Witchcraft - Witchcraft

Witchcraft-Witchcraft

Για κάποιο λόγο (μουσική παιδεία, οικονομική βοήθεια των μουσικών από το κράτος, εξαγώγιμο προιόν κτλ) η Σουηδία πρωταγωνίστησε μουσικά στα 00ς όσο καμιά άλλη χώρα, σε σχέση πάντοτε με τον πληθυσμό της. Από παντού ξεπρόβαλλαν συγκροτήματα όλων των ειδών με νέες ιδέες, μουσική κατάρτιση και φυσικά επαγγελματισμό.Από τις στάχτες των Norrsken (Doom/Stoner Metal/Psychedelic Rock) γεννήθηκαν δυο μεγάλες μπάντες, οι Witchcraft και οι Geaveyard. Οι πρώτοι που μας ενδιαφέρουν πιο πολύ (και σκληρότεροι και καλύτεροι) ιδρύθηκαν από τον κιθαρίστα Magnus Pelander που στα νέα του καθήκοντα ανέλαβε και τα φωνητικά, μόνο και μόνο για να ηχογραφήσουν ένα single, φόρο τιμής στους Pentagram. Συνοδοιπόροι του τα αδέρφια Henriksson στο ρυθμικό κομμάτι και ο John Hoyles στις κιθάρες. Τελικά το συγκρότημα παραμένει ενεργό και θα ξεκινήσει μια λαμπρή πορεία. Το ομώνυμο ντεμπούτο θα κυκλοφορήσει το 2004 από την Rise Above Records (που ήταν η πιο σωστή εταιρία για μια τέτοια κυκλοφορία) έχοντας κάποιες μικρές συνθετικές αλλαγές. Χωρίς να χάσουν καιρό και με το συνθετικό οίστρο κυκλοφορούν άλλες δυο δισκάρες, τα ''Firewood'' και ''The Alchemist'' που  πρέπει να ακουστούν από οποιοδήποτε αγαπά το Psychedelic Hard Rock/metal. Εν τω μεταξύ το συγκρότημα ''μεγάλωσε'', το ίδιο και οι υποχρεώσεις. Τελικά το 2012 αποχωρούν οι  Hoyles/Jansson και ο Pelander μαζί με τον Henriksson και νέα μέλη αλλά και συμβόλαιο με την Nuclear Blast προχωράνε με το ''Legend''. Προσωπικά, λάτρεψα και τον συγκεκριμένο δίσκο και τον έχω στην ίδια εκτίμηση με τους τρεις πρώτους. Δυστυχώς ο Pelander αποφάσισε να συνεχίσει με εντελώς νέα σύνθεση και μια συνθετική πτώση στο ''Nucleus'', δίσκος που μου ακούγεται αρκετά διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν τους. Ακόμα πιο προσωπικός δίσκος το ''Black Metal'' (2020), μια ακουστική κιθάρα και η φωνή του Pelander (https://www.metalzone.gr/reviews/%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE...) που δυστυχώς σπάνια επισκέπτεται το cd-player μου την τελευταία 3ετία μιας και καταντά ολίγον βαρετός.

Το ομώνυμο Witchcraft το άκουσα όσους λίγους δίσκους το 2004. Ο παλιακός του ήχος, το γρέζι στη φωνή, οι κιθαριστικές μελωδίες του, η ψυχεδέλεια, τα 70ς doom metal στοιχεία του, ΟΛΑ αυτά με είχαν εθίσει σε επαναλλημένες ακροάσεις. Και το είχα ανάγκη τη συγκεκριμένη χρονιά. Οι συγχορδίες του ομώνυμου τραγουδιού σε ξεβιδώνουν ψυχικά και σωματικά. Πολλές αλλαγές που σε σημεία δεν γνωρίζεις αν έχει αλλάξει το τραγούδι ή αν ακόμα ακούς το ίδιο. Και όλα τόσο όμορφα δεμένα και ταιριαστά. Μέθοδοι ικανοποίησης από όλες τις πλευρές. Οι Pentagram, οι Black Sabbath, 70ς prog/psych hard rock μπάντες και άλλες τέτοιες ομορφιές μπαίνουν στο καζάνι και τα μάγια εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση.

Ογκώδης ήχος, τρισδιάστατο παίξιμο στα τύμπανα,μια ζεστή φωνή από το παγωμένο κενό και riffs που θερίζουν. Διασκευάζουν και τιμούν Stone Bunny (προ Pentagram εποχή-1970) ενώ συχνά οι κλυδωνιστικοί ρυθμοί τους είναι βγαλμένοι από τα πρώτα αλμπους των Black Sabbath. Οι αρμονίες κυλούν σαν ζεστό κρασί στον οισοφάγο αφήνοντας όχι μόνο μια ευχάριστη γεύση αλλά και μια μυρωδιά νοσταλγίας. Μέσα από ομίχλη και αγκάθια,μεταδοτικές μελωδίες σου αφήνουν κοκκινάδια από σφαλιάρες αυτής της ευχάριστης, σύγχρονης Μουσικής Αναγέννησης.  Στο ΄΄Schyssta lögner΄΄ κάνουν χρήση της μητρικής τους γλώσσας η οποία όχι μόνο δεν ξενίζει αλλά ακούγεται συνδετικά. Η παραγωγή βοηθά στο συνολικό αποτέλεσμα ώστε να έχει αυτό το νοσταλγικό ήχο και τα πάντα ακούγονται αυθεντικά. Αν δεν γνωρίζεις ότι είναι μια κυκλοφορία του 2004, αποκλείεται να το πιστέψεις.

Κάθε ήχος του ''Witchcraft'' συμβιώνει απόλυτα μέσα στις κοσμικές ενορχηστρώσεις κάθε σύνθεσης. Σωστά επιμελημένα, δεν χάνουν ούτε σε δύναμη αλλά ούτε τον νοσταλγικό hard rock ήχο τους. Δεν καταστέλλουν καμιά επιρροή ή ιδέα, επιτρέπουν την ψυχεδέλεια να εισχωρήσει βαθιά στο πετσί του κάθε τραγουδιού κάνοντας τα να ακούγονται με μια μοναδική αύρα. Απλότητα και αμεσότητα από τα βασικά όργανα, κουρδισμένα έτσι ώστε να φέρουν την Αποκάλυψη σε ήχο. Εμπνευσμένο κάθε δευτερόλεπτο, υποκινημένο από καθαρή αγάπη και σεβασμό, το αποτέλεσμα δικαιώνει στο μέγιστο βαθμό. Ουτοπική μαγεία!!!

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.