Venom - Black Metal

Venom (London 1985) [02]. Black Metal

Venom - Black Metal

                        Οι Venom δεν χρειάζονται εισαγωγές. Στο πολύ σύντομο, απλά να αναφερθεί ότι μιλάμε για ένα ανίερο τρίο από την Αγγλία που την εποχή που όλοι παίζανε N.W.O.B.H.M., αυτοί προσθέσανε ένα ακόμα γράμμα. Αυτό του βρώμικου, του σκοτεινού, του προκλητικού ,του δύσοσμου, του ενοχλητικού. Διαλέγετε επίθετο και το συμπληρώνετε στα παραπάνω αρχικά. Τα πρώτα τέσσαρα τους άλμπουμς με την ίδια τριάδα είναι υπερκλασσικά και ιστορικά. Όχι τόσο πολύ για την μουσική τους αξία αλλά περισσότερο διότι φέρανε στο ‘’φως’’ πιο πολύ το ακραίο, τον αποκρυφισμό, το σκοτάδι. Με τα τραγίσια εξώφυλλα, με τους ακραίους στίχους, με τις προκλητικές φωτογραφίσεις και εμφανίσεις. Ακόμα και ολόκληρο είδος ονομάσανε με τον ομώνυμο τραγούδι και δίσκο ‘’Black Metal’’ , άξιο και μόνο για αυτό να μνημονεύεται επ’ αόριστον.

\r\n\r\n

                             Όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν ήταν η μουσική τους παιδεία ή οι παικτικές τους ικανότητες που τους κάνανε τόσο ξεχωριστούς. Ο Cronos μέχρι πρότινος δεν έπαιζε ούτε μπάσο, ούτε τραγουδούσε. Όπως όμως τόσους έφηβους της εποχής τους, είχαν πάθος, αυθορμητισμό και ατελείωτη καύλα και αυτά ξεχωρίζουν στην μουσική τους. Ακόμα και αυτός ο αβυσσαλέος ήχος τους φημίζεται ότι είναι καταλάθος, επειδή δεν είχαν τις τεχνικές γνώσεις ή απλά δεν μπορούσαν για κάτι καλύτερο. Όπως και να έχει, οι Venom παίζαν σαν speedαριστοί Motorhead, σαν μια κατακρεουργημένη N.W.O.B.H.M. μπάντα, σαν κάτι το απειλητικό που κρατά μουσικά όργανα.

\r\n\r\n

                         Το ‘’Black Metal’’ ξεκινά με τον ομώνυμο ύμνο και στέλνει άπαντες στα αναχώματα. Μεταφέρει ανάμεσα στις στιχουργικές και ηχητικές του γραμμές το μακελειό που θα επακολουθήσει. Γρήγορο, μελωδικό, εκρηκτικό, ευθύ. Κατευθείαν στα αναχώματα. Δεν επιχειρούν δύσκολα παιξίματα και ιδιαίτερες τεχνικές. Τα αντικαθιστούν με ευκολομνημόνευτες αρμονίες. Μόνο να γοητέψουν δηλώνοντας ακραίοι και εμπεριέχοντας πρόκληση σε κάθε δευτερόλεπτο. Σύντομα τραγούδια, σύντομα σολαρίσματα, λιγοστοί στίχοι. Όλα μεστά και αποτελεσματικά. Φωτιά στην Κόλαση η μουσική τους. Και η φωνή του Cronos το λάδι που χύνεται πάνω σε αυτή την φωτιά. Τα ‘’To Hell And Back’’ και ‘’Buried Alive’’ είναι γενναιόδωρα σε κολλητικά σημεία ενώ το MotorheadΙκό ‘’Raise The είναι ακόμα πιο χύμα, ορμητικό και χαώδης με τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά που προσάπτονται στους Venom. Στην συνέχεια ‘’Teachers Pet’’ με σεξουαλική θεματολογία που σοκάρει (για την εποχή του πάντα) και ‘’τα σπάμε όλα’’ διάθεση. Ριφ που παρανομεί πάνω στο βασικό ρυθμικό μέρος και φαντασία που οργιάζει πίσω στις μαθητικές εποχές για τα άτακτα αγοράκια.

\r\n\r\n

                         Ένα κυριολεκτικά ‘’Leave Me In Hell’’ λειτουργεί μάλλον ως διάλειμμα πρωτού ξεχυθούν άλλοι υβριστικοί ύμνοι τους. Το πιασάρικο ρεφραίν του ‘’Sacrifice’’ τραγουδήθηκε ουκ ολίγες φορές εποχής γυμνασίου την ώρα της αναγκαστικής παρακολούθησης της βιντεοκασέτας ‘’Σειρήνες’’ περί ροκ και Σατανισμού. Άλλο ένα τραγούδι ( Heaven’s On Fire) που γνέφει καταφατικά στους Motorhead πριν χωθεί ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου, το ‘’Countess Bathory’’. Αυτό μάλιστα, ολοκληρωμένη σύνθεση και προσεγμένη χωρίς να χάνει ίχνος βρωμιά και cultίλας. Ρυθμικό, επιθετικό και με ένα εύφλεκτο σολάρισμα στα μέσα του τραγουδιού. Χωρίς ανάσα το ‘’Don’t Burn The Witch’’ είναι ο τελευταίος κρίκος της βαριάς αλυσίδας του ‘’Black Metal’’. Συναυλιακό , χαίρεται ευλαβικά της απλότητας και της αμεσότητας του. Ο δίσκος κλείνει με το ριφ του ‘’At War With Satan’’, rif και τίτλο που θα συνεχιστεί στον επόμενο, τρίτο τους δίσκο…

\r\n\r\n

\r\n

Copyright 2023. All Right Reserved.