρχε άλλη μπάντα, για να γίνει Toxik (α λα Kreator αντί Creator). Κάποιες αλλαγές στην σύνθεση της μπάντας (πλέον η κλασσική του ντεμπούτου) και τo demo ‘’Wasteland’’ βγήκε και σάρωσε. Άμεσα , συμβόλαιο με την κραταιά Roadrunner και το World Circus του 1987 είναι γεγονός. Power/Thrash/Speed, πες το όπως θές, θα σου πάρει τα μυαλά όπως και να χει. Και τότε έγινε η αλλαγή του τραγουδιστή, με τον Charles Sabin να παίρνει την θέση του Mike Sanders. Ένα ep δυο τραγουδιών (ένα καινούριο και μια διασκευή, και τα δυο θα μπουν στον επόμενο δίσκο) εισάγει την νέα αλλαγή στους οπαδούς τους ενώ σύντομα θα προστεθεί και δεύτερος κιθαρίστας στην μπάντα  όπως και θα εμφανιστούν και πλήκτρα. Ο ήχος πλέον είναι πιο Powerάδικος, συνθετικά και μουσικά όμως ακόμα είναι εγκατεστημένοι στην κορυφή και δεν τους κουνά κανένας. Η αλλαγή ύφους στέρησε πολλούς οπαδούς, πολλές τριβές και προβλήματα και το 1992 επήλθε το τέλος. Τέλος; Ξανά στο προσκήνιο το 2013 με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα τους ‘’Think This’’ και άλλα, νέα μέλη και καινούριο υλικό να ετοιμάζεται με πιο πρόσφατο το ep του καλοκαιριού ‘’Breaking Glass’’. Λογικά σύντομα θα έχουμε και ολοκληρωμένο δίσκο, για να δούμε πως θα τα πάνε.

Το υλικό τους μπορεί να είναι πλέον πιο εκλεπτυσμένο και προσεγμένο σε σχέση με το ντεμπούτο αλλά δεν χάνουν σε δύναμη ούτε και τεχνική. Δυο κιθάρες πλέον αλωνίζουν τα μουσικά χωράφια και μια φωνή που πραγματικά σπέρνει. Φανταστείτε Flotsam And Jetsam, Heathen, Forbidden, Helstar. Τέτοιο υλικό, και σαν ήχο και σαν ποιότητα. Αμαρτία να μην διαβάζεις/ασχολείσαι/σκέφτεσαι περί στίχων όσο η μουσική τους σε στοιχειώνει με τις πολύπτυχες μελωδίες τους. Ολιστική ακρόαση όσο το κεφάλι σου κλυδωνίζεται από τους θρασύτατους ρυθμούς τους. Η αυθάδεια του να ανεβοκατεβάζουν ταχύτητες και να ακούγονται το ίδιο τοξικοί όπως στο ‘’Spontaneous’’ είναι θέμα προς μεγάλη συζήτηση.  Ή στο ‘’ There Stood the Fence’’ που είναι από τις πιο μελωδικές τους στιγμές, πάντοτε χαρίζοντας μαντάτα ηχητικής καταστροφής σε κάθε ευκαιρία.

Όταν οι δισολιές καίνε τα πάντα στο πέρασμα τους, μόνο τέφρα μένει ανάμεσα στα μπάζα. Το γαλάζιο εξώφυλλο του Ed Rapka χαρίζει την αιωνιότητα στο ‘’Think This’’ , χάρμα οφθαλμών. Και χάρμα αυτιών η παραγωγή του ενός ιδρυτή των πασίγνωστων Morrisound, Tom Morris. Τρομερή δουλειά μα αρκετά εύκολη όταν έχεις τέτοιο ηχητικό θησαυρό στα χέρια σου για να τον κάνεις να γυαλίσει. Κάθε σύνθεση δική της προσωπικότητα και το ‘Technical Arrogance’’, τραγούδι που δεν συμπεριλαμβάνει η έκδοση σε βινύλιο (όπως και την διασκευή σε Led Zepellin) φέρνει άμεσα στο νου μπάντες όπως Voivod και Mekong Delta με την  διαστημική ατμόσφαιρα και την εξωγήινη τεχνική. Κρίμα να λείπει ένα τόσο όμορφο τραγούδι. Στο ‘’ WI⌠ NJ∩8 / In God’’ τροφοδοτούν ασταμάτητα το τραγούδι με τεχνικά riffs και αλλεπάλληλες ρυθμικές συγκρούσεις, πράγμα που θα επαναλάβουν και στο ‘’ Shotgun Logic’’ με το μπάσο να σκάβει τάφους για να χωρέσουν όλα μαζί ενώ ένα απροσδόκητο κόψιμο στη μέση του τραγουδιού φέρνει τα πάνω κάτω. Ηλεκτρικό σοκ και στο ‘’ Time After Time’’ και αποξένωση από τα επίγεια μέχρι να σε επαναφέρει από την ύπνωση το ‘’Think That’’ . Αυτό είναι το Technical Speed Metal.

Copyright 2024. All Right Reserved.